Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: "Η απάντηση στην πανδημία δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ  Την αποφασιστικότητα της ΕΕ και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της στην κοινή αντιμετώπισ...

Anna Michelle Asimakopoulou - thecolumnist.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 

Την αποφασιστικότητα της ΕΕ και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της στην κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας σηματοδοτούν οι αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, όπως υποστηρίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο "The Columnist" η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ενώ παράλληλα τονίζει ότι με τις ενέργειές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη "σωστή πλευρά της ιστορίας." Ταυτόχρονα, προβλέπει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσει πυλώνα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά ως Αντιπρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προβληματίζει ότι η Ευρώπη παλεύει ανάμεσα στις εμπορικές συμπληγάδες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

- Όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα ύφεση με άγνωστη έκταση και διάρκεια. Πώς επηρεάζουν οι αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup την ελληνική οικονομία, οι οποίες τελικά δεν περιλαμβάνουν την έκδοση ευρωομολόγου; 

Α.Μ.Α.: "Η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα, δεν κάνει εθνικές διακρίσεις και γι’ αυτό χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί ο κοινός εχθρός. Σε αντίθεση με την κρίση του 2008, τώρα δεν υπάρχει «ηθικό αντεπιχείρημα», ότι κάποια χώρα ευθύνεται λόγω διαχείρισης ή δημοσιονομικής απειθαρχίας για την κρίση που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» διεκδικώντας στην πρώτη γραμμή κοινή την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών που προκαλεί η πανδημίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου τύπου «κορονο-ομολόγου».
Το πρόσφατο Eurogroup με την συμφωνία ενός μεγάλου πακέτου μέτρων συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάσχεση της ανεργίας, σηματοδότησε την αποφασιστικότητα της ΕΕ για άμεση, κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας και έκανε ένα σημαντικό βήμα για τη δρομολόγηση μεσοπρόθεσμα ενός «καινοτόμου χρηματοοικονομικού εργαλείου» με χαρακτηριστικά αμοιβαιοποίησης."

- Πώς μπορεί να επηρεάσει η πανδημία τον ρυθμό του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας; 

Α.Μ.Α.: "Η χώρα μας κατατάσσεται στην 26η θέση στο σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019. Με το ξέσπασμα του COVID-19 η ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας μετατράπηκε από προτεραιότητα σε στοίχημα εθνικής επιβίωσης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει πραγματικά «άλματα» στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Τάχιστα μπήκε σε λειτουργία το gov.gr, η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου όπου είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπάρχουσες ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου, που τώρα περιλαμβάνουν ψηφιακή εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση και άυλη συνταγογράφηση. 
Η κυβέρνηση μέσα στην κρίση δημιουργεί ευκαιρίες συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις της στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, λειτουργικού κράτους, το οποίο θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με σύγχρονες μεθόδους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται αυτή την περίοδο, «ήρθε για να μείνει» και θα αποτελέσει πυλώνα ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα." 

- Με δεδομένο ότι αυτή η υγειονομική κρίση δεν θα είναι η τελευταία, είναι απαραίτητη μία ουσιαστική ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί; 

Α.Μ.Α.: "Προφανώς και είναι απαραίτητη η ενίσχυση των δομών υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό αποτελούν έναυσμα, ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνειδητοποιήσουν ότι πρωταρχική προτεραιότητα της Ευρώπης εφεξής πρέπει να είναι ο αποτελεσματικός συντονισμός της αυτάρκειάς της σε βασικά υγειονομικά υλικά και φάρμακα. 
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ότι διαθέτει πολύ καλά αντανακλαστικά και στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση με ταχύτατους ρυθμούς και με αποτελεσματικότητα. Από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση αύξησε τις Μ.Ε.Θ. κατά 68%, ενέκρινε 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ανασχεδίασε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έθεσε σε λειτουργία 500 Κινητές Ομάδες Υγείας. Αλλά και η Ευρώπη έλαβε άμεσα μέτρα. Δημιούργησε ένα κοινό ευρωπαϊκού απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού, απαίτησε οι εξαγωγές των μέσων ατομικής προστασίας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπόκεινται σε άδεια εξαγωγής από τα κράτη μέλη, δρομολόγησε την πρωτοβουλία αλληλεγγύης της ΕΕ για την υγεία και διασφάλισε χαμηλές τιμές για τον ιατρικό εξοπλισμό, αναστέλλοντας την επιβολή φόρων και δασμών στις εισαγωγές κατά τη διάρκεια της κρίσης. 
Ένα άλλο σημαντικό θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι ο εμπορικός και διπλωματικός πόλεμος που μαίνεται διεθνώς για την αγορά υγειονομικού υλικού. Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χάρη σε διμερείς συμφωνίες και δωρεές επιχειρηματιών κατάφερε να προμηθευτεί εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες, προστατευτικές στολές, αλλά και σημαντική ποσότητα χλωροκίνης που χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19."

