Επιστολή 39 Ε/Β στην Κομισιόν για την επιχειρούμενη τουρκική εθνοκάθαρση στη Β. Συρία

Επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, απέστειλαν 39 ευρωβουλ...


Επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, απέστειλαν 39 ευρωβουλευτές από έξι πολιτικές ομάδες. Από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, την επιστολή συνυπέγραψαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Στέλιος Κούλογλου. 

Με ένα μακροσκελές κείμενο που απαριθμεί συντριπτικά επιχειρήματα αναφορικά με την εθνοκάθαρση που αποπειράται το τουρκικό καθεστώς Ερντογάν και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, «να εντείνει τις προσπάθειες ενάντια στην επιχειρούμενη εθνοκάθαρση του κουρδικού και χριστιανικού πληθυσμού, (...) με μια ενιαία στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα περιλαμβάνει ολοκληρωτικό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, οικονομικές κυρώσεις και στοχευμένες κυρώσεις εναντίον μελών της τουρκικής κυβέρνησης». 

Οι ανθρωπιστικές προσπάθειες των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO) για τους εκτοπισθέντες κουρδικούς πληθυσμούς, τόσο εντός της Τουρκίας όπου το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) των Κούρδων και τα μέλη του διώκονται ανηλεώς, όσο και στην κατεχόμενη από την Τουρκία Βορειοανατολική Συρία, θέτουν την ανάγκη ανάληψης δράσης από την πλευρά της ΕΕ. Ιδιαίτερα όταν, όπως τονίζουν οι συνυπογράφοντες Ευρωβουλευτές στην επιστολή τους, το θέμα αφορά άμεσα και πολλούς Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι «έχουν πέσει θύματα πολιτικής καταστολής, καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί επίσημες και ανεπίσημες δομές για να επεκτείνει τις κατασταλτικές πρακτικές της ενάντια στη δημοκρατική κουρδική αντιπολίτευση, στο εσωτερικό των τουρκικών και κουρδικών κοινοτήτων και στην Ευρώπη». 

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή προς τον κ. Ζοζέπ Μπορέλ: 

Θέμα: Ανάληψη δράσης για παύση των επιθέσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων σε Τουρκία και Συρία 

Κε Μπορέλ, 

Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή προκειμένου να σας επιστήσουμε την προσοχή αναφορικά με την καταστολή της δημοκρατικά εκλεγμένης αντιπολίτευσης στην Τουρκία - και κυρίως των Κούρδων και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) - αλλά και σχετικά με την Τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Ροζάβα, η οποία κατοικείται από Κούρδους και Χριστιανούς Ασσύριους. Ζητούμε από την Επιτροπή να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να τερματιστεί η παράνομη καταστολή, καθώς και η εισβολή. 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ερντογάν έχτισε σταδιακά και με τη βοήθεια των υπερ-εθνιστικών συμμάχων του, ένα εξαιρετικά αυταρχικό πολιτικό σύστημα, κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων πολιτικών ηγετών, βουλευτών, εκλεγμένων Κούρδων δημάρχων, εκατοντάδων δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, ιατρών, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- συνελήφθησαν με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Στην πράξη, η κυβέρνηση κατηγορούσε ως τρομοκράτες, προδότες ή εχθρούς του κράτους όλους όσους ασκούσαν κριτική και επέκριναν τις πολιτικές της και ιδιαίτερα την πολιτική της στο Κουρδικό ζήτημα. Αν και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έληξε επισήμως τον Ιούλιο του 2018, στην πράξη συνεχίζει να επικρατεί ένα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Ένα Προεδρικό σύστημα «Τουρκικού τύπου» έχει υπονομεύσει ολοκληρωτικά την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών και της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας. 

