Απάντηση της Επιτροπής στην ερώτηση Παπαδάκη για προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων

Γνώστης των αρνητικών συνεπειών που φορτώνονται οι παραγωγοί δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτ...


Γνώστης των αρνητικών συνεπειών που φορτώνονται οι παραγωγοί δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη σχετικά με τις συνέπειες στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και στους εργατοϋπαλλήλους από την πολιτική της ΕΕ και από τους σφοδρούς οικονομικούς ανταγωνισμούς ΕΕ-ΗΠΑ. Στη συνέχεια, αντιτείνει ως μέτρο ανακούφισης των «θιγόμενων» τα λεγόμενα «προγράμματα προώθησης» υπονοώντας ότι μέσω της ενίσχυσης της «εξωστρέφειας» των εμποροβιομήχανων θα ευνοηθούν αγρότες και εργατοϋπάλληλοι. 

Σύμφωνα με την Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι για άλλη μια φορά οι μεγάλοι ωφελημένοι, καθώς, εκτός από τις προνομιακές άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις που εξασφαλίζουν μέσω και των συγκεκριμένων προγραμμάτων, έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των δασμών μετακυλίοντας τις όποιες απώλειες τους στους μικρομεσαίους αγρότες και στους εργαζόμενους που για άλλη μια φορά θα πληρώσουν το μάρμαρο. 

Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα πάντα με το ΚΚΕ, το παράδειγμα των ροδακινοπαραγών που αναγκάζονται να πουλάνε «κοψοχρονιά» τη σοδειά τους στους βιομηχάνους κομπόστας. Ή των κτηνοτρόφων που συνεχίζουν να βλέπουν την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά πολύ κάτω από την τιμή παραγωγής με την πίεση εκβιασμών από τις μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου που απολαμβάνουν τεράστια κερδοφορία ότι αν δεν δεχτούν τους όρους τους η παραγωγή τους θα μείνει αδιάθετη. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούνται και οι δασμοί των ΗΠΑ στη κομπόστα και στη φέτα ώστε να δικαιολογούν τη διατήρηση των χαμηλών τιμών. Αλλά και στο ελαιόλαδο, που εξαιρέθηκε από τους δασμούς, οι αρχικοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ σίγησαν από τη στιγμή που η τιμή στο λάδι κατρακύλησε κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η αύξηση των κερδών των βιομηχάνων και εξαγωγέων που μεγαλώνουν το μερίδιο τους στην αγορά των ΗΠΑ σε αντίθεση με τους αντίστοιχους της Ισπανίας, όπου έχουν επιβληθεί δασμοί, καθόλου δεν σημαίνει βελτίωση της θέσης των αγροτοπαραγωγών. 

Το ΚΚΕ τονίζει ότι οι όποιες χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, είτε μέσω ΚΑΠ είτε άλλων προγραμμάτων, υπηρετούν την παραπέρα συγκέντρωση της παραγωγής από το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο και σε μια πορεία και της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές φάρμες. Μικρομεσαίοι αγρότες και εργαζόμενοι με την πάλη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές, την ΚΑΠ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσουν τον αγώνα τους που βρίσκεται σε εξέλιξη για ικανοποιητικές κατώτατες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια ,ζωοτροφές, άμεση και στο 100% καταβολή αποζημιώσεων στην παραγωγή και το κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ, καμιά περικοπή ενισχύσεων ενάντια στις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ, αφορολόγητο στα 12.000 με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί. 

Ακολουθούν η ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και η απάντηση της επιτροπής: 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003401/2019 προς την Επιτροπή 
Άρθρο 138 του Κανονισμού 
Kώστας Παπαδάκης 
Θέμα: Οι αρνητικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους από τους σφοδρούς οικονομικούς ανταγωνισμούς ΕΕ-ΗΠΑ 

"Με νέο γύρο δασμών σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που εισάγονται από την ΕΕ απαντούν οι ΗΠΑ στις επιδοτήσεις προς την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus, ενώ αντίστοιχα μέτρα προετοιμάζει και η ΕΕ. Η εξέλιξη της εμπορικής αυτής διαμάχης αποτελεί κλιμάκωση των οξύτατων οικονομικών ανταγωνισμών ΕΕ - ΗΠΑ. 

Το μάρμαρο της σφοδρής οικονομικής αντιπαράθεσης, που μόνο στόχο έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, θα πληρώσουν και πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι τεράστιες ήταν οι ζημιές στους μικρομεσαίους αγρότες (κυρίως ροδακινοπαραγωγούς) και από το εμπάργκο της Ρωσίας που επιβλήθηκε μετά από τις κυρώσεις της ΕΕ. 

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για την εξαίρεση του ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών, ελληνικά προϊόντα (π.χ. φέτα, παρασκευάσματα φρούτων, όπως κομπόστες ροδάκινου κ.ά.) παραμένουν στη λίστα επιβολής δασμών. 

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι (γαλακτοβιομήχανοι, κονσερβοποιοί κ.λπ.) των κλάδων που πλήττονται θα επιδιώξουν να μετακυλήσουν τις όποιες απώλειες τόσο στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, πληρώνοντας με ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους (αιγοπρόβειο γάλα, συμπύρηνο ροδάκινο κ.λπ.), όσο και στους εργατοϋπαλλήλους των επιχειρήσεών τους. Βέβαιο επίσης είναι ότι και οι μεγαλοεξαγωγείς και βιομήχανοι ελαιόλαδου που εξαιρέθηκαν δεν πρόκειται να «μοιράσουν» τα κέρδη τους.

Ερωτάται η Επιτροπή: 


Πώς τοποθετείται στο ενδεχόμενο των παραπάνω αρνητικών συνεπειών για τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργατοϋπαλλήλους που πλήττονται ακόμα μια φορά από την πολιτική της ΕΕ και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων;" 


E-003401/2019 
Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -7.1.2020 


"Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της ευαισθησίας των συγκεκριμένων γεωργικών προϊόντων διατροφής που αποτελούν στόχο των δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός τους στους θιγόμενους παραγωγούς της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα ήθελε επίσης να υπενθυμίσει ότι τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να επωφεληθούν από τα προγράμματα προώθησης της ΕΕ (ύψους 200 εκατ. ευρώ το 2020), τα οποία θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να μετριάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ. 

Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα πρέπει να επικρατήσει εποικοδομητικός διάλογος για την επίλυση των διμερών εμπορικών διαφορών. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή παραμένει σε επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και επιδιώκει με κάθε ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το θέμα αυτό".

Related

What's hot? 4824743578932840993

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item