- Την επαύριο της πανδημίας ποια θέση βλέπετε για την Ευρώπη στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη ιδίως απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ; 

Α.Μ.Α.: "Η Ευρώπη για άλλη μια φορά βρίσκεται σε «εμπορικές συμπληγάδες». Από τη μία πλευρά, η πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ με την επιβολή δασμών στα Ευρωπαϊκά προϊόντα δημιουργεί στρεβλώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και από την άλλη η Κίνα με σειρά αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, με κρατικές επιχορηγήσεις και με χαμηλότοκα δάνεια, αυξάνει την προσφορά των προϊόντων της στις Ευρωπαϊκές αγορές. Ελπίζω η πανδημία να αποτελέσει μια ευκαιρία για την Ευρώπη προκειμένου να αναθεωρήσει τη βιομηχανική της πολιτική. Να προστατεύσει την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, να διαφυλάξει την στρατηγική της αυτονομία διευκολύνοντας παράλληλα την «πράσινη μετάβαση» της οικονομίας. 
Με την κρίση της επιδημίας Ευρώπη, Αμερική και Κίνα διαπίστωσαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι αλυσίδες αξίας είναι παγκόσμιες, άρα κοινό συμφέρον και των τριών είναι η αμοιβαία συνεργασία με κανόνες και όρους δικαίου. Στην παρούσα συγκυρία η Ευρώπη καλείται να θωρακίσει τον εαυτό της έναντι των αθέμιτων πρακτικών της Κίνας και παράλληλα να επενδύσει σε εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες εκείνες, που έχουν κοινό σύστημα αξιών και αρχών, το οποίο εδράζεται στη δημοκρατία και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων." 


Anna Michelle  Asimakopoulou 2 - TheColumnist.gr
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι παρούσα αλλά δεν
επικοινωνείται επαρκώς κατά την κ. Ασημακοπούλου
- Σε άλλες εποχές θα περιμέναμε τις ΗΠΑ να ηγηθούν στον πόλεμο ενάντια στον COVID-19. Αντ' αυτού βλέπουμε την Κίνα να ξεδιπλώνει τη διπλωματία της "προστατευτικής μάσκας". Αναμένετε αυτή η κρίση να επιφέρει αλλαγές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων; 

Α.Μ.Α.: "Στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τείνουμε να μην αναδεικνύουμε τη βοήθεια που δίνει το ένα κράτος μέλος στο άλλο, διότι τη θεωρούμε δεδομένη. Μπροστά στις αντιξοότητες οι λαοί της Ευρώπης είμαστε δυνατοί και ενωμένοι και αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της πανδημίας. Να σας θυμίσω, ότι η Γαλλία και η Γερμανία έδωσαν περισσότερες μάσκες στην Ιταλία από ό, τι η Κίνα. 
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι παρούσα, παρότι μπορεί να μην την προβάλλουμε επαρκώς επικοινωνιακά. Επίσης, ας θυμηθούμε ότι τον Φεβρουάριο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Εσθονία, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία είχαν παραδώσει στην Κίνα, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, πάνω από 56 τόνους υλικό. Τώρα η Ευρώπη έχει γίνει το επίκεντρο η βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη από παντού. 
Όσον αφορά στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ανασύνταξη. Την ισορροπία όμως θα πρέπει πρώτα από όλα να την αναζητήσουμε μέσα στο σπίτι μας, στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στη συνέχεια στον παγκόσμιο χάρτη. Είμαι αισιόδοξη, ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα επικεντρωθεί για άλλη μια φορά στους κοινούς στόχους των μελών της, θα βρει τις ισορροπίες της και στη συνέχεια θα επιδιώξει τις κατάλληλες συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο."

- Πολλοί υποστηρίζουν ότι μόνο ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης, όπως αυτό της Κίνας, μπορεί είναι η απάντηση σε ανάλογες κρίσεις στο μέλλον. Κινδυνεύει το μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας; 

Α.Μ.Α.: "Στη ζωή και στην οικονομία δεν υπάρχει μόνο μια λύση. Υπάρχουν επιλογές και ο καθένας κάνει τις δικές του. Όταν υπάρχει βούληση βρίσκεται και ο τρόπος. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τον κατάλληλο συντονισμό και την αμοιβαία συνεργασία, μια φιλελεύθερη κοινωνία μπορεί να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα όχι μόνο για το κάθε μέλος της ξεχωριστά αλλά και για το σύνολο εν γένει, σε αντίθεση με ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που συνθλίβει τόσο το άτομο όσο και την κοινωνία. Σίγουρα η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, αφενός, και της προστασίας των ατομικών ελευθεριών, αφετέρου, είναι μια δύσκολη άσκηση. Είναι κατεξοχήν άσκηση δημοκρατίας. Η Ευρώπη θα πρέπει να παλέψει ενωμένη ενάντια στις εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που θέλουν να την στρέψουν προς οποιοδήποτε συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης."Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 7730649621972786715

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item