Ερώτηση της Έλενας Κουντουρά στην Κομισιόν για την τεχνολογία εντοπισμού κρουσμάτων COVID-19 από Google και Apple

Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν να εξετάσει εάν προκύπτει ζήτημα στην προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομ...


Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά ζητά από την Κομισιόν να εξετάσει εάν προκύπτει ζήτημα στην προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη σχεδιαζόμενη νέα ειδική τεχνολογία παρακολούθησης και εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσαν δύο παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την ανάπτυξη μιας ειδικής τεχνολογίας στις πλατφόρμες των smartphones που σχεδιάζουν από κοινού η Google και η Apple. Η ειδική αυτή τεχνολογία θα επιτρέπει την ανταλλαγή ασύρματων πληροφοριών μέσω εφαρμογών εκτελούμενων από δημόσιες αρχές υγείας και την παρακολούθηση πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό μέσω λογισμικού εντοπισμού των επαφών. 

Στην ερώτησή της η κυρία Κουντουρά, τονίζει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί ύψιστο αγαθό και είναι προτεραιότητα των κρατών που εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, νομοθετούν έκτακτους περιορισμούς δικαιωμάτων. 

Η λήψη των έκτακτων περιοριστικών μέτρων οφείλει να επιδιώκει θεμιτό́ σκοπό́, να πληροί τα κριτήρια της αναγκαιότητας και αναλογικότητας και να βασίζεται σε ρητές προβλέψεις περιορισμών της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως είναι ευαίσθητα δεδομένα υγείας, απαγορεύεται με βάση τις αυστηρές διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η επεξεργασία αυτών των δεδομένων μπορεί να επιτρέπεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος στον τομέα της δημόσιας υγείας, ενώ προβλέπονται περιορισμοί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 

Η κυρία Κουντουρά ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αξιολογηθεί εάν η νέα τεχνολογία ψηφιακής επιτήρησης, ως μέτρο περιορισμού δικαιωμάτων, πληροί τα κριτήρια της καταλληλότητας και αναγκαιότητας, όπως επιτάσσει η αρχή της αναλογικότητας; 

- Ποια εχέγγυα προτίθεται να λάβει για να εξασφαλιστεί ο προσωρινός χαρακτήρας αυτής της ειδικής τεχνολογίας, ώστε η χρήση και η επεξεργασία των ευαίσθητων δεδομένων να μην παραμείνει σε ισχύ και μετά τη λήξη της πανδημίας.

Related

What's hot? 5955297772006982056

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item