Η κρίση στα σύνορα και η ευρωπαϊκή απάντηση της Ελλάδας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Η στρατηγική της κυβέρνησης να αναδείξει την ευρωτουρκική διάσταση της πρόσφατης κρίσης σ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Η στρατηγική της κυβέρνησης να αναδείξει την ευρωτουρκική διάσταση της πρόσφατης κρίσης στον Έβρο με την επίσκεψη στον περιοχή των επικεφαλής των τριών κορυφαίων θεσμών της Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί μία, αναμφίβολα, σημαντική κίνηση ενώ ουσιώδης είναι και εκστρατεία ενημέρωσης του ευρωπαϊκού τύπου για τα fake news του Ερντογάν ως προς την κατάσταση στα σύνορα. 

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε ουσιαστικά μόνη της την κατάσταση μέχρι να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός παράγοντας ο οποίος, παρά τις συναντήσεις Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν στην Άγκυρα όπως και του Ύπατου Εκπροσώπου για εξωτερικές υποθέσεις Ζ. Μπορέλ όπου τονίστηκαν οι ευθύνες τις Τουρκίας και η στήριξη της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της τουρκικής στρατηγικής. Το τελικό κείμενο του χθεσινού Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για "μη αποδεκτή κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ", έχει τη δική του αξία όμως, το ότι χρειάζεται να περάσει σχεδόν μία εβδομάδα από το ξέσπασμα της κρίσης για να συνεδριάσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης, είναι ενδεικτικό των αντανακλαστικών της Ευρώπης να διαχειριστεί έγκαιρα το οποιοδήποτε πρόβλημα. 

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος στα λάθη του στη Συρία, όπου οι απώλειες σε Τούρκους στρατιώτες είναι μεγάλες ενώ και τα εδάφη που φιλοδοξούσε να ελέγξει είναι πολύ μικρότερα σε έκταση από τα προσδοκώμενα, κυρίως λόγω της ρωσικής εμπλοκής. 

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει σύντομα ύφεση της καστάστασης στα σύνορα τόσο για επικοινωνιακούς όσο και για πρακτικούς λόγους καθώς η Τουρκία θέλει (και) χρήματα για τα 4 εκατομμύρια που φιλοξενεί στο έδαφος της. Το κλείσιμο των συνόρων του Έβρου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διαδεχθούν τις επόμενες μέρες ισχυρότατες μεταναστευτικές πιέσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με αυτό το δεδομένο, δε θα ήταν απίθανο να ανοίξει και τρίτο μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της ελληνικής ΑΟΖ, με αφορμή το τουρκολιβυκό σύμφωνο, όπου εκεί θα δοκιμαστούν τα όρια και οι αντοχές και της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης σε πολλά επίπεδα. 

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η βοήθεια που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Έβρο, όπως τα 700 εκατομμύρια ευρώ και η στήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή, την οποία ενέκρινε μάλιστα το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, είναι αμελητέα. Εξάλλου σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, η ΕΕ παραμένει η μόνη δύναμη που μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα. Γι’αυτό και πέρα από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, πολύ σημαντική κρίνεται και η προσπάθεια των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο πλαίσιο των πολιτικών ομάδων τους όπου, παρά τις επιμέρους διαφορές, επιδείχθηκε μία σοβαρή στάση στο ζήτημα. 

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριξε ανοιχτά τις ελληνικές θέσεις, με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Manfred Weber να κάνει λόγο για «εκβιασμούς» της Τουρκίας σε ένα ζήτημα που είναι «ευρωπαϊκό» και αφορά "όλα τα κράτη-μέλη". Παράλληλα ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης πέτυχε μαζί με την Αντιπρόεδρο της ομάδας εργασίας του κόμματος για θέματα Μετανάστευσης, Ελίζα Βόζεμπεργκ να αναδείξουν το ζήτημα ως κεντρικό θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ είχε προηγηθεί η παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την προστασία των ελληνικών συνόρων αλλά και ενδεχόμενες κυρώσεις στην, υπό ένταξη χώρα, Τουρκία. 

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με δική της παρέμβαση προς την Επιτροπή επανέφερε το ζήτημα του σεβασμού της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκία του 2016 θέτοντας παράλληλα επί τάπητος τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των νησιών. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η επιστολή του Αντιπροέδρου του ΕΚ Δημήτρη Παπαδημούλη προς τους επικεφαλής 4 πολιτικών ομάδων του ΕΚ για να συζητηθεί η κρίση στα σύνορα άμεσα στην Ολομέλεια, ενώ η δήλωση των Συμπροέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ανέφερε ότι δεν πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα μόνη της στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» καθώς "υπάρχει ευρωπαϊκή ευθύνη" είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλιών του ελληνικού κόμματος. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, κυρίως πρώην βουλευτών και πολιτευτών, οι οποίοι ήταν εκτός πραγματικότητας, η επίσημη θέση του κόμματος δεν υπήρξε ποτέ να ανοίξουν τα σύνορα. Αντιθέτως, στον "υβριδικό πόλεμο εναντίον της χώρας" αλλά και στην "επίθεση της Τουρκίας με ανθρώπινες βόμβες" η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σταθερά την ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών, ενιαίο μηχανισμό απόδοσης ασύλου και αναλογική κατανομή πληθυσμιακών ομάδων ανά κράτος-μέλος. 

Δυναμική και πολύπλευρη υπήρξε από την πρώτη στιγμή η παρέμβαση της ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ Εύας Καϊλή, η οποία κινητοποίησε τους Ευρωσοσιαλιστές, έστειλε επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ με αίτημα την άμεση κινητοποίηση της Ευρώπης, κατέθεσε κατεπείγον ερώτημα για την ενίσχυση του FRONTEX και κυρίως σε μία υπόθεση όπου τα fake news και η παραπληροφόρηση είναι βασικά όπλα της Τουρκίας, ζήτησε άμεση διερεύνηση των πηγών προπαγάνδας προς τους μετανάστες και τα ΜΜΕ μέσω των social media.

Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή η τουρκική προπαγάνδα στα social media 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε από την πλευρά του και ο έτερος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος με επείγουσα γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή τόνισε τόσο τις ευθύνες των οργάνων τις ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της αλλά και την ανάγκη στήριξης της χώρας στην απότομη αύξησης της ροής. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κρίση στα σύνορα δεν είναι κάτι παρόδικό γι’ αυτό και απαιτείται διαρκής εγρήγορση και μάχη τόσο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαμορφώσει συμμαχίες ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει έναν απρόβλεπτο και επιθετικό Ερντογάν, έχοντας όμως πάντα κατά νου ότι καμία βοήθεια δεν είναι δεδομένη. Αυτό απέδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα. 

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 3606380526279424844

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
"Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι υπαρξιακές προκλήσεις, η γεωπολιτική σκακιέρα και το κρίσιμο σταυροδρόμι"

FACEBOOK

TWITTER

item