Nacho Sánchez Amor: "Ο πολιτικός διάλογος ΕΕ-Τουρκίας να αναζωογονηθεί σε όλα τα επίπεδα"
«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε ο νέος εισηγητής για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ι...
http://www.thecolumnist.gr/2020/01/nacho-sanchez-amor.html
«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε ο νέος εισηγητής για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία), μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στη χώρα., τονίζοντας παράλληλα ότι «Η Τουρκία είναι και οφείλει να παραμείνει μια υποψήφια χώρα παρά τις δυσκολίες στις ευρωτουρκικές σχέσεις» είπε ο κ. Sánchez Amor.
Σε συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, επικεφαλής πολιτικών κομμάτων, δημάρχους, βουλευτές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, το Γκαζιαντέπ και την Άγκυρα, ο εισηγητής υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των στενών σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και για τα δύο μέρη.
«Χρειάζεται να επικοινωνούμε περισσότερο και καλύτερα για να προσπεράσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Ως εκ τούτου, ο πολιτικός διάλογος οφείλει να αναζωογονηθεί σε όλα τα επίπεδα. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σημαντικό να διευρύνουμε το διάλογο, ενδυναμώνοντας για παράδειγμα τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Πρέπει επίσης να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τις επαφές σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» δήλωσε ο κ. Sánchez Amor.
Η Τουρκία οφείλει να δουλέψει μαζί με την ΕΕ για μεταρρυθμίσεις
Προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τόνισε ο εισηγητής. «Η Τουρκία χρειάζεται να επιστρέψει στην κανονικότητα ύστερα από την ιδιαίτερη περίοδο που ακολούθησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Ενθαρρύνω την Τουρκία να δουλέψει με την ΕΕ για να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου. Από την άλλη, η ΕΕ χρειάζεται να διατηρήσει μια αξιόπιστη ενταξιακή προοπτική που να βασίζεται σε μία αντικειμενική αξιολόγηση των συνθηκών».
Ο Nacho Sánchez Amor επισκέφθηκε διάφορους οργανισμούς καθώς και το Γκαζιαντέπ όπου τρέχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που βοηθούν Σύριους πρόσφυγες. «Η Τουρκία έχει υπάρξει εκπληκτικά γενναιόδωρη φιλοξενώντας 4 εκατ. πρόσφυγες. Οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες στην τουρκική κοινωνία αλλά και να την στηρίζουμε συνεχώς όσο υπάρχει ανάγκη».
Ιστορικό
Ο νέος εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, το Γκαζιαντέπ και την Άγκυρα αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της επικείμενης κοινοβουλευτικής έκθεσης για την Τουρκία. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα με αυτή την ιδιότητα.
Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γκούλ, τον Υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού, των Υφυπουργό Εξωτερικών Καϊμακτσί, τους επικεφαλής των κύριων πολιτικών κομμάτων, τους δημάρχους της Κωνστατνινούπολης και του Γκαζιαντέπ Εκρέμ Ιμάμογλου και Φατμά Σαχίν, τον καθαιρεθέντα δήμαρχο του Μαρντίν Αχμέτ Τούρκ, καθώς επίσης και με δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εκπροσώπους επιχειρήσεων και συνδικάτων. Ο κ. Sánchez Amor επισκέφθηκε επίσης τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για συνομιλίες με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και κατέθεσε στεφάνι εις μνήμην των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, την κατάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων της προοπτικής εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης και της χαλάρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα), στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις εξωτερική αλλά και εσωτερική πολιτική της χώρας, στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου, στην κατάσταση των επιφανών αντιφρονούντων κρατουμένων και ειδικά του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καθώς και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών όπως του Οσμάν Καβαλά, στην κατάσταση των προσφύγων και στο ρόλο που παίζουν οι τοπικές αρχές στις ευρωτουρκικές σχέσεις.