ΕΚ: "Οι έρευνες στην Μάλτα πιθανώς υπονομεύονται από την παραμονή του πρωθυπουργού"

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 581 ψήφους έναντι 26 και 83 αποχών, το Κοινοβούλιο τονίζει ότι «κάθε κίνδυνος υπονόμευσης των ερευνών (...


Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 581 ψήφους έναντι 26 και 83 αποχών, το Κοινοβούλιο τονίζει ότι «κάθε κίνδυνος υπονόμευσης των ερευνών (...) πρέπει να αποκλεισθεί με όλα τα μέσα» και προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος αυτός παραμένει «για όσο διάστημα ο πρωθυπουργός παραμένει στο αξίωμά του». Το κείμενο αναφέρει τις καταγγελίες για διαφθορά και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων εναντίον του πρωθυπουργού της Μάλτας και ιδιαίτερα εναντίον του πρώην προϊστάμενου του γραφείου του και του πρώην υπουργού τουρισμού, άλλων μελών της κυβέρνησης, καθώς και εταιρειών και ιδιωτών που σχετίζονται με αυτούς, καταδικάζοντας το γεγονός ότι σχετικές έρευνες «δεν έχουν προχωρήσει ή δεν έχουν καν ξεκινήσει». 


Προστασία της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων 

«Οι εξελίξεις στη Μάλτα τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε σοβαρές και συνεχείς απειλές για το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα» σύμφωνα με το ΕΚ, το οποίο τονίζει τις ανησυχίες τους σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και τη διάκριση των εξουσιών. 

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τα πρόσφατα σχόλια της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Jourová, η οποία δήλωσε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη θα μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το Άρθρο 7 της Συνθήκης για την ΕΕ. Επαναλαμβάνουν ακόμη την ανάγκη για ένα μόνιμο, ανεξάρτητο μηχανισμό που να καλύπτει όλη την ΕΕ για θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, ώστε να προστατευθούν οι ιδρυτικές αξίες της Ένωσης. 

Το ΕΚ ζητά επίσης τον τερματισμό των προγραμμάτων κτήσης ιθαγένειας και άδειας παραμονής για επενδυτές, καθώς αυτά αποτελούν επί της ουσίας μηχανισμούς πώλησης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες καταπολέμησης της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, τον αγώνα κατά του διασυνοριακού εγκλήματος και την ακεραιότητα της περιοχής Σένγκεν. 

Τέλος, το κείμενο χαιρετίζει τη θέσπιση ενός «Ευρωπαϊκού βραβείου ερευνητικής δημοσιογραφίας προς τιμήν της Daphne Caruana Galizia», το οποίο θα απονέμεται σε ετήσια βάση ως αναγνώριση εξαιρετικής ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ευρώπη. Οι απαραίτητες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. 

Σχετικές πληροφορίες 

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τη δολοφονία της ερευνήτριας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia το 2017 και της συνεπακόλουθης πολιτικής αστάθειας στη Μάλτα, αποστολή του ΕΚ μετέβη στη χώρα στις 3 και 4 Δεκεμβρίου για να εκτιμήσει επιτόπου την κατάσταση. Το πόρισμα της αντιπροσωπείας θα συζητηθεί στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στις αρχές του προσεχούς έτους.

Related

What's hot? 1980729340659704140

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item