Παρέμβαση Αρβανίτη στο ΕΚ: "Πολύ σημαντικός ο ρόλος της ΕΕ στις Σκουριές"

Μια ουσιαστική νίκη πέτυχε σήμερα το κίνημα κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Αρβανίτη...


Μια ουσιαστική νίκη πέτυχε σήμερα το κίνημα κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Αρβανίτη. Η αρμόδια για τις αναφορές πολιτών Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτό το ζήτημα και να συνεχίσει την διερεύνησή του και με αποστολή Περιβαλλοντικών Παρατηρητών, προκειμένου να εξετάσουν επί τόπου τις καταγγελίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής. 

Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι νίκη πρώτα και κύρια του κινήματος των κατοίκων, οι οποίοι για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή με ολοκληρωμένες και πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, γεγονός που διαμόρφωσε συνθήκες ομοφωνίας για τη λήψη της τελικής απόφασης. Χαρακτηριστική ήταν η συμφωνία και του Εκπροσώπου του ΕΛΚ Ρουμάνου Ευρωβουλευτή Lóránt Vincze. 

Στη συζήτηση πήρε μέρος και ο Κώστας Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπερασπίστηκε τον αγώνα των κατοίκων, που όλα αυτά τα χρόνια παλεύουν ενάντια στα συμφέροντα που προώθησαν την εγκληματική για το περιβάλλον και τις ζωές τους επένδυση. 

Ουσιαστική υπήρξε και η συμβολή στην νομική τεκμηρίωση της σημερινής παρουσίας στην Επιτροπή του γνωστού για τους αγώνες του στο πλευρό των κατοίκων νομικού, Αλέξανδρου Αδαμίδη. 

Καθοριστική ήταν και η διαμεσολάβηση του Αλέξη Γεωργούλη, μέλους της Επιτροπής Αναφορών, χάρη στον οποίο ο Κώστας Αρβανίτης και οι αγωνιστές από τη Χαλκιδική είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το ζήτημα στην σημερινή συνεδρίαση. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κώστα Αρβανίτη: 

"Όταν η επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, επισκέφθηκε την περιοχή, είχε μείνει άναυδη με το μέγεθος της καταστροφές, όπως και όλοι όσοι έχουν δει την καταστροφή. Ως δημοσιογράφος επισκέφθηκα και εγώ την περιοχή, έχω καλύψει δημοσιογραφικά το θέμα. Η καταστροφή στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, στον πολιτισμό, στην κληρονομιά μας, είναι τεράστια. 

Πόσο αξίζει η ζωή; Πόσους κόκκους χρυσού αξίζει η ζωή; Η καταστροφή στον υδροφόρο ορίζοντα, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα χωριά, δεν μπορούν να εξισωθούν με 600 ή και με χίλιες θέσεις εργασίας. Συμφωνώ με τους συναδέλφους μου που τοποθετήθηκαν νωρίτερα, και με τον συνάδελφο από το ΕΛΚ και η οπτική τους μου δίνει αισιοδοξία. 

Είναι αναμφισβήτητα δίκαιο αίτημα, που έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Κυβερνητική ευθύνη, τόσο για την επένδυση, όσο και για τις καθυστερήσεις, από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως τώρα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, που τους «κλείνουν το μάτι». 

Πρέπει το ζήτημα να παραμείνει ανοιχτό, να στείλουμε παρατηρητές στην περιοχή, να πάμε το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI). Να δούμε αν όλα αυτά που γίνονται έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον, ειδικά στην περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Η ΕΕ και η Επιτροπή έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο εδώ, γιατί ό,τι γίνει σήμερα στις Σκουριές, στην Χαλκιδική, θα ξαναγίνει αύριο στη Θράκη και μετά στη Βουλγαρία. Πρέπει να δράσουμε χτες."

Το βίντεο της τοποθέτησης του Κώστα Αρβανίτη

Related

What's hot? 7786811406712499275

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item