Δημήτρης Παπαδημούλης: "Τα λόγια να γίνουν πράξη στη Σύνοδο Κορυφής"
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχε το "The Columnist", παραχώ...
http://www.thecolumnist.gr/2020/04/blog-post_77.html
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχε το "The Columnist", παραχώρησε σήμερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης ενημερώνοντας με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους εκπροσώπους του τύπου, για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του σώματος ενόψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Αρχικά παρατήρησε ότι ΕΕ αιφνιδιάστηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας καθώς δεν επένδυσε σε έρευνα και καινοτομία το διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες κρίσεις κορωνοϊών μέχρι σήμερα, ενώ υπoγράμμισε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, ιδίως η συνεργασία στον τομέα της υγείας. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι η ισχυρή ανασυγκρότηση με συνεκτικό τρόπο, με ενίσχυση του Προϋπολογισμού.
Επανέλαβε την θέση του Κοινοβουλίου για τη θεσμοθέτηση recovery bonds ενός ισχυρού Ταμείου Ανασυγκρότησης που θα χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με την εγγύηση της Κομισιόν, ώστε να μην ξεφύγει το χρέος στις χώρες οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η αμοιβαιοποίηση θα αφορά εξ’ ολοκλήρου το νέο χρέος που θα προκύψει από τις παραγωγική διαχείριση εκ μέρους των κρατών μελών ενώ υπολόγισε ότι από τα 300 δισ. στην Ελλάδα θα αναλογούν γύρω στα 3,5 με 4 δισ. ευρω. Όσο δε για τις τράπεζες, στάθηκε ιδιαίτερα αυστηρός δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν η όποια οικονομική βοήθεια λάβουν να πάει πάλι σε bonus μεγαλοστελεχών την ίδια στιγμή που θα βάζουν το "μαχαίρι στο λαιμό" στους δανειολήπτες.
Είναι πάντως ενδεικτικό ότι έκανε λόγο για ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της τάξης του 1,5 τρισ. ευρώ, θέση την οποία εκφράζουν τόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup αγγίζει το μισό τρισ. ευρώ.
Σε ερώτηση του "The Columnist" σχετικά με τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της εργασίας SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι είναι ένα θετικό βήμα αλλά δεν αρκεί ενώ όσον αφορά τα 100 δισ. που προβλέπεται να διανεμηθούν στα κράτη μέλη παραδέχθηκε ότι παραμένει ασαφές μέχρι στιγμής με ποια κριτήρια θα δοθούν ανά χώρα. Ο Αντιπρόεδρος έδωσε έμφαση στο αίτημα του ΕΚ για τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Συστήματος Αντασφάλισης και Εργασίας ενώ στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης αναφορικά με τις επιπτώσεις στον τουρισμό, έναν τομέα που αφορά άμεσα το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ποσοστό που εκτοξεύεται στο 40% αν συνυπολογιστούν οι τομείς μεταφορών και εστίασης, τόνισε την ανάγκη θέσπισης ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πρόληψης και Διαχείρισης, κάτι που απαιτεί βέβαια την έγκριση τόσο της Κομισιόν όσο και του Συμβουλίου.
Όσο για το αν οι χώρες ιδίως του ευρωπαϊκού Βορρά είναι διατεθειμένες να ενισχύσουν οικονομικά αυτές τις πρωτοβουλίες τόνισε εμφατικά ότι "αν καταρρεύσει η ευρωπαϊκή περιφέρεια θα επηρεαστεί άμεσα και το ευρωπαϊκό κέντρο και ιδίως η κατ’εξοχήν εξαγωγική χώρα, η Γερμανία". Ταυτόχρονα ως προς την προτροπή της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, σχολίασε ότι είναι ώρα "τα λόγια να γίνουν πράξη" θεωρώντας αναγκαίο ένα ανάλογο ευρωπαϊκό σχέδιο ενισχυμένο κατά 30% σε σχέση με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό. Υπό αυτό το πρίσμα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής απαιτείται συμβιβασμός και όχι αναβολή, για να αποφευχθεί η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη.
Αναφορικά με την κινητοποίηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών τόνισε την σύμπνοια που υπήρξε στην τροπολογία για την αμοιβαιοποίηση του χρέους παρά το γεγονός ότι εν τέλει δεν υιοθετήθηκε καθώς ΕΛΚ και Renew την καταψήφισαν.
Ταυτόχρονα, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι η Ελλάδά παίρνει "αρκετά καλο βαθμό" καθώς έλαβε έγκαιρα μέτρα ενώ χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πειθαρχία και την κατανόηση του λαού σε αυτά, υπενθυμίζοντας ότι υποστηρίχθηκαν από την πρώτη στιγμή από, σχεδόν, σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Αναφορά έκανε και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία τονίζοντας ότι η κρίση του COVID-19 συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αφορμή να μπει στην άκρη η πολιτική της ΕΕ για το περιβάλλον αλλά το ακριβώς αντίθετο. Ειδικά δε για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητος περισσότερος χρόνος αλλά και κεφάλαια.
Τέλος, παραδέχθηκε ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει ανεξαρτήτως της εξέλιξης της πανδημίας, κάτι που καθιστά επιτακτικό τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου σε νέο πλαίσιο και κατευθύνσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com