Η Ολομέλεια του Ε.Κ. υιοθέτησε την πρόταση Κουντουρά για τις βιώσιμες μεταφορές

Η πρόταση της Έλενας Κουντουρά υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μετονομασία της «ευρωπαϊκής στρατηγική...


Η πρόταση της Έλενας Κουντουρά υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μετονομασία της «ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κινητικότητα και τις μεταφορές» σε «ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιώσιμη κινητικότητα και μεταφορές», στη σχετική συζήτηση με την Επίτροπο Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, για το μέλλον των μεταφορών. 

Η υπερψήφιση της πρότασης της κυρίας Κουντουρά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστά σημαντική επιτυχία, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ομάδα στο ΕΚ, τοποθετήθηκε κατά της θέσης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. 

Η επιτυχία στηρίχτηκε σε μια ευρεία συμμαχία δυνάμεων στο ΕΚ, που υποστήριξαν και υιοθέτησαν την πρόταση της κυρίας Κουντουρά, συντονίστριας της GUE/NGL στην επιτροπή TRAN. 


Η κυρία Κουντουρά τόνισε: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα για βιώσιμες μεταφορές στην Ευρώπη. Είναι αυτονόητο ότι, μόλις μερικές μέρες μετά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οφείλουμε να στέλνουμε το μήνυμα ότι η βιωσιμότητα είναι πρώτη προτεραιότητα μας. Και όχι μόνο με περιβαλλοντικούς όρους αλλά και με κοινωνικούς όρους, ώστε η μετάβαση να είναι δίκαιη προς όφελος όλων»

Σε τοποθέτησή της στη συνέχεια, κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυρία Κουντουρά ζήτησε να συμπεριληφθούν ξεκάθαρα στην ευρωπαϊκή στρατηγική τρεις προτεραιότητες: 

  • Καθαρές μεταφορές για το κλίμα αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Οι μεταφορές ευθύνονται για το 27% των αερίων του θερμοκηπίου τη στιγμή που η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, προκαλεί εκατομμύρια πρόωρους θανάτους. 
  • Ειδική μέριμνα για τη νησιωτικότητα. Δεν νοείται ευρωπαϊκή στρατηγική που να μην έχει ως στόχο τη συνδεσιμότητα όλων των κρατών μελών αλλά κυρίως των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών. «Η κατάσταση είναι δραματική ήδη σήμερα. Το κόστος που επωμίζονται οι πληθυσμοί αυτοί είναι τεράστιο. Το μόνο που ζητούν είναι ίσες συνθήκες και ευκαιρίες με τους άλλους Ευρωπαίους», επισήμανε χαρακτηριστικά. 
  • Κοινωνικά δίκαιη μετάβαση. «Αν δεν δημιουργήσουμε αντίμετρα και πρόνοια για τους πιο αδύναμους, θα χάσουμε την αποδοχή της κοινωνίας. Δεν πρέπει οι μεταφορές να γίνουν μια πολυτέλεια για τους προνομιούχους», τόνισε εμφατικά. 
Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει εντατικά στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και στην έρευνα, καταλήγοντας ότι: «Δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια του χρόνου και πρέπει άμεσα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη».

Related

What's hot? 1319202397500070785

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item