Παρέμβαση Λευτέρη Νικολάου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) με π...


Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) με προσκεκλημένους τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντομπρόβσκις, και τους Επιτρόπους Οικονομίας, Τζεντιλόνι, και Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Σμιτ, με θέματα μεταξύ άλλων το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης και την Κοινή Αναφορά Απασχόλησης παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του, ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος τόνισε: 

«Τις εκτιμήσεις σας χαρακτηρίζει ανησυχία για νέα καπιταλιστική ύφεση και κρίση. Η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, μειώνουν μισθούς, ξηλώνουν συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, και πάνω σε αυτό το έδαφος προωθείται η «ψηφιακή οικονομία», η «πράσινη ανάπτυξη». 

Οι προβλέψεις από την εφαρμογή των τεχνολογικών καινοτομιών στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας είναι δυσοίωνες για τους εργαζομένους, αφού φαίνεται ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αντί να ανακουφίσουν τους εργαζομένους, να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα: η «απολιγνιτοποίηση» απαιτεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα 5000 απολύσεις, ένταση της ενεργειακής φτώχειας και εξάρτησης, ενώ υπάρχει τεχνολογία καθαρότερης και αποδοτικότερης παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. 

Ετοιμάζεται εκποίηση της ΛΑΡΚΟ: εταιρίας στρατηγικής σημασίας στον κλάδο μετάλλου-εξορύξεων. Αντί να ενισχυθεί η παραγωγική της ικανότητα, να επεκταθεί σε άλλους τομείς, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, προετοιμάζεται για εκκαθάριση, πετώντας στο δρόμο το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της. Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην ανάγκη υπεράσπισης και εξασφάλισης θέσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας, του δικαιώματος στη δημόσια-δωρεάν κοινωνική ασφάλιση, για καμία περαιτέρω παραχώρηση σε ιδιώτες ορυκτού πλούτου;». 

Απαντώντας στις ερωτήσεις εξ ονόματος της Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι «...η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα έχει μετρίως θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και την απασχόληση, με μία βέβαια όχι τόσο δίκαιη κατανομή των θέσεων εργασίας. Κάποια επαγγέλματα όπως του ανθρακωρύχου θα χαθούν»

Οι τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής σχετικά με τα χαμηλά αποτελέσματα της περιλάλητης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τους εργαζομένους πρέπει να «χτυπήσουν καμπανάκι», σύμφωνα με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για τις στοχεύσεις της ΕΕ σχετικά με την «κλιματική αλλαγή» και την «πράσινη ανάπτυξη» που στην πραγματικότητα έχουν ανακηρυχθεί σε άλλη μία «λεωφόρο» όπου διεξάγεται η σκληρή κούρσα των πράσινων μπίζνες μεταξύ των ανταγωνιζόμενων ευρωπαϊκών και διεθνών μονοπωλίων με το λαό να πληρώνει το λογαριασμό.

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας και της παράδοσης στο κεφάλαιο του ορυκτού πλούτου της χώρας «ζει στο πετσί» του ο ελληνικός λαός, με τα υπερφορτωμένα τιμολόγια του ρεύματος, με τους «περιβαλλοντικούς» φόρους και χαράτσια για την ενίσχυση μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Η απάντηση είναι ο ορυκτός πλούτος να γίνει λαϊκή περιουσία, η παραγωγή ενέργειας να γίνεται με ευθύνη ενιαίου κρατικού φορέα, στα πλαίσια του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, προς όφελος των λαϊκών αναγκών και των αναγκών της βιομηχανίας της χώρας. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, παρέμβαση έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Επιτροπή Αναφορών στη συζήτηση για «τη διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ», εκφράζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην πώλησή τους και τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει αυτό για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, ζητώντας να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά προς περαιτέρω εξέταση, όπως και έγινε.

Related

What's hot? 1193284678931650964

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item