Δημήτρης Παπαδημούλης: "Απαράδεκτη η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 1,07%"

Ενόψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027), ο Αντιπρόεδρος του...


Ενόψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρει τα εξής: 

"Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ενωμένο και σταθερό στην θέση που έχει ομόφωνα ψηφίσει για έναν ισχυρό, αξιόπιστο και φιλόδοξο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό (2021-2027), που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, στις πολιτικές μας φιλοδοξίες, καθώς και στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων. 

O νέος Πολυετής Προϋπολογισμός για το 2021-27 πρέπει να χρηματοδοτήσει τη νέα πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις πρωταρχικές της στρατηγικές και φιλοδοξίες της για την Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση – για τις οποίες πρέπει να εξασφαλιστούν νέες πιστώσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ατζέντα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί με την απαράδεκτη πρόταση – για 1,07% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ – του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε ορισμένα σημεία, μάλιστα, η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι χειρότερη και από αυτή που είχε καταθέσει η Φινλανδική Προεδρία, καθώς προτείνει περαιτέρω μειώσεις: κατά 5 δισ. στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, 300 εκ. στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, 650 εκ. στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 3,1 δισ. στο πρόγραμμα ‘’Horizon Europe’’. 

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές και να τεθεί σοβαρά υπόψη των ηγετών της ΕΕ είναι ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του για το νέο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό, χωρίς να υπάρξει πρώτα μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των ιδίων πόρων της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης μιας απόφασης για την εισαγωγή συγκεκριμένων και καθορισμένων νέων ιδίων πόρων-, καθώς και μιας σαφούς δέσμευσης για περαιτέρω εισαγωγή πρόσθετων ιδίων πόρων πριν από το τέλος του επόμενου Πολυετή Δημοσιονομικού Προϋπολογισμού. 

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν προτίθεται να δεχτεί μια κακή συμφωνία, λόγω πίεσης χρόνου, ενώ δεν ανέχεται και να αντιμετωπίζεται από το Συμβούλιο ως ‘’δίκαιος συνεργός’’ σε οποιαδήποτε πτυχή των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. 

Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζω απόλυτα τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου να υπερασπιστεί την απαραίτητη χρηματοδότηση των εμβληματικών προγραμμάτων της ΕΕ στους τομείς της νεολαίας, της έρευνας και της καινοτομίας, του περιβάλλοντος, της κλιματικής μετάβασης, των υποδομών, της ψηφιοποίησης και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να επιβεβαιώσω την σαφή θέση του Ευρωκοινοβουλίου να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο χρηματοδότησης οι πολιτικές για την γεωργία, την αλιεία, την Περιφερειακή Ανάπτυξη και Συνοχή".

Related

What's hot? 8353504913721733089

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item