Παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για την άμεση λήψη μέτρων απέναντι στον κορωνοϊό

Ερώτηση για την ανάγκη κατεπείγουσας λήψης ουσιαστικών μέτρων απέναντι στην εξελισσόμενη επιδημία του κορονοϊού κατέθεσε η Ευρωκοινοβ...


Ερώτηση για την ανάγκη κατεπείγουσας λήψης ουσιαστικών μέτρων απέναντι στην εξελισσόμενη επιδημία του κορονοϊού κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 


Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην ερώτησή τους αναφέρουν συγκεκριμένα τα παρακάτω: 

«Η στάση ευθύνης απέναντι στην εξελισσόμενη επιδημία και στις σοβαρές συνέπειες στην υγεία του λαού και ενδεχομένως στη ζωή ενός μέρους των ασθενών απαιτεί μέτρα ανάπτυξης, στελέχωσης και εξοπλισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Αυτή η αναγκαιότητα είναι σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική κρατική υποχρηματοδότηση, μέτρα στη λογική του «κόστους – οφέλους» που ενισχύουν την ατομική ευθύνη και όχι την κρατική που ακολουθούν όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις. Με τη λαϊκή υγεία και δημόσια υγεία να αποτελούν ανεπίτρεπτο «κόστος» που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. 

Η Επιτροπή αναφέρει σε τοποθετήσεις της την «εμπιστοσύνη» της στα εθνικά συστήματα υγείας για την πρόληψη εξάπλωσης του ιού ισχυριζόμενη ότι «η αγορά μπορεί να ανταποκριθεί προς όφελος όλων». Πρόκειται για κυνική ομολογία ότι το κριτήριο της ΕΕ για τα όποια μέτρα προωθεί δεν αποτελεί η υπεράσπιση της υγείας του λαού αλλά η υπεράσπιση των νόμων της αγοράς και του κέρδους. Στην ίδια κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις 200 προσλήψεις υγειονομικών στην Ελλάδα κι αυτές με ολιγόμηνες συμβάσεις και έναν αριθμό «επικουρικού» προσωπικού, ορισμένου χρόνου που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις ανάγκες προ κορονοϊού. 

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλα τα κράτη μέλη με ευθύνη της ΕΕ κι όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων αποτελούν καθεστώς τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία. Λειτουργούν με εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό, κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού ΜΕΘ, ανύπαρκτη έως υποτυπώδη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, του φαρμάκου που εκφράζεται μεταξύ άλλων με την έλλειψη εξοπλισμού και υλικών προφύλαξης που όντας εμπόρευμα σε τέτοιες συνθήκες γίνονται αντικείμενο αισχροκέρδειας. 

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή: 

- στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό όπως την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, το άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ, την 24ωρη λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και είδη προφύλαξης παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό; 

- στην ανάγκη της κρατικής χρηματοδότησης για τη δωρεάν ιατρική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις, σε όλους όσους απαιτείται να περιθάλπονται κατ’ οίκον ή εκτός των νοσοκομείων; - στην ανάγκη οι εργαζόμενοι που ασθενούν ή χρειάζεται να μείνουν σπίτι προκειμένου να φροντίσουν ασθενείς-μέλη των οικογενειών τους ή παιδιά λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολείων, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, να έχουν πλήρεις αποδοχές κι ασφάλιση, με κρατική απόφαση δεσμευτική για όλους τους εργοδότες;».

Related

κορονοϊός 4209395444793535081

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item