Επίσκεψη του ευρωβουλευτή Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου στην Παλαιστίνη

Από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λ. Νικολάου- Αλαβάνος επισκέφτηκε την Παλαιστίνη, Ανατολική Ιερουσαλήμ ...


Από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λ. Νικολάου- Αλαβάνος επισκέφτηκε την Παλαιστίνη, Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο αποστολής της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη. 

Κατά την παραμονή του στην Παλαιστίνη στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγιεχ, την αναπληρώτρια Υπ. Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις Αμάλ Ζαντού, τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και πρώην Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων Σαέμπ Ερεκάτ, τον σύμβουλο του Παλαιστινίου προέδρου για Διπλωματικά Θέματα και Διεθνείς Υποθέσεις, Μάζντι Χάλντι. 

Ακόμη στο πλαίσιο του προγράμματος είχε επαφές με οργανώσεις του λαϊκού κινήματος της Παλαιστίνης, με την Παλαιστίνια αγωνίστρια Άχεντ Ταμίμι και την οικογένεια της, με παλαιστινιακές οργανώσεις στήριξης των πολιτικών κρατουμένων, αλλά και με εκπροσώπους ισραηλινών οργανώσεων που μάχονται ενάντια στην προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. 

Ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος στις συναντήσεις αυτές ενημέρωσε για τη θέση του ΚΚΕ ενάντια στην προβαλλόμενη ως «συμφωνία του αιώνα» που παρουσίασε η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία, όπως τόνισε, παραχωρεί ολόκληρη την Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, προσαρτά την Κοιλάδα του Ιορδάνη και μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, παγιώνει την κατοχή και επεκτείνει τους Ισραηλινούς εποικισμούς. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για τον άμεσο τερματισμό της Κατοχής, για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, για την εγγύηση του δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους, ενώ σημείωσε ότι η μόνη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα είναι η δημιουργία ανεξάρτητου, κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στο πλάι του Ισραήλ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ακόμη, άσκησε κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες διαχρονικά αναβαθμίζουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική τους συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ. Επισήμανε τις, κατά τη γνώμη του, ιδιαίτερα βαριές ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν έθεσε σε εφαρμογή την απόφαση της ελληνικής βουλής, κατόπιν πρότασης του ΚΚΕ, του 2015 που αναγνώρισε ομόφωνα το Παλαιστινιακό κράτος, αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία αποδέχεται το Σχέδιο Τραμπ σαν βάση για «διαπραγμάτευση». 

Κατήγγειλε την πολιτική της ΕΕ που αναγνωρίζει στο Ισραήλ έναν στρατηγικό εταίρο με τον οποίο μοιράζεται «κοινές αξίες και ιδανικά», αλλά και την τακτική της λεγόμενης εξίσωσης του θύτη με το θύμα, ρίχνοντας νερό στο μύλο της έντασης της καταπάτησης από μεριάς του Ισραηλινού κράτους των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού. 

Υπογράμμισε τη σταθερή μακρόχρονη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού με τον παλαιστινιακό λαό στην πάλη του ενάντια στην ισραηλινή κατοχή για την ενίσχυση της έμπρακτης πολύμορφης αλληλεγγύης μπροστά στις νέες αρνητικές εξελίξεις. 

Από όλες τις συναντήσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, τις οργανώσεις και τους φορείς επιβεβαιώθηκε η καταδίκη του σχεδίου «συμφωνίας του αιώνα» και η μη αποδοχή του, καθώς «δεν πρόκειται για σχέδιο ειρήνης, αλλά για σχέδιο προσάρτησης» που αντιβαίνει πλήρως στα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τη ραγδαία αύξηση των εποικισμών, καθώς και για το σχέδιο του Ισραήλ να προχωρήσει σε οικοδόμηση εποικισμών εντός της Δυτικής Όχθης παρακείμενα της Ιερουσαλήμ, αποκόπτοντάς την από τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία. 

Ακόμη, μίλησε για τη σήμανση από τους Ισραηλινούς εποίκους των «συνόρων» εντός της Δυτικής Όχθης σύμφωνα με το χάρτη της «συμφωνίας του αιώνα», πράγμα που αποδεικνύει ότι το σχέδιο της προσάρτησης κλιμακώνεται. Στο πλαίσιο των επαφών του, ενημερώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται σε αποκλεισμό σχεδόν μια δεκαετία από τον ισραηλινό στρατό, έχει φτάσει στο απροχώρητο, με πάνω από 250.000 ανέργους σε περίπου 2 εκατ. πληθυσμό, με 97% του πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση ούτε σε πόσιμο νερό. 

Τέλος, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Χεβρώνα, τον προσφυγικό καταυλισμό Σουφάτ που βρίσκεται εντός της Ιερουσαλήμ, αλλά και το «γκέτο» της Ισαμίγια - επονομαζόμενη και «μικρή Γάζα»- και να συνομιλήσει με οικογένειες και μικρά παιδιά που βιώνουν καθημερινά τις προκλήσεις και την αγριότητα του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 8χρονου Μαλίκ από την Ισαμίγια που πυροβολήθηκε με πλαστική σφαίρα στο κεφάλι γυρίζοντας από το σχολείο πριν μια εβδομάδα με αποτέλεσμα να χάσει το αριστερό του μάτι, αλλά και δεκάδων άλλων που δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι.

Ακόμη, στα πλαίσια της επίσκεψης του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είχε συναντήσεις αλληλοενημέρωσης με το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης και με το ΚΚ Ισραήλ.

Related

What's hot? 1477960609449111482

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item