DiscoverEU: Ακόμη 20.000 νέοι θα εξερευνήσουν την Ευρώπη το 2020

Περίπου 20 000 δεκαοκτάχρονοι θα λάβουν ταξιδιωτική κάρτα κατά τον τέταρτο και τελευταίο γύρο του DiscoverEU, που προσέλκυσε περίπου 75 ...


Περίπου 20 000 δεκαοκτάχρονοι θα λάβουν ταξιδιωτική κάρτα κατά τον τέταρτο και τελευταίο γύρο του DiscoverEU, που προσέλκυσε περίπου 75 000 αιτήσεις από όλη την Ευρώπη. Αυτοί οι νέοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι επιλέχθηκαν βάσει καθιερωμένων κριτηρίων και ειδικών ποσοστώσεων των κρατών μελών, μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ 1ης Απριλίου και 31ης Οκτωβρίου 2020 για διάστημα έως 30 ημερών.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Από τον Απρίλιο, 20 000 νέοι θα ζήσουν ένα αξιομνημόνευτο ευρωπαϊκό ταξίδι, ανακαλύπτοντας την ΕΕ. Το γεγονός ότι θα μοιραστούν το ταξίδι με συνομηλίκους τους και με ανθρώπους από άλλες χώρες θα κάνει αυτή την εμπειρία ευχάριστη και συνάμα αξέχαστη. Θα αποτελέσουν επίσης μέρος ενός ευρύτερου άτυπου και χωρίς αποκλεισμούς δικτύου, που διερευνά τι σημαίνει η ανακάλυψη της ηπείρου μας, του πλούτου, της πολυμορφίας και της αλληλεγγύης της.»

Η Επίτροπος κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, δήλωσε: «Τα ταξίδια στην Ευρώπη και οι γνωριμίες με νέους από άλλες χώρες ενισχύουν τη διαπολιτισμική κατανόηση, βελτιώνουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τονώνουν την αυτοπεποίθηση. Παράλληλα με δραστηριότητες αλληλεγγύης και εθελοντισμού, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το DiscoverEU είναι μια πολύτιμη πρωτοβουλία για την άτυπη μάθηση».

Η Επιτροπή θα επικοινωνήσει άμεσα με τους επιλεγέντες υποψηφίους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορέσουν να αρχίσουν να οργανώνουν τα ταξίδια τους. Κατά κανόνα, τα ταξίδια θα γίνουν σιδηροδρομικώς· ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς σε ολόκληρη την ήπειρο, υπάρχει επιλογή και για εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όπως τα λεωφορεία, τα φεριμπότ ή, κατ' εξαίρεση, τα αεροπλάνα. Μαζί με την ταξιδιωτική κάρτα, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν επίσης υποστήριξη και καθοδήγηση, για παράδειγμα, σχετικά με τις βιώσιμες μετακινήσεις. Οι νέοι καλούνται επίσης να γίνουν πρεσβευτές του DiscoverEU και να αφηγηθούν τις εμπειρίες τους. Ενθαρρύνονται επίσης να έρχονται σε επαφή με συνταξιδιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μοιράζονται τις ιστορίες τους.

Όλοι οι συμμετέχοντες προσκαλούνται να συμμετάσχουν στις συναντήσεις της πρωτοβουλίας DiscoverEU σε διάφορα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι συναντήσεις αφορούν θέματα όπως μια βιώσιμη πράσινη Ευρώπη —το θέμα του DiscoverEU για το 2020. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν ευκαιρίες εθελοντισμού και την ανάπτυξη πράσινων διαδρομών για τους νέους ταξιδιώτες.

Ιστορικό

Η Επιτροπή ξεκίνησε την πρωτοβουλία DiscoverEU τον Ιούνιο του 2018, κατόπιν πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πρώτοι τρεις γύροι αιτήσεων έδωσαν σε περίπου 50 000 νέους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη. Για το 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμεύσει 25 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία DiscoverEU. Ο επόμενος γύρος υποβολής αιτήσεων και περαιτέρω επικαιροποιήσεις θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας σε εύθετο χρόνο.

Δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που δημιούργησε η πρωτοβουλία DiscoverEU, η Επιτροπή εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωση της πρωτοβουλίας, με βάση τις παρατηρήσεις των ταξιδιωτών και των βασικών ενδιαφερόμενων μερών. Μέχρι στιγμής, οι συμμετέχοντες στους πρώτους γύρους χαρακτηρίζουν το DiscoverEU πολύτιμη και χωρίς αποκλεισμούς μαθησιακή εμπειρία, η οποία συμβάλλει στη συμμετοχή στα κοινά, στην προσωπική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Τα ταξίδια ισχυροποιούν τους νέους και συμβάλλουν στην ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων, όπως οι γλωσσικές δεξιότητες και η διαπολιτισμική συνειδητοποίηση και ευαισθησία. Καλλιεργούν επίσης την ανθεκτικότητα, τις οργανωτικές δεξιότητες και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Επιπλέον, τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων είπαν ότι δεν θα ήταν σε θέση να αγοράσουν ταξιδιωτική κάρτα χωρίς το DiscoverEU. Για κάποιους ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψαν μόνοι τους χωρίς τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.

Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθεί το DiscoverEU, ως αναπόσπαστο μέρος, στο μελλοντικό πρόγραμμα Erasmus για την περίοδο 2021-2027. Με την επιφύλαξη της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, αυτό θα επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες δεκαοκτάχρονους να επωφεληθούν από την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια των επτά αυτών ετών.

Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Νεολαίας

Related

What's hot? 6218896570127940543

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item