Η Κομισιόν απαντά στους Ε/Β του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό

Σύμφωνα με την απάντησή της σε ερώτηση των ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την νομιμότητα του...


Σύμφωνα με την απάντησή της σε ερώτηση των ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την νομιμότητα του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης που είχε υποβληθεί τον Νοέμβριο περί "κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών".  

Η Επίτροπος Γιοχάνσον δεν αποδέχεται ως επαρκείς τις διατυπώσεις της κυβέρνησης: «Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή σχετικά με την πρόθεσή τους να μετατρέψουν τα υφιστάμενα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (KYT) στα νησιά, σε ΚΥΤ πολλαπλών σκοπών με ελεγχόμενη είσοδο/έξοδο. Η Επιτροπή αξιολογεί τη συμβατότητα των σχεδίων αυτών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία»

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εξαγγείλει το κλείσιμο ανοιχτών δομών όπως η Μόρια και τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Στην απάντησή της, ωστόσο, η Επιτροπή δεν αναφέρεται σε νέα Κέντρα αλλά σε «μετατροπή των υφισταμένων». Εύλογα ανακύπτει το ερώτημα, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, τί συμβαίνει ακριβώς με την διαβόητη ΠΝΠ και τις επιτάξεις που αυτή προϋποθέτει; 

Από την απάντηση της Κομισιόν είναι σαφές, όπως τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το μπαλάκι περνάει ξανά στην ελληνική πλευρά. Η Επιτροπή, από ότι φαίνεται, δεν αντιλαμβάνεται τι ακριβώς προτείνει στο σχέδιο της η ελληνική κυβέρνηση και, άρα αν αυτό το χαοτικό κατασκεύασμα είναι σύννομο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και λογικά δεν αντιλαμβάνεται πως μπορούν να συνδυαστούν (με τρόπο συνεπή με την κείμενη νομοθεσία) οι «πολλαπλοί σκοποί» με δεδομένο ότι η κράτηση προβλέπεται μόνο ως έκτακτο μέτρο κι όχι ως η «κανονικότητα». 

Επιπροσθέτως, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, είναι αμφίβολης νομιμότητας τα θολά όρια ανάμεσα στα ανοιχτά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και τα «κέντρα με ελεγχόμενη είσοδο/έξοδο». Σ’ αυτό το οξύμωρο, προστίθεται και το ζήτημα της διαχείρισης των ανηλίκων, σε όποια από τις παραπάνω “κατηγορίες” κι αν ανήκουν.

Με αυτήν την τακτική, όπως υποστηρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να επιβάλλει μια παρελκυστική πολιτική ασάφειας μέχρι να επιβάλλει de facto κάτι που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί de jure: μια μορφή άτυπων φυλακών για κρατούμενους που δεν έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για οποιοδήποτε αδίκημα, σε εξόφθαλμη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. 

Όσο για τη δημιουργία κέντρων κράτησης στα ξερονήσια, τίποτε σχετικό δεν έχει αναφερθεί στην Επιτροπή, όπως δηλώνει η ίδια: «Η Επιτροπή δεν έχει γνώση οποιουδήποτε σχεδίου για τη δημιουργία κέντρων κράτησης σε ακατοίκητα νησιά ή ερημικές περιοχές»

Η ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κατατέθηκε τον Νοέμβριο

"Η ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Ανάμεσα στα άλλα, ανακοινώθηκε η μετατροπή όλων των ανοιχτών Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Hotspots) σε κλειστά κέντρα, είτε προαναχώρησης είτε για την Υποδοχή και Ταυτοποίηση. Με τον τρόπο αυτό η γενικευμένη, μαζική και συστηματική κράτηση γίνεται ο κανόνας της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας σε αντίθεση με τη σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία. 


Ερωτάται η Επιτροπή: 

- Είναι οι συγκεκριμένες προβλέψεις συμβατές τις Οδηγίες 2013/33/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή αιτούντων διεθνή προστασία και 2008/115/ΕΕ σχετικά με τις επιστροφές των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και πιο συγκεκριμένα με το Άρθρο 8 της πρώτης και 15 και 18 της δεύτερης; 

- Πώς αξιολογεί νομικά το ενδεχόμενο τα κέντρα κράτησης να δημιουργηθούν σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου ή σε άλλες ερημικές περιοχές; Δεδομένου ότι υπό κράτηση θα βρεθούν και χιλιάδες ανήλικοι, είναι οι συγκεκριμένες προβλέψεις σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την προστασία του μείζονος συμφέροντος του παιδιού και το Άρθρο 23 της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ; 

- Προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία όλων αυτών των κλειστών κέντρων, ακόμη και για Υποδοχή και Ταυτοποίηση, και πόσο θα κοστολογούνταν η δημιουργία και η λειτουργία τους σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των πιο πάνω Οδηγιών;" 

Η απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

"Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή σχετικά με την πρόθεσή τους να μετατρέψουν τα υφιστάμενα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (KYT) στα νησιά σε ΚΥΤ πολλαπλών σκοπών με ελεγχόμενη είσοδο/έξοδο. 

Η Επιτροπή αξιολογεί τη συμμόρφωση των σχεδίων αυτών με το δίκαιο της ΕΕ, ιδίως με τις διατάξεις των οδηγιών 2013/33 και 2008/115 , οι οποίες καθορίζουν τους ακριβείς λόγους και τις συνθήκες κράτησης, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης ανηλίκων. 

Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για τυχόν σχέδια δημιουργίας κέντρων κράτησης σε ακατοίκητα νησιά ή ερημικές περιοχές."

Related

What's hot? 6234203214564185004

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item