Η Emily O’Reilly επανεξελέγη Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια

Η Διαμεσολαβήτρια θα διενεργεί έρευνες για τη διαλεύκανση ενδεχόμενων περιπτώσεων κακοδιοίκησης εκ μέρους των θεσμικών και λοιπών ...


Η Διαμεσολαβήτρια θα διενεργεί έρευνες για τη διαλεύκανση ενδεχόμενων περιπτώσεων κακοδιοίκησης εκ μέρους των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργώντας με δική της πρωτοβουλία ή βάσει αναφορών πολιτών της ΕΕ. 

Η Emily O’Reilly εξελέγη στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας. Είναι πρώην δημοσιογράφος, ενώ διετέλεσε και πρώτη γυναίκα Ιρλανδή Διαμεσολαβήτρια για δέκα χρόνια πριν εκλεγεί Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια το 2013. Τέσσερις υποψήφιοι, οι Giuseppe Fortunato (Ιταλία), Julia Laffranque (Εσθονία), Emily O’Reilly (Ιρλανδία) και Cecilia Wikström (Σουηδία), συμμετείχαν στο δεύτερο γύρο, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Nils Muižnieks (Λετονία). Στον τρίτο, οι ευρωβουλευτές έπρεπε να διαλέξουν μεταξύ της Julia Laffranque και της Emily O’Reilly, των δύο υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στο δεύτερο γύρο σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΚ. Η Julia Laffranque έλαβε 280 ψήφους, ενώ η Emily O’Reilly 320. 

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης στην επιτροπή Αναφορών του ΕΚ στις 3 Δεκεμβρίου, η Emily O’Reilly δεσμεύθηκε να συνεχίσει το έργο της ώστε να καταστούν τα ευρωπαϊκά όργανα και οι θεσμοί παράδειγμα προς μίμηση για όλη την ΕΕ, βάζοντας τους πολίτες και τα δικαιώματά τους στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους. 

«Αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Πιστεύω ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να κερδηθεί αυξάνοντας τη λογοδοσία και τη διαφάνεια των θεσμών. Μόνο όταν μπορεί κανείς να δει πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις μπορεί να ξεκινήσει να κατανοεί γιατί πάρθηκαν και τότε μπορεί να ξεκινήσει να εμπιστεύεται», είπε στους ευρωβουλευτές στις 3 Δεκεμβρίου. 

Ο θεσμός

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής αποτελεί ανεξάρτητο και αμερόληπτο όργανο της ΕΕ, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1995, για να ελέγχει τους θεσμούς και τις υπηρεσίες της ΕΕ (εξαιρουμένου του Δικαστηρίου) και να προωθεί τις αρχές της χρηστής διαχείρισης. Το εποπτικό αυτό όργανο ασκεί «ήπια ισχύ» διερευνώντας καταγγελίες από φυσικά και νομικά πρόσωπα για κακοδιαχείριση στους θεσμούς της ΕΕ, αλλά και εξετάζοντας προληπτικά ευρύτερα συστημικά θέματα, όπως η διαφάνεια και η λειτουργία στην υπηρεσία των πολιτών. 

Η Emily O’Reilly εξελέγη στο αξίωμα το 2013 και είναι η πρώτη γυναίκα Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια. Προκάτοχοί της ήταν οι Jacob Söderman (1995-2003) και Νικηφόρος Διαμαντούρος (2003-2013).

Related

κοινωνία 4833375086943868887

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item