Η νεολαία που καινοτομεί: Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

«Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία ανέκαθεν θεωρείτο αναπόσπαστο μέρος μιας περιθωριακής οικονομίας -ή και μιας συμπαθητικής ουτ...


«Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία ανέκαθεν θεωρείτο αναπόσπαστο μέρος μιας περιθωριακής οικονομίας -ή και μιας συμπαθητικής ουτοπίας-, επιβάλλεται σήμερα παντού στον κόσμο ως μια νέα απάντηση στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι περιφέρειες, οι μεγαλουπόλεις, αλλά και οι μικροί οικισμοί.» (βαρόμετρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, περιοδικό Convergences, Ιανουάριος 2017) 

Το μοντέλο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΑΟ), συχνά αποκαλούμενης κοινωνικής επιχειρηματικότητας, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η αδυναμία αυτών των κοινωνιών να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες μέσω των επιχειρήσεων κλασικού τύπου και των δημόσιων επιχειρήσεων, συντέλεσε στην άνθηση αυτών των καινοτόμων επιχειρήσεων, που δεν χρησιμοποιούν το κέρδος ως σκοπό αλλά ως μέσο για την επίτευξη ενός κοινωνικού ή/και περιβαλλοντικού στόχου. 

Τρία χρόνια μετά την πρώτη βραδιά του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί» με θέμα την κοινωνική καινοτομία, το Ινστιτούτο μάς προσκαλεί να κάνουμε μια αναδρομή στις επιτυχίες της κοινωνικής καινοτομίας, να παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη της ΚΑΟ στην Ελλάδα και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες εξέλιξης αυτού του τομέα. Από το 2016, τα κοινωνικά ζητήματα που επιτακτικά ζητούν λύση έχουν πολλαπλασιαστεί, παρά το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία έχει δημιουργήσει νέες εταιρικές μορφές. Το ερευνητικό ενδιαφέρον δε γι’ αυτόν τον τομέα αυξάνεται με τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων ειδικά προσανατολισμένων σε αυτό το ζήτημα. 

Για την ανάδειξη της δυναμικής ανάπτυξης της ΚΑΟ στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο μας προσκαλεί στις 3 Δεκεμβρίου 2019 σε μια γενική επισκόπηση των «φυτωρίων» ΚΑΟ στην Ελλάδα και τη Γαλλία, μέσα από την παρουσίαση της ιστορίας και των αγώνων των νεοφυών επιχειρήσεων, που έχουν επενδύσει στον τομέα της συμμετοχικής χρηματοδότησης, της παροχής βοήθειας στους ευάλωτους πληθυσμούς και της προσπάθειας ένταξής τους, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Μετά τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει μια σε βάθος ανάλυση, προσκαλώντας ερευνητές και φορείς της ΚΑΟ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τις μελλοντικές προοπτικές που ανοίγονται για τον κλάδο. 

Σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου 

Κύκλος «Η νεολαία που καινοτομεί» - Αναπτύσσοντας την οικονομία της ευημερίας 

23.01.2020, 19.00 ́ | Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση 

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Related

What's hot? 7547501458246623865

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item