Η Τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να καταστρέψει ολοκληρωτικά το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) - το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα, που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ήττα του Προέδρου Ερντογάν, τόσο στις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2015 όσο και στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου 2019. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, πραγματοποιούνται ακατάπαυστες επιθέσεις εναντίον του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 15,300 διαχειριστές, μέλη, φίλοι και υποστηρικτές του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος -συμπεριλαμβανομένων του πρώην Αντιπροέδρου, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, της Φιτζέν Γιουκσεκντάγκ, επτά πρώην μελών του Κοινοβουλίου, και πάνω από 50 εκλεγμένων Κούρδων δημάρχων- έχουν συλληφθεί με αβάσιμες κατηγορίες περί τρομοκρατίας. 

Η τουρκική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα επιθετική προς το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) και τους Κουρδικούς δήμους. Σύμφωνα με τον κανόνα που τέθηκε σε ισχύ έπειτα από την επιβολή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης (τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2016 και έληξε επίσημα τον Ιούλιο του 2018), η κυβέρνηση απομάκρυνε και συνέλαβε περίπου 100 εκλεγμένους Κούρδους συνδημάρχους, αντικαθιστώντας τους με διορισμένους από την κυβέρνηση Τούρκους διοικητές, τους λεγόμενους «επιτρόπους-διαχειριστές». 

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έληξε επίσημα το 2018. Παρόλα αυτά, ο παράνομος κυβερνητικός κανόνας του διορισμού «επιτρόπων-διαχειριστών» συνέχισε να εφαρμόζεται. Κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου 2019, 50 Κούρδοι συνδήμαρχοι παρέμεναν ακόμα στη φυλακή - οι 29 από αυτούς βρίσκονταν υπό καθεστώς προ-δικαστικής κράτησης για περίπου τρία χρόνια. Μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019, τέθηκαν εκ νέου σε εφαρμογή επιθέσεις με αβάσιμες κατηγορίες περί τρομοκρατίας σε Κουρδικούς δήμους, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων Κουρδικών δήμων του Ντιγιαρμπακίρ, Μαρντίν και Βαν: Από τις 19 Αυγούστου 2019, 28 Κούρδοι συνδήμαρχοι έχουν καθαιρεθεί και αντικατασταθεί από διορισμένους διοικητές και ακόμη 19 συνδήμαρχοι έχουν συλληφθεί. 

Επιπλέον 6 συνδήμαρχοι αρνήθηκαν τα πιστοποιητικά εκλογής τους μετά τις εκλογές, αφού είχαν προηγουμένως απολυθεί από την εργασία τους, με κυβερνητικά διατάγματα έκτακτης ανάγκης. Αυτό συνεπάγεται τη συνολική απορρόφηση 34 δήμων από την Τουρκική κυβέρνηση. 

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί πως όσοι συνάδελφοι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από το αξίωμά τους, υφίστανται τεράστιες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις από την κυβέρνηση και είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν με τον συνεχή φόβο ότι μπορεί να καθαιρεθούν και να συλληφθούν οποιαδήποτε στιγμή. 

Αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πέσει θύματα πολιτικής καταστολής, καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί επίσημες και ανεπίσημες δομές για να επεκτείνει τις κατασταλτικές πρακτικές της ενάντια στη δημοκρατική Κουρδική αντιπολίτευση, στο εσωτερικό των Τουρκικών και Κουρδικών κοινοτήτων στην Ευρώπη. 

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που απαιτεί την άμεση προσοχή σας είναι η κατάσταση με τους κρατούμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές της Τουρκίας. Σύμφωνα με την Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία, το 2018 υπήρχαν 1.025 άρρωστοι αιχμάλωτοι στην Τουρκία. Πολλοί από αυτούς είναι πολιτικοί κρατούμενοι - 357 είναι βαριά άρρωστοι και πρέπει να απελευθερωθούν ή να μεταφερθούν σε κατάλληλα εξοπλισμένα νοσοκομεία για να θεραπευτούν. Στις 26 Νοεμβρίου 2019, ο κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχασε τις αισθήσεις του, λόγω ενός σφιξίματος στο στήθος και μιας αδυναμίας να αναπνεύσει κανονικά. Ο κ. Ντεμιρτάς ζήτησε να μεταφερθεί σε ένα κατάλληλο εξοπλισμένο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε ολοκληρωμένες ιατρικές εξετάσεις και να λάβει την απαραίτητη θεραπεία. Παρά το γεγονός ότι ο γιατρός των φυλακών συνέστησε, επίσης, την άμεση μεταφορά του σε τρία ξεχωριστά τμήματα (καρδιολογικό, νευρολογικό και γαστρεντερολογικό), ο κ. Ντεμιρτάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο επτά ημέρες αργότερα και μόνο έπειτα από πιέσεις από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα και του κόσμου. 

