Κορονοϊός: Οδηγίες της ΕΕ για ασφαλή επιστροφή στον χώρο εργασίας

Πώς θα εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων όταν επιστρέψουν στον χώρο εργασίας; Αυτό το σημαντικό ερώτημα απασχολεί πο...


Πώς θα εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων όταν επιστρέψουν στον χώρο εργασίας; Αυτό το σημαντικό ερώτημα απασχολεί πολλούς εργοδότες, καθώς οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν ή υλοποιούν τη σταδιακή επιστροφή στην εργασία μετά τον κορονοϊό. Για να απαντήσει στο εν λόγω ερώτημα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) εξέδωσε σήμερα οδηγίες για την επιστροφή στην εργασία. 

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ. Νικολά Σμιτ, δήλωσε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι η προστασία και η προώθηση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία είναι υψίστης σημασίας για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και το σύνολο της κοινωνίας. Οι παρούσες οδηγίες δίνουν απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα των εργοδοτών, π.χ. για το πώς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση στον κορονοϊό στον χώρο εργασίας, πώς μπορούν να επικαιροποιήσουν την εκτίμηση επικινδυνότητάς τους και πώς μπορούν να φροντίσουν εργαζομένους τους που είναι άρρωστοι. Θα βοηθήσουν εργοδότες και επιχειρήσεις να διαχειριστούν την επιστροφή στην εργασία και να παράσχουν πρακτικές συμβουλές στο προσωπικό τους.»

Η Επιτροπή θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιστρέψουν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον στον χώρο εργασίας. Ως εκ τούτου, οι οδηγίες που εκδίδονται σήμερα αποτελούν καίρια συνεισφορά της ΕΕ σ' αυτήν τη σημαντική περίοδο. Σε αυτές περιλαμβάνονται σύνδεσμοι σε εθνικές πληροφορίες για συγκεκριμένους τομείς και επαγγέλματα. Οι οδηγίες καλύπτουν διάφορα πεδία: 

- Εκτίμηση επικινδυνότητας και κατάλληλα μέτρα 
- Συμμετοχή των εργαζομένων 
- Φροντίδα των εργαζομένων που είναι άρρωστοι 
- Σχεδιασμός και άντληση διδαγμάτων για το μέλλον 
- Διατήρηση καλής ενημέρωσης 
- Πληροφορίες για τομείς και επαγγέλματα 

Για την κατάρτιση των οδηγιών από τον EU-OSHA σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιοποιήθηκαν επίσης τα σχόλια της τριμερούς συμβουλευτικής επιτροπής για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας και της επιτροπής ανωτέρων επιθεωρητών εργασίας. Θα επικαιροποιούνται τακτικά με αξιόπιστες πληροφορίες, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Ιστορικό 

Η πανδημία του κορονοϊού καταδεικνύει την κρίσιμη σημασία που έχουν τα ορθά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) αποτελεί το γραφείο ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. 

Στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού, ο EU-OSHA δημοσίευσε τις οδηγίες για τους χώρους εργασίας.

Σε αυτές συγκέντρωσε τις σημαντικότερες πληροφορίες και τις διαθέσιμες συμβουλές για την πανδημία του κορονοϊού. 

Για περισσότερες πληροφορίες 

Related

What's hot? 3649397774957231159

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item