Σκληρή κριτική Βόζεμπεργκ στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση σχετικά με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ...


Με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση σχετικά με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη στάθηκε ιδιαιτέρως στο μεταναστευτικό πρόβλημα και τις καθυστερήσεις στον σχεδιασμό μια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναφερόμενη στους μετανάστες που συνεχίζουν αμείωτα να περνούν τα ελληνικά σύνορα, άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική ιδίων συμφερόντων που ακολουθούν ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης χωρίς αλληλεγγύη στην πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει μέλλον χωρίς τη συμμετοχή όλων των χωρών στην αντιμετώπιση των κορυφαίων κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων, προσθέτοντας ότι η έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, που άλλωστε είναι μέλημα και κάθε κράτους μέλους, είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Κύριε Πρόεδρε, 

Πριν από 4 ημέρες, 12 νεκροί μετανάστες προστέθηκαν στην τραγική λίστα θυμάτων μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών, 20 άνθρωποι διασώθηκαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελληνικού Ναυτικού ενώ δυστυχώς άλλοι τόσοι αγνοούνται. 

Οι ροές μεταναστών συνεχίζονται αμείωτα παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και η Τουρκία εξακολουθεί κατά τη συνήθη πρακτική της να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο. Το νέο σχέδιο ασύλου που έχει προ μηνών εξαγγελθεί, δεν έχει ακόμη προωθηθεί. 

Για ποιό μέλλον της Ευρώπης συζητούμε σήμερα; Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς τη συμμετοχή όλων των χωρών στην αντιμετώπιση των κορυφαίων κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. 

Η έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, που άλλωστε είναι μέλημα και κάθε κράτους μέλους, είναι σημαντική αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται δίκαιη κα ίση κατανομή προσφύγων σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ, με τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Τίποτα δεν ακούσαμε σήμερα γι’ αυτό. 

Πώς ονειρευόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη όταν κάθε κράτος μέλος ακολουθεί διαφορετική πολιτική ιδίων συμφερόντων, όταν χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα και αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες; Ας είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς συνάδελφοι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον μιας Ευρώπης χωρίς αλληλεγγύη στην πράξη. 

Το μεταναστευτικό απειλεί τη συνοχή και τα θεμέλια της ΕΕ και η διαχείρισή του κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις αξίες μας. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αντιδράσουμε άμεσα και έμπρακτα αλλά κυρίως σοβαρά κ υπεύθυνα.

Σας ευχαριστώ».

Related

What's hot? 8458026815996756542

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item