Όλες αυτές οι πιέσεις προς τους Κούρδους και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) συμβαίνουν, παράλληλα, με τις επιθέσεις της Τουρκίας στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας, οι οποίοι με τη βοήθεια του Διεθνούς Συνασπισμού νίκησαν το ISIS. Η Τουρκία και οι εξουσιοδοτημένες στην ευρύτερη περιοχή εξτρεμιστικές δυνάμεις της, που πολλά από τα μέλη τους ανήκαν στην Αλ Κάιντα και των ομάδων ISIS, εισέβαλαν στις αρχές του 2018 στην Κουρδική περιοχή Αφρίν. Στους περίπου 150.000 εκτοπισμένους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά την τουρκική εισβολή, απαγορεύτηκε να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αντ’ αυτού, η Τουρκία εγκατέστησε στην περιοχή Άραβες πρόσφυγες από άλλα μέρη της Συρίας. Πρόκειται για μια συστηματική δημογραφική μεθόδευση, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Την ίδια στιγμή, ο υπόλοιπος Kουρδικός πληθυσμός και, ιδιαίτερα οι θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Γιαζίντι, οι Χριστιανοί και οι Αλεβίτες, υφίστανται πρακτικές βίας και καταστολής από Τούρκους πληρεξούσιους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται εξτρεμιστές ισλαμιστές και τζιχαντιστές. Επιπλέον, η κουρδική γλώσσα σταμάτησε να αποτελεί επίσημη γλώσσα, με τα Αραβικά και τα Τουρκικά να χρησιμοποιούνται, πλέον, ως επίσημες γλώσσες, ενώ συγκεκριμένα βήματα για την προσάρτηση της περιοχής έχουν λάβει χώρα, όπως η εγκατάσταση Τούρκων αστυνομικών και η εγκαθίδρυση Τουρκικού ταχυδρομείου στην πόλη του Άφριν. 

Στις 9 Οκτωβρίου 2019, η Τουρκία ξεκίνησε μια ακόμη εισβολή στις Κουρδικές περιοχές της Συρίας, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Η εισβολή αυτή παραβιάζει τον διεθνή νόμο, ενώ αμέτρητες θηριωδίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κατά του άμαχου πληθυσμού έχουν διαπραχθεί. Για ακόμη μία φορά, οι Κούρδοι και οι χριστιανοί κάτοικοι των κατεχόμενων εδαφών γύρω από το Tal Abyad και Ras al-Ayn/Sere Kaniye έπρεπε να φύγουν. Παρόλο που με ρωσική διαμεσολάβηση ανακοινώθηκε η κατάπαυση του πυρός, οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού και των πληρεξουσίων τους συνεχίζονται, ιδίως εναντίον της Χριστιανικής- Ασυριακής πόλης Tal Tamer. 

Παράλληλα με τις επιθέσεις στη Βορειοανατολική Συρία, ο εκτοπισμένος από την πόλη του Άφριν πληθυσμός παραμένει σε μια περιοχή γύρω από το Tal Rifaat, το οποίο ελέγχεται από κοινού από τη Συριακή κυβέρνηση και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Πρόσφατα στις 2 Δεκεμβρίου 2019 και, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η απόβαση δυνάμεων του Τουρκικού στρατού κοντά σε ένα σχολείο στο Tal Rifaat είχε ως αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να σκοτωθούν, εκ των οποίων οκτώ παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και δεκαπέντε ετών. 

Την στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να αιτιολογήσει την απρόκλητη επιθετικότητά της προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τους Κούρδους, τους Χριστιανούς και τους Άραβες πολίτες στη Βόρεια Συρία, ως μια πολιτική «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», καθίσταται σαφές ότι ο πραγματικός στόχος της είναι να διαλύσει κάθε πιθανότητα αυτόνομης αυτο-διοίκησης για τον τοπικό πληθυσμό στη Συρία, εκτοπίζοντας, ταυτόχρονα, Κούρδους, Ασσύριους Σύριους, Αρμένιους στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και μετεγκαθιστώντας στις κουρδικές περιοχές Αραβικούς και Τουρκικούς πληθυσμούς, καθώς και οικογένειες από πληρεξούσιους της τζιχαντιστές. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών του 2018 και του 2019, περίπου 350.000 Κούρδοι και Χριστιανοί -Ασσύριοι, Σύριοι και Αρμένιοι- εκτοπίστηκαν και ζουν σήμερα κάτω από τρομερές συνθήκες σε στρατόπεδα. Η εκδίωξη των Κούρδων και των χριστιανών και η μετεγκατάσταση αραβικών πληθυσμών στις επικράτειές τους είναι μια κραυγαλέα πολιτική δημογραφικής μεθόδευσης και εθνοκάθαρσης - και τα δύο αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Τουρκία διαπράττει αυτά τα εγκλήματα ενώπιον των παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας και ενόσω είναι μέλος του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα. 

Σας ζητάμε, λοιπόν, να εντείνετε τις προσπάθειες ενάντια στην επιχειρούμενη εθνοκάθαρση του Κουρδικού και χριστιανικού πληθυσμού στη Βόρεια Συρία, καθώς και ενάντια στην τουρκική κατοχή της περιοχής αυτής! Με μια ενιαία στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωτικό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, οικονομικές κυρώσεις και στοχευμένες κυρώσεις εναντίον πολλών μελών της Τουρκικής κυβέρνησης, η Τουρκία θα μπορούσε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Συρία. Επιπλέον, ζητάμε από εσάς να υποστηρίξετε τις ανθρωπιστικές προσπάθειες των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO) για τους εκτοπισθέντες στη Βορειοανατολική Συρία και στην περιοχή Tal Rifaat. Ταυτόχρονα, σας καλούμε να μην υποστηρίξετε οποιαδήποτε προσπάθεια να εγκατασταθούν Σύριοι από άλλα μέρη της Συρίας στα κατεχόμενα τουρκικά εδάφη της Συρίας. 

Εν κατακλείδι, επιβεβαιώνουμε την ανάγκη οι Κουρδικές αρχές να λάβουν μέρος στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα σε αυτό το μέρος του κόσμου και, ειδικότερα, να επιτραπεί η ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Συρίας. 

Με εκτίμηση, 

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές 

[Ευρωομάδα της Αριστεράς] : BARRENA Pernando, BJORK Malin, CHAIBI Leila, DEMIREL Oezlem, GUSMÃO José, KONEČNÁ Kateřina, KOULOGLOU Stelios, MATIAS Marisa, PAPADIMOULIS Dimitrios, URBAN CRESPO Miguel, VILLUMSEN Nikolaj 

[Πράσινοι] : ALFONSI François, AUKEN Margrete, BITEAU Benoit, KUHNKE Alice, LANGENSIEPEN Katrin, METZ Tilly, RIBA I GINER Diana, STRIK Tineke, ŽDANOKA Tatjana 

[ Σοσιαλιστές ] : ARENA Maria, BIEDROŃ Robert, BRGLEZ Milan, FAJON Tanja, GRAPINI Maria, HEIDE Hannes, INCIR Evin, KAILI Eva, KÖSTER Dietmar, MAVRIDES Costas, PAPADAKIS Demetris, PISAPIA Giuliano, SCHIEDER Andreas, SMERIGLIO Massimiliano, VOLLATH Bettina, WARD Julie 

[ Renew ] : BILBAO BARANDICA Izaskun 

[ ΕΛΚ ] : VINCZE Lorant 

[ ECR] : BOURGEOIS Geert.

Related

What's hot? 1037269093950900106

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item