Κοινή δήλωση των επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ

Σύσσωμη η Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε στις 13 Μαρτίου η Κομισιόν για ...


Σύσσωμη η Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε στις 13 Μαρτίου η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό επισημαίνεται στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο Πρόεδρος και οι Συντονιστές των Πολιτικών Ομάδων στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου και, στην οποία ζητείται με έμφαση από την Κομισιόν, εκτός από τα ανακοινωθέντα μέτρα, «να προτείνει, επίσης, την κινητοποίηση νέων πιστώσεων που διατίθενται στον προϋπολογισμό του 2020, μέσω των περιθωρίων και των μέσων ευελιξίας».

«Η Επιτροπή Προϋπολογισμών είναι έτοιμη να επεξεργαστεί γρήγορα όλες τις αναγκαίεςδημοσιονομικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούνστην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στα συστήματα υγείας, στην οικονομία μας και στους πολίτες της ΕΕ», υπογραμμίζουν, κλείνοντας στην κοινή τους δήλωση ο Πρόεδρος και οι Συντονιστές από τις Πολιτικές Ομάδες που απαρτίζουν την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου.

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο Δημήτρης Παπαδημούλης -Συντονιστής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- δήλωσε τα εξής:

«Σύσσωμη η Επιτροπή Προϋπολογισμών(BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν στις 13 Μαρτίου και την καλεί επιτακτικά να επανεξετάσει ᾽᾽δόγματα᾽᾽, όπως η εμμονή στην απλή ανακατανομή κονδυλίων, δίχως τη διοχέτευση νέου χρήματος, για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών. Μόνη η ανακατανομή κονδυλίων συνιστά, απλά, ένα ημίμετρο που ενδέχεται να καταλήξει σε βάρος άλλων πολιτικών και προγραμμάτων, ιδίως στον τομέα της συνοχής. Η ραγδαία επιδεινούμενη πανδημία του κορονοϊού απαιτεί να ληφθούν άμεσα και υπεύθυνα τα απαραίτητα μέτρα και να υπάρξει η κατάλληλη πρόσθετη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των -αβέβαιου ακόμη μεγέθους- επιπτώσεων στην υγεία και την απασχόληση των πολιτών, στα συστήματα υγείας των κρατών μελών και στην οικονομία τους». 

Ολόκληρη η κοινή δήλωση του Προέδρου και των Συντονιστών των Πολιτικών Ομάδων στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μεταφρασμένη στα Ελληνικά):

Οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Προϋπολογισμών είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης λόγω του κορονοϊού.

Ο Πρόεδρος και οι Συντονιστές των Πολιτικών Ομάδων στην Επιτροπή Προϋπολογισμών χαιρετίζουν τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, αλλά εκφράζουν τη λύπη τους για την απλή ‘’επαναχρησιμοποίηση’’ των υφιστάμενων κονδυλίων και επιμένουν σε νέα και πρόσθετα οικονομικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

«Η πανδημία του κορονοϊού (COVID-19) είναι μια εξαιρετική και παγκόσμια πρόκληση για όλους μας και θέτει τα συστήματα υγείας και τις επιχειρήσεις μας υπό πίεση. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει από κοινού και να δείξει αλληλεγγύη. Χαιρετίζουμε τη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν για την κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης των συστημάτων υγείας, των ΜΜΕ και της αγοράς εργασίας. 

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή, καθώς προτείνουν απλώς την επαναχρησιμοποίηση των κεφαλαίων που έχουν ήδη διατεθεί στα κράτη μέλη για διαφορετικούς σκοπούς. Πιστεύουμε ότι σε αυτήν την κατάσταση τα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να παράσχουν, επίσης, νέαοικονομικά μέσα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να συμβάλουν στην άμβλυνσητων αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. 


Ως εκ τούτου, εκτός από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 13 Μαρτίου, η Επιτροπή Προϋπολογισμών ζητά με έμφαση από την Κομισιόν να προτείνει,επίσης, την κινητοποίηση νέων πιστώσεων που διατίθενται στον προϋπολογισμό του 2020, μέσω των περιθωρίων και των μέσων ευελιξίας. Οι επιπτώσεις στην οικονομία μας είναι, πλέον, απτές. 


Η Επιτροπή Προϋπολογισμών είναι έτοιμη να επεξεργαστεί γρήγορα όλες τις αναγκαίες δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στα συστήματα υγείας, στην οικονομία μας και στους πολίτες της ΕΕ».

Related

What's hot? 3186712758913845451

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item