Επιστολή 37 Ευρωβουλευτών για τις εορταστικές εκδηλώσεις υπέρ του ναζισμού στη Ρίγα

Επιστολή 37 Ευρωβουλευτών από 5 Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew Europe, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- προς...


Επιστολή 37 Ευρωβουλευτών από 5 Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew Europe, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρίγας, το Υπουργικό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της Λετονίας για την ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 16 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, παρέλαση μνήμης και τιμής όσων υπηρέτησαν στα ναζιστικά τάγματα εφόδου των SS, συνυπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές επικαλούνται το ψήφισμα που ενέκρινε στις 25 Οκτωβρίου του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άνοδο της νεο-φασιστικής βίας στην Ευρώπη και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές της Λετονίας να αναλάβουν δράση, προκειμένου να ακυρωθούν «οι προγραμματισμένες για τις 16 Μαρτίου εορταστικές εκδηλώσεις υπέρ του ναζισμού στη Ρίγα που σκοπό έχουν να τιμήσουν και να δοξάσουν τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα τάγματα των ναζί, Waffen-SS». 

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές, το Κοινοβούλιο με το συγκεκριμένο ψήφισμα του 2018 καλεί τα κράτη-μέλη «για μια κοινή και συλλογική κουλτούρα μνήμης που να απορρίπτει τα φασιστικά εγκλήματα του παρελθόντος», καθώς και «να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων υπέρ του νεο-ναζισμού και του δεξιού εξτρεμισμού». 

Με αφορμή τη Μέρα της Λετονικής Λεγεώνας, διεξάγεται κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου πορεία μνήμης και τιμής όσων στρατιωτών υπηρέτησαν στα ναζιστικά τάγματα εφόδου των Waffen-SS. Τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, μέλη του Λετονικού Κοινοβουλίου -‘’Saeima’’-, υπουργοί και αξιωματούχοι έχουν δώσει το παρών, παρακολουθώντας την πορεία, η οποία καταλήγει στο Μνημείο Ελευθερίας -σύμβολο της Λετονικής ανεξαρτησίας- που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας πόλης, Ρίγα. Την ίδια στιγμή, απαγορεύονται οι αντιδράσεις όσων εναντιώνονται στις εκδηλώσεις αυτές. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα Ελληνικά):

Προς:

– το Υπουργικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Λετονίας
– το Κοινοβούλιο ‘’Saeima’’ της Δημοκρατίας της Λετονίας
– το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρίγα

Ανοικτή επιστολή για την απαγόρευση των εκδηλώσεων τιμής και δόξας του ναζισμού στη Λετονία 

"Με την παρούσα επιστολή, οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο ψήφισμα που ενέκρινε στις 25 Οκτωβρίου του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άνοδο της νεο-φασιστικής βίας στην Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα στο ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο καλεί όλα τα κράτη μέλη ‘’για μια κοινή και συλλογική κουλτούρα μνήμης που να απορρίπτει τα φασιστικά εγκλήματα του παρελθόντος’’, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ‘’με αφορμή τη Μέρα της Λετονικής Λεγεώνας, κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στη Ρίγα, προκειμένου να τιμήσουν όσους Λετονούς υπηρέτησαν στο στρατιωτικό τάγμα των ναζί, Waffen-SS’’. 

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη “να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων υπέρ του νεοναζισμού και του δεξιού εξτρεμισμού”. Σύμφωνα με τις συστάσεις, τα κράτη μέλη καλούνται να ‘’επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατευθεί, αφενός, η ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των μελών ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων και, αφετέρου, τα θεμελιώδη δικαιώματα των δημοκρατικών ομάδων που επιθυμούν να αντιδράσουν ενάντια στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες’’. 

Στη Ρίγα, ωστόσο, κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις και πορεία τιμής των στρατιωτών που υπηρέτησαν στα τάγματα των SS. Την ίδια στιγμή, απαγορεύονται οι αντιδράσεις όσων εναντιώνονται στις εκδηλώσεις αυτές. Τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, μέλη του Λετονικού Κοινοβουλίου -‘’Saeima’’, υπουργοί και αξιωματούχοι έχουν δώσει το παρών, παρακολουθώντας την πορεία, η οποία καταλήγει στο Μνημείο Ελευθερίας -σύμβολο της Λετονικής ανεξαρτησίας- που βρίσκεται κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Ρίγα. 

Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό -στις 27 Ιανουαρίου- της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος και της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, σας καλούμε: Να ακυρώσετε τις προγραμματισμένες για τις 16 Μαρτίου εορταστικές εκδηλώσεις υπέρ του ναζισμού στη Ρίγα που σκοπό έχουν να τιμήσουν και να δοξάσουν τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα τάγματα των ναζί, Waffen-SS."

Related

What's hot? 7897764966158475732

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item