Ερώτηση Βόζεμπεργκ για τον "αμφιλεγόμενο ρόλο" των ΜΚΟ στην προσφυγική κρίση

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «πάρτι εκατομμύριων» από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα τρία τελ...


Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «πάρτι εκατομμύριων» από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια στο προσφυγικό, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με το πλαίσιο δράσης τους. 

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι στη χώρα μας, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρέθηκαν πάνω από 450 μη πιστοποιημένες οργανώσεις που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στο προσφυγικό από το 2016 εκτός κάθε νομικού πλαισίου. 

Στο πλαίσιο αυτό ζητά να πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κριτήρια επιλεξιμότητας και πιστοποίησης των ΜΚΟ για χρηματοδότηση, ποιες συγκεκριμένες ΜΚΟ έχουν χρηματοδοτηθεί στην Ελλάδα και αν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης διατίθεται απευθείας από την Ε.Ε. σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα. Η συνεισφορά των ΜΚΟ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην παροχή βοήθειας είναι σημαντική, ωστόσο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ένας μεγάλος αριθμός ΜΚΟ έχει αναπτύξει δραστηριότητα εκτός κάθε νομικού πλαισίου. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ύστερα από ελέγχους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γίνεται λόγος για 450 περίπου τέτοιες οργανώσεις με δράση αμφιλεγόμενη, που έχουν εμπλακεί στη διαχείριση του προσφυγικού χωρίς μάλιστα να έχουν ακολουθήσει την απαιτούμενη διαδικασία πιστοποίησης στο σχετικό εθνικό μητρώο ΜΚΟ. 

Δεδομένου ότι συχνά γίνεται λόγος μέσω δημοσιευμάτων για μη πιστοποιημένες ΜΚΟ που λυμαίνονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια και δρουν ανεξέλεγκτα, εμποδίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο, ερωτάται η Επιτροπή: 

- Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ΜΚΟ για χρηματοδότηση στο πλαίσιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και πώς αυτές πιστοποιούνται; 
- Ποιες συγκεκριμένες ΜΚΟ χρηματοδοτεί ή έχει χρηματοδοτήσει στην Ελλάδα; 
- Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι για τη διαχείριση των κονδυλίων από τις ΜΚΟ αναφορικά με το ύψος της χρηματοδότησης και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων;»

Related

What's hot? 7358932942339176618

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item