Βέτο των ευρωβουλευτών σε πρόταση της Επιτροπής για τον μόλυβδο

Η Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση των κανόνων σχετικά με τη συγκέντρωση μολύβδου στα πλαστικά τύπου PVC. Σύμφωνα με την πρόταση, θα ...


Η Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση των κανόνων σχετικά με τη συγκέντρωση μολύβδου στα πλαστικά τύπου PVC. Σύμφωνα με την πρόταση, θα επιτρεπόταν η ύπαρξη 0,1% μολύβδου σε προϊόντα PVC, με υψηλότερα όρια για συγκεκριμένες υποκατηγορίες ανακυκλωμένου υλικού: 2% για το δύσκαμπτο/σκληρό PVC και 1% για το εύκαμπτο/μαλακό. 

Με 394 ψήφους υπέρ, 241 ψήφο κατά και 13 αποχές, οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη απέρριψαν την πρόταση της Επιτροπής. 

Οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι η πρόταση έρχεται σε αντίθεση με την βασική αρχή του συστήματος REACH, δηλαδή την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Υπενθυμίζουν ότι ο μόλυβδος είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία, προκαλώντας μεταξύ άλλων μη αναστρέψιμη νευρολογική βλάβη, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις. Πιστεύουν ότι τα επίπεδα που προτείνει η Επιτροπή δεν συνάδουν με τα «ασφαλή επίπεδα» που επιβάλλει το υφιστάμενο πλαίσιο και υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. 

Επόμενα βήματα της Επιτροπής

Η αντίρρηση του Κοινοβουλίου σημαίνει ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα δεν θα υιοθετηθούν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει είτε τροποποιημένες είτε εξ ολοκλήρου νέες προτάσεις. 

Σχετικές πληροφορίες 

Το Κοινοβούλιο πιστεύει ότι η ανακύκλωση του PVC δεν πρέπει να διαιωνίζει το πρόβλημα των βαρέων μετάλλων. Οι παραγωγοί της ΕΕ άρχισαν να καταργούν σταδιακά το μόλυβδο στο PVC το 2015, λόγω της εθελοντικής δέσμευσης της βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως κάποια ποσοστά μολύβδου εξακολουθούν να υπάρχουν σε εισαγόμενα προϊόντα PVC.

Related

What's hot? 9153039559566217204

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item