Προϋπολογισμός ΕΕ: το Κοινοβούλιο απορρίπτει την πρόταση Michel για το ΠΔΠ

Εν αναμονή της ειδικής συνόδου στις 20 Φεβρουαρίου, η διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ επικρίνει σφόδρα την πρόταση Michel για τον επόμεν...


Εν αναμονή της ειδικής συνόδου στις 20 Φεβρουαρίου, η διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ επικρίνει σφόδρα την πρόταση Michel για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ τονίζοντας ότι "δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες" και χαρακτηρίζοντας την "επιζήμια". 

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "Χαιρετίζουμε τις επαφές που είχαμε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο η πρότασή του για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτών. Ο Πρόεδρος Michel χρησιμοποιεί ως βάση την επιζήμια πρόταση που προετοιμάστηκε σε τεχνικό επίπεδο από τη φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2019. Αντί για τις σημαντικές επενδύσεις για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας, της ψηφιακής μετάβασης και της υπόσχεσης για μια ισχυρότερη Ευρώπη που θα περιμέναμε, ο Πρόεδρος Michel επιβεβαιώνει ή ενισχύει τις περικοπές στη χρηματοδότηση της γεωργίας, της συνοχής, της έρευνας, των επενδύσεων σε υποδομές, της ψηφιοποίησης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του προγράμματος Erasmus, της απασχόλησης των νέων, του μεταναστευτικού, της άμυνας και πολλών άλλων τομέων. 

Όσον αφορά τα έσοδα, το ΕΚ σημειώνει ότι προβλέπεται διεύρυνσή τους στην πρόταση αλλά συνεχίζει να εντοπίζει δύο σημαντικές ελλείψεις. Πρώτον, πρέπει να αποφύγουμε τη θέσπιση ενός διορθωτικού μηχανισμού για τις εισφορές που σχετίζονται με τα πλαστικά, ο οποίος θα έθετε σε κίνδυνο τα κίνητρα που αυτός επιδιώκει να δημιουργήσει. Δεύτερον, πρέπει να συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία μία σαφής και δεσμευτική υποχρέωση για εισαγωγή νέων πρόσθετων ίδιων πόρων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού 2021-2027. Η διαπραγματευτική ομάδα συνεπώς αντιτίθεται στην πρόταση αυτή και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην υιοθετήσει συμπεράσματα σε αυτή τη βάση"

Η ανάλυση της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ περιγράφεται στο ακόλουθο έγγραφο που δημοσιεύτηκε σήμερα: 

Προκαταρκτική ανάλυση των αριθμητικών παραμέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κατέθεσε ο Πρόεδρος Michel - συνοδευόμενη από συγκριτικό πίνακα με τα στοιχεία. 

Η διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ΠΔΠ και τους ίδιους πόρους: 

Johan Van Overtveldt (Συντηρητικοί, Βέλγιο), πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ 
Jan Olbrycht (ΕΛΚ, Πολωνία), συνεισηγητής για το ΠΔΠ 
Margarida Marques (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), συνεισηγήτρια για το ΠΔΠ 
José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία), συνεισηγητής για τους ίδιους πόρους 
Valérie Hayer (RENEW, Γαλλία), συνεισηγήτρια για τους ίδιους πόρους 
Rasmus Andresen (Πράσινοι, Γερμανία)

Related

What's hot? 1406836372527148771

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item