Η ΕΕ στην μάχη κατά του κυβερνοεγκλήματος
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 70% των πολιτών της ΕΕ χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση την ίδια στιγμή που το 86% των Ευ...
http://www.thecolumnist.gr/2020/02/blog-post_58.html
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 70% των πολιτών της ΕΕ χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση την ίδια στιγμή που το 86% των Ευρωπαίων ανησυχούν όλο και περισσότερο για το κυβερνοέγκλημα. Και πράγματι, με την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των κυβερνοεπιθέσεων να έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, είναι αναμενόμενο σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το κυβερνοέγκλημα να αντιπροσωπεύει το ήμισυ του συνόλου των εγκλημάτων που διαπράττονται.
Το κυβερνοέγκλημα λαμβάνει διάφορες μορφές. Οι εγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των συσκευών σας με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού, μία δε από τις κύριες απειλές είναι οι επιθέσεις με λυτρισμικό. Μπορούν να κλέψουν ή να θέσουν σε κίνδυνο τα δεδομένα και την ταυτότητά σας, ιδιαίτερα για να διαπράξουν διαδικτυακή απάτη. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το σκοτεινό διαδίκτυο για να πουλήσουν παράνομα εμπορεύματα και υπηρεσίες ηλεκτρονικής πειρατείας. Επιπλέον, ορισμένα κυβερνοεγκλήματα, όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, βλάπτουν σοβαρά τα θύματά τους.
Προκειμένου να αποτρέψει και να καταπολεμήσει το κυβερνοέγκλημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την κυβερνοασφάλεια, της οποίας η φιλόδοξη μεταρρύθμιση ξεκίνησε το 2017. Τον Μάιο του 2018 τέθηκε σε ισχύ νέα νομοθεσία για την κυβερνοασφάλεια που είναι σχεδιασμένη για να ενισχύσει την κυβερνοανθεκτικότητα της Ευρώπης. Ισχύουν επίσης συγκεκριμένες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ με τις οποίες ποινικοποιούνται η κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο, οι επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών και η απάτη που αφορά τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο (EC3) βοηθά τις χώρες της ΕΕ να διερευνούν τα διαδικτυακά εγκλήματα και να εξαρθρώνουν εγκληματικά κυκλώματα. Το EC3 δρομολόγησε μια πρωτοβουλία, σε συνεργασία με εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα, για να βοηθήσει τα θύματα επιθέσεων με λυτρισμικό να ξαναποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές ή τα αρχεία τους χωρίς να πληρώσουν: www.nomoreransom.org.
Παράλληλα, η ΕΕ συμβάλλει στην καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων σε ολόκληρη την ΕΕ (κατάρτιση, επιχειρησιακή συνεργασία, απόκτηση εξοπλισμού και δημιουργία συστημάτων ΤΠ) μέσω του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Περισσότερες πληροφορίες
Ευρωπόλ, «15 τρόποι να γίνετε ενδεχομένως το επόμενο θύμα κυβερνοεγκλήματος», 2018,
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «Πρωτοβουλίες της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια», 2017,
EPRS, δημοσίευση με θέμα «Κυβερνοεπιθέσεις: δεν είναι απλά μια αόρατη απειλή», 2018,