Συντονισμένη στρατηγική της ΕΕ για την υγεία ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pascal Canfin (Renew,...


Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pascal Canfin (Renew, Γαλλία) ανέτρεξε στα κύρια σημεία του ψηφίσματος που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο ζητά τη θέσπιση κοινής μεθοδολογίας της ΕΕ για την καταμέτρηση νοσούντων και θανάτων λόγω COVID-19, φέρνει στην επιφάνεια το θέμα της επάρκειας φαρμάκων και καλεί την ΕΕ να συντονίσει τις εθνικές στρατηγικές για την άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Η άρση των μέτρων να γίνει συντονισμένα 

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τόνισε ότι προτεραιότητα τώρα είναι να σωθούν ζωές και ότι, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη διαχείριση της πανδημίας, είναι κρίσιμης σημασίας η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη με τρόπο συντονισμένο και βάσει επιστημονικών δεδομένων. Απαντώντας στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών, ενημέρωσε την επιτροπή του ΕΚ ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να θεσπιστεί κοινή μεθοδολογία για την καταγραφή των θανάτων λόγω COVID-19. Συμφώνησε επίσης με τους ευρωβουλευτές ότι χρειάζεται ενίσχυση της ιατροφαρμακευτικής παραγωγής στην ΕΕ ώστε να μειωθεί η εξάρτησή της από τρίτες χώρες και υπογράμμισε τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς οι αρμοδιότητές τους στον τομέα της υγείας είναι πολύ περιορισμένες. Τέλος, ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα διοργανώσει παγκόσμια διάσκεψη χορηγών στις 4 Μαΐου για τη συγκέντρωση πόρων για την ενίσχυση των προσπαθειών καταπολέμησης του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίου. 

Η ΕΕ μπορεί πλέον να αντιδράσει γρήγορα μέσω του rescEU 

Κατόπιν ερωτήσεων από κάποιους ευρωβουλευτές σχετικά με την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη και συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Janez Lenarčič, επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, αναφέρθηκε σε σειρά περιστατικών παροχής βοήθειας σε είδος από τα κράτη μέλη προς άλλες χώρες της ΕΕ που ζήτησαν ενίσχυση, καθώς και προς γειτονικές τρίτες χώρες. Είπε επίσης ότι μετά την μεταρρύθμιση του rescEU για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών της δημόσιας υγείας, η ΕΕ είναι πλέον πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιδράσει γρήγορα και άμεσα όταν κάποιο κράτος μέλος χρειαστεί βοήθεια. 

Σχετικές πληροφορίες 

Στο ψήφισμα που υιοθέτησε στις 17 Απριλίου, το Κοινοβούλιο χαιρέτισε την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη μέλη και ζήτησε τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υγειονομικής Αντίδρασης για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρώπη αλλά και για τον καθορισμό μιας συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά την άρση των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί μια νέα έξαρση της πανδημίας. 

Το Κοινοβούλιο συμφώνησε επίσης να εκταμιευθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Related

What's hot? 4772809349911844637

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item