Κοινή Δήλωση Συμπροέδρων της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την κρίση στα σύνορα
Με κοινή τους δήλωση, οι συμπρόεδροι της ευρωομάδας της Αριστεράς -GUE-NGL-, Martin Schirdewan και Manon Aubry αναφέρουν ότι «όπως και...
http://www.thecolumnist.gr/2020/03/blog-post_68.html
Με κοινή τους δήλωση, οι συμπρόεδροι της ευρωομάδας της Αριστεράς -GUE-NGL-, Martin Schirdewan και Manon Aubry αναφέρουν ότι «όπως και το 2015-2016, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού». Όπως επισημαίνουν, η κρίση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και η διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών «δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά υπάρχει ευρωπαϊκή ευθύνη».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουν την ανάγκη «να τεθεί σε εφαρμογή μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη», ενώ δεν παραλείπουν να ταχθούν υπέρ της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και αντικατάστασης του προβληματικού συστήματος ασύλου του "Δουβλίνο".
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ευρωομάδα της Αριστεράς έχει ζητήσει η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα να συζητηθεί στην προσεχή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με ψήφισμα που θα καταδικάζει την εκβιαστική πολιτική του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, ενώ στηρίζει και το αίτημα για έκτακτη σύνοδο Κορυφής προκειμένου «η ΕΕ και τα κράτη μέλη να βρουν λύσεις βασισμένες στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ακολουθεί ολόκληρη η κοινή δήλωση των συμπροέδρων της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Martin Schirdewan και Manon Aubry, (μεταφρασμένη στα Ελληνικά):
"Η πρόσφατη απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να επιτρέψει τη διέλευση προς την Ελλάδα ανθρώπων που αναζητούν διεθνή προστασία έχει οδηγήσει ένα σημαντικό αριθμό από αυτούς να προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες τις βιαιοπραγίες, καθώς και να υποστηρίξουν και να σεβαστούν όλους τους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες για την πρόσβαση στις νομικές και προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν τις νέες αφίξεις.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί επείγουσα αντίδραση της ΕΕ - η οποία να βασίζεται στην ισότιμη κατανομή όλων των ευθυνών μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ και σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και το Διεθνές Δίκαιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες λύσεις για την ασφάλεια των ανθρώπων που φθάνουν, καθώς και στην υποστήριξη των κοινωνιών που διαχειρίζονται την κατάσταση. Επίσης, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία η αλληλεγγύη λαμβάνει πρωταρχική θέση και στην οποία το ιδιαίτερα προβληματικό σύστημα παροχής ασύλου ‘’Δουβλίνο’’ αντικαθίσταται για τον σεβασμό της ευρωπαϊκής υποχρέωσης για διεθνή προστασία με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Όπως και το 2015-2016, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση - δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα, αλλά υπάρχει ευρωπαϊκή ευθύνη, δεδομένων των γεωπολιτικών εντάσεων που περιβάλλουν ολόκληρη την περιοχή και η οποία περιλαμβάνει τόσο κράτη μέλη της ΕΕ όσο και τρίτες χώρες. Επιπλέον, η απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα μπορούσε να ενταθεί με σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη.
Η Ευρωομάδα της Αριστεράς -GUE/NGL- έχει, ήδη, ζητήσει να τεθεί προς συζήτηση στην προσεχή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα με την έκδοση ψηφίσματος που θα καταδικάζει την πολιτική Ερντογάν να χρησιμοποιεί ανθρώπους για να εκβιάζει την ΕΕ και που θα τονίζει την ανάγκη αλληλεγγύης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν αυξημένο αριθμό προσφύγων-μεταναστών. Επιπροσθέτως, η Ευρωομάδα της Αριστεράς έχει ζητήσει την σύγκληση, το συντομότερο δυνατό, έκτακτης Συνόδου Κορυφής, έτσι ώστε η ΕΕ και τα κράτη μέλη της να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες που υπάρχουν και να βρουν λύσεις βασισμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα."