Νέα κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για την αποσυμφόρηση των νησιών

Προκειμένου να ομαλοποιηθεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά εξαιτίας των αμείωτων μεταναστευτικών ροών, η...


Προκειμένου να ομαλοποιηθεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά εξαιτίας των αμείωτων μεταναστευτικών ροών, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη κατέθεσε νέα κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας εκ νέου την ενεργοποίηση του άρθρου 78 παρ. 3 ΣΛΕΕ για την εφαρμογή προγραμμάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι εκρηκτική, καθώς ο πληθυσμός αλλοδαπών εκεί ξεπερνά τους 30.000 και οι εντάσεις στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών με μετακινήσεις στην ενδοχώρα κυρίως προσφύγων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Το τελευταίο διάστημα οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μην είναι εύκολα διαχείρισιμη από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, οι αφίξεις τον Νοέμβριο στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ξεπέρασαν συνολικά τους 7.000 μετανάστες, ενώ μόλις την τελευταία εβδομάδα έφτασαν στα νησιά περισσότερα από 1.000 άτομα. Ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά ξεπερνά τις 30.000 με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται εκρηκτική γεγονός που αποτυπώνεται στις εντάσεις και στα επεισόδια που πλέον αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αλλοδαπών. 

Βασική προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των εν λόγω νησιών με μετακινήσεις κυρίως προσφύγων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες στην ενδοχώρα. Ωστόσο, παρά τις όποιες προσπάθειες για αποσυμφόρηση των νησιών οι μετακινήσεις αυτές υπερκαλύπτονται την ίδια στιγμή από τις ροές που έρχονται από τα τουρκικά παράλια. 

Δεδομένου ότι η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου για ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλη την Ε.Ε σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις έχει προς το παρόν ναυαγήσει, ερωτάται η Επιτροπή: 

Εξετάζει το ενδεχόμενο εκ νέου ενεργοποίησης του άρθρου 78 παρ. 3 ΣΛΕΕ για την εφαρμογή προγραμμάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η επείγουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί;»

Related

What's hot? 4769367951903213939

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item