Στο στόχαστρο Κεφαλογιάννη οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων για την μουσουλμανική μειονότητα

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του αναφορικά με τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που αμφισβητ...


Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του αναφορικά με τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης και επιμένουν να χαρακτηρίζουν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σαν τουρκική ζητά την καταδίκη τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε τα εξής στην ερώτησή του: 

"Η Τουρκία αν και παραμένει μία υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες έναντι των γειτονικών της χωρών όπως η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία μη σεβόμενη τις σχέσεις καλής γειτονίας ενώ αμφισβητεί ευθέως το Διεθνές Δίκαιο. Εδώ και τρία χρόνια σε μία προσπάθεια αναθεωρητισμού προσπαθεί να αμφισβητήσει τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης, μία Διεθνή Συνθήκη που καθορίζει τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας και αποτελεί τον παράγοντα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας. Ρητά στη Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται στο άρθρο 142 ότι: 

«Η συνομολογηθείσα την 30ην Ιανουαρίου 1923 μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας ειδική Σύμβαση περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών θα έχει μεταξύ των δύο τούτων Υψηλών Συμβαλλομένων Μερών την αυτήν ισχύ και κύρος, ως εάν περιελαμβάνετο εν τη παρούση Συνθήκη.» 

Το άρθρο 2 της Σύμβασης περί ανταλλαγής πληθυσμών εξαιρούσε από την ανταλλαγή των πληθυσμών τους Έλληνες κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και τους Μουσουλμάνους κατοίκους της Δυτικής Θράκης. 

Η τουρκική πλευρά επιμένει να αποκαλεί τους Έλληνες πολίτες με μουσουλμανικό θρήσκευμα που διαβιούν στη Θράκη σαν τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. 

Μάλιστα πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Ό,τι και να λέτε, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι εδώ και αιώνες τουρκική και τουρκική θα παραμείνει» 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

- Πως σχολιάζει τις δηλώσεις αυτές της τουρκικής ηγεσίας που αμφισβητούν ευθέως το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης; 

- Προτίθεται να τις καταδικάσει στην επόμενη Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας;"

Related

Τουρκια 3404571708851635248

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item