Πιο φιλόδοξα μέτρα για την ανάκαμψη ζητά η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σειρά ευρωβουλευτών ζήτησαν ισχυρότ...


Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σειρά ευρωβουλευτών ζήτησαν ισχυρότερα μέτρα ανάκαμψης, επιχειρηματολογώντας ότι αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποτελούνται κυρίως από δάνεια τα οποία θα επιβαρύνουν δραματικά τις οικονομίες των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, αυξάνοντας έτσι την οικονομική ανισότητα στην Ευρωζώνη. Ο Mario Centeno συμφώνησε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πιο φιλόδοξες λύσεις, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση και πρότεινε να αποφευχθεί η συζήτηση για εργαλεία που θα απαιτούσαν αναθεώρηση των Συνθηκών. 

Είναι οι υφιστάμενες προτάσεις ένα καλό πρώτο βήμα ή απλά ανεπαρκείς; 

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ριζικά διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους. Ο Markus Ferber (ΕΛΚ, Γερμανία) αναρωτήθηκε γιατί κάποιες χώρες δήλωσαν ότι δε θα κάνουν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν προταθεί, ενώ ταυτόχρονα ζητούν τη θέσπιση πρόσθετων μηχανισμών. Ο Jonás Fernández (Σοσιαλιστές, Ισπανία) απάντησε ωστόσο ότι οι υφιστάμενες προτάσεις προβλέπουν την παροχή ρευστότητας μέσω δανείων σε ήδη υπερχρεωμένες χώρες. Μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών που πήραν το λόγο συμφώνησαν με τον Fernandez. 

Ιδέες για πιο φιλόδοξους μηχανισμούς 

Κάποιοι ευρωβουλευτές έθεσαν στη συζήτηση τις προτάσεις των πολιτικών ομάδων τους για πιο φιλόδοξους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης. Η Stéphanie Yon-Courtin (Renew Europe, Γαλλία) πρότεινε τη θέσπιση «ομολόγων ανάκαμψης» και αναρωτήθηκε πώς μπορούν να μοιάζουν αυτά ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο δύσπιστων κρατών μελών. Ο José Gusmão (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Πορτογαλία) είπε ότι θα πρέπει να δοθούν στην ΕΚΤ μεγαλύτερα περιθώρια να δράσει μέσω της μεταρρύθμισης των σχετικών κανόνων. Ο Antonio Rinaldi (ID, Ιταλία) επιχειρηματολόγησε επίσης ότι ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί μια κρίση τέτοιας κλίμακας με τόσο περιορισμένες αρμοδιότητες για την ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν πολλές περισσότερες επιλογές στη διάθεσή τους. 

Ο κίνδυνος του «ανοίγματος της ψαλίδας» 

Κάποιοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στον κίνδυνο των οικονομικών ανισορροπιών που θα δημιουργηθούν σε επίπεδο ΕΕ λόγω της πανδημίας και προειδοποίησαν ότι, αν οι προσπάθειες ανάκαμψης δε συντονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ανισότητες θα επιδεινωθούν. Ο Sven Giegold (Πράσινοι, Γερμανία) τόνισε ότι τα κράτη μέλη με μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια θα μπορέσουν να παρέχουν πολλή περισσότερη στήριξη στις επιχειρήσεις στην επικράτειά τους από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά σε περίπτωση που οι μηχανισμοί στήριξης της ΕΕ περιοριστούν στην έκδοση δανείων. Ο Roberts Zīle (Συντηρητικοί, Λιθουανία) προειδοποίησε ότι αν αργήσουν να συμφωνηθούν οι πόροι της ΕΕ για την ανάκαμψη, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο μεταξύ χωρών με άνιση οικονομική ισχύ θα ενισχύσουν τις ανισότητες στην ενιαία αγορά.

Related

What's hot? 1995087362676246719

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item