Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν: "Πρέπει να βρούμε μια μελλοντική πορεία με την Τουρκία"

Την στήριξή της σε Ελλάδα, πρόσφυγες αλλά και Τουρκία εξέφρασε στις δηλώσεις της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ...


Την στήριξή της σε Ελλάδα, πρόσφυγες αλλά και Τουρκία εξέφρασε στις δηλώσεις της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, με την προϋπόθεση όμως ότι η δέσμευση να υπάρξει πρόοδος μεταξύ ΕΕ-Τορκίας είναι αμοιβαία.

Πιο αναλυτικά, στις δηλώσεις στις οποίες προέβη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Μισέλ, μετά το πέρας της συνάντησής τους με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν, η επικεφαλής της Επιτροπής, τόνισε:

"Καταρχάς, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι θετικό που οι γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτές και ενεργές. Πράγματι, η εποικοδομητική αυτή συνεργασία αποτελεί προϋπόθεση οποιασδήποτε λύσης για την τρέχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τη δεινή θέση των μεταναστών στην περιοχή. 

Οι μετανάστες χρειάζονται στήριξη, η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τουρκία χρειάζεται στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε μια μελλοντική πορεία με την Τουρκία. Είναι σαφές ότι έχουμε τις διαφωνίες μας. Όμως, μιλήσαμε ξεκάθαρα και ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά. Είχαμε μια καλή συζήτηση, έναν καλό και εποικοδομητικό διάλογο. Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στα επόμενα βήματα. 

Η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στη χαρτογράφηση των τομέων όπου μπορούμε να εργαστούμε προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας. Πράγματι, όπως είπες, πολλά ανάγονται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, η οποία παραμένει σε ισχύ. Σήμερα συζητήσαμε πώς να υλοποιήσουμε τα κομμάτια που λείπουν, για να την χαρτογραφήσουμε ξανά, να την αναλύσουμε, να καταλήξουμε σε κοινή αντίληψη για το τι λείπει και τι έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ώστε στη συνέχεια να υλοποιήσουμε τα στοιχεία που λείπουν. 

Εκφράσαμε με ιδιαίτερη σαφήνεια στον Πρόεδρο Ερντογάν τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε τα θέματα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η δέσμευση αυτή είναι αμοιβαία. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση ήταν μια καλή αφετηρία. Καλή αφετηρία μιας διαδικασίας που έχει πρωταρχικό στόχο να προσφέρει προοπτική στους μετανάστες και σταθερότητα στην περιοχή."

Related

What's hot? 4759344181868967232

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item