Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: "Να συζητηθεί άμεσα στην Ολομέλεια η κρίση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας"

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης , απέστειλε εκ μέρους της ...


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε εκ μέρους της Ευρωομάδας επιστολές στους Επικεφαλής των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και του Renew Europe, αναφορικά με την κρίση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και την παραβίαση με ευθλυνη του Ερντογάν της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. 

Συγκεκριμένα, στις σχετικές επιστολές που απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Martin Schirdewan και Manon Aubry (Ευρωομάδα της Αριστεράς), Ιratxe Garcia-Perez (Σοσιαλιστές), Ska Keller και Philippe Lamberts (Πράσινοι) και Dacian Ciolos (Renew Europe), ζητά να στηρίξουν την πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, να συζητηθεί εκτάκτως το ζήτημα της κρίσης στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και οι ευθύνες της ΕΕ, στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, 9 – 12 Μαρτίου 2020. 

Η πρόταση να ενταχθεί το ζήτημα στην Ημερήσια Διάταξη των συνεδριάσεων της Ολομέλειας, με τίτλο «Προσφυγική/μεταναστευτική Κρίση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και οι ευθύνες της ΕΕ» (The refugee/migration crisis in the Greek-Turkish borders and the EU responsibility (with a resolution), προβλέπει επίσης να υπάρξει συζήτηση και ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, με την συμμετοχή του Συμβουλίου και της Κομισιόν. 

Ανάλογες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και γνωστοποίησης όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες με ευθύνη Ερντογάν στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, έχει αναλάβει και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, της οποίας είναι μέλος. 

Ακολουθεί η επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη προς τους επικεφαλής των Ευρωομάδων: 

"Αγαπητοί Πρόεδροι και Συμπρόεδροι των πολιτικών ομάδων S&D, Greens/EFA και Renew Europe, 

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL θα υποβάλει επίσημο αίτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια, με τίτλο «Δήλωση της Επιτροπής και του Συμβουλίου: Η Προσφυγική/ μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η ευθύνη της ΕΕ (με ψήφισμα)». 

Η Ομάδα μας GUE/NGL θα υποβάλει αυτό το αίτημα στην επόμενη Συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων (CoP) και γι’ αυτό το εξαιρετικά σημαντικό για την ΕΕ ζήτημα, χρειάζεται η υποστήριξή σας. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ερντογάν να επιτρέψει τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα και προς την ΕΕ, μόνο τη σημερινή ημέρα υπάρχουν περίπου 10.000 άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα. 

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και χρειάζεται την άμεση αντίδραση της ΕΕ. Η Ελλάδα αντιμετώπισε σχεδόν μόνη της πάλι μια παρόμοια κατάσταση το 2015-2016. 

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θέτει άμεσες προκλήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική γιατο προσφυγικό και τη μετανάστευση, αλλά και στην περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη. Επιπρόσθετα, τα φαινόμενα του ακροδεξιού λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα μπορούσαν να ενισχυθούν, με σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει δέσμευση, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. 

Ελπίζω να συμφωνήσετε με αυτό το αίτημα και να το υποστηρίξετε στη Συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων (CoP). 

Σας ευχαριστώ για την συνεργασία σας».

Related

What's hot? 5725540556331484861

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item