Νέα κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών

Με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας κυρίως της υπερσυσσώρευσης αλ...


Με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας κυρίως της υπερσυσσώρευσης αλλοδαπών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη κατέθεσε νέα κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. 

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου οι μετανάστες ξεπερνούν τους 50.000 ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμούν 101.000 αιτήσεις ασύλου. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση με σειρά συγκροτημένων μέτρων προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επείγουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δίνοντας έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έκτακτα μέτρα, έως ότου εγκριθεί η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη μετανάστευση και το άσυλο, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση. Παράλληλα ζητά από την Ε.Ε. να συνδράμει στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για να επιταχυνθούν οι επιστροφές όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ: 

"Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατάσταση στα ελληνικά νησιά έχει φθάσει στα όρια της έκτακτής ανάγκης καθώς συνεχίζονται αμείωτα οι αφίξεων αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια. Συγκεκριμένα, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου οι μετανάστες ξεπερνούν τους 50.000 ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμούν 101.000 αιτήσεις ασύλου. 


Η ελληνική κυβέρνηση με σειρά μέτρων προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εκρηκτική αυτή πραγματικότητα, δίνοντας έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας αυτής της δραματικής κατάστασης. 


Δεδομένου ότι η νέα νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για τη μετανάστευση και το άσυλο θα παρουσιαστεί περί τα μέσα Μαρτίου 2020, ενώ μέχρι να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ερωτάται η Επιτροπή: 


- Σκοπεύει να προτείνει στο μεσοδιάστημα έκτακτα μέτρα στη βάση της ίσης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου έτσι να επιτευχθεί η άμεση αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών και να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση; 
- Πώς προτίθεται να συνδράμει στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών προκειμένου να επιστρέφονται άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις όσοι αλλοδαποί δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας;"

Related

What's hot? 7493969832705225587

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item