Κουντουρά προς Επίτροπο Βαλεάν: Απαιτείται Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη στήριξη των Μεταφορών

Η Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν συμφώνησε με τις θέσεις της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Έλ...


Η Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν συμφώνησε με τις θέσεις της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την ισότιμη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου των μεταφορών, οριζόντια στην Ευρώπη, μεριμνώντας ειδικότερα για την προστασία των λιγότερο ισχυρών κρατών και εθνικών οικονομιών. 

Απαντώντας σε συγκεκριμένα ζητήματα που έθιξε η κυρία Κουντουρά για τον αθέμιτο ανταγωνισμό εξαιτίας των εθνικών συμφερόντων που κυριαρχούν, η Επίτροπος, στη συνεδρίαση της TRAN, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκός μηχανισμός και ευρωπαϊκή στήριξη εκεί που δεν επαρκούν τα εθνικά μέτρα βοήθειας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές δυνατότητες των εθνικών οικονομικών και κρατικών προϋπολογισμών. 

Επίσης διαβεβαίωσε την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή ότι στο πλαίσιο των αρχών της ΕΕ περί ανταγωνισμού, και για την αποφυγή φαινομένων εξαγορών μικρότερων επιχειρήσεων, θα υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις «με βάση την αξία τους και όχι με βάση το πού εδρεύουν». 

Στην παρέμβασή της η κυρία Κουντουρά επισήμανε ότι τα προγράμματα κρατικής βοήθειας για τη διάσωση του τομέα των μεταφορών στα κράτη-μέλη δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού και ότι είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλίζει ότι όλες οι εταιρείες σε όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν ισότιμες δυνατότητες διάσωσης. 

Η έλλειψη ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα