Βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε προϊόντα και υπηρεσίες

Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας. Γι’ αυτούς, όπως για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, η προ...



Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας. Γι’ αυτούς, όπως για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, η προσβασιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα να ζουν αυτόνομα και να συμμετέχουν πλήρως σε κάθε πτυχή της ζωής, έχει καίρια σημασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ περιλαμβάνει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες να επωφελούνται από μέτρα που «τους εξασφαλίζουν αυτονομία, κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας». 

Ωστόσο, τα άτομα με αναπηρίες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως κατά την πρόσβαση στα μέσα συγκοινωνίας και στα δημόσια κτίρια ή κατά τη χρήση οικιακών συσκευών και υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, μια νέα νομοθετική πράξη της ΕΕ —η ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα— αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ατόμων με αναπηρία και στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να καινοτομούν και να παρέχουν μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. 

Στο εγγύς μέλλον θα είναι προσβάσιμα πιο πολλά προϊόντα όπως υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα, ηλεκτρονικά βιβλία και τηλεοπτικός εξοπλισμός, καθώς και υπηρεσίες όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τραπεζικές συναλλαγές με καταναλωτές, οι αεροπορικές υπηρεσίες, τα λεωφορεία, οι σιδηρόδρομοι και οι πλωτές μεταφορές, σε περισσότερα άτομα με αναπηρίες. Επίσης αναμένεται να αυξηθεί η προσβασιμότητα της υποδομής που περιβάλλει αυτές τις υπηρεσίες (ανελκυστήρες, κεκλιμένα επίπεδα κ.λπ.). Οι χώρες της ΕΕ θα ενθαρρυνθούν να εναρμονίσουν τις απαιτήσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε το δομημένο περιβάλλον να γίνεται ολοένα πιο προσβάσιμο. 

Η νέα νομοθεσία περιγράφει τι πρέπει να είναι προσβάσιμο, αλλά δεν επιβάλλει λεπτομερείς τεχνικές λύσεις, επιτρέποντας έτσι την καινοτομία. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τη μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο έως τις 28 Ιουνίου 2022 και να εφαρμόσουν τα μέτρα από τις 28 Ιουνίου 2025. 

Περισσότερες πληροφορίες: 




Related

What's hot? 945218550292711188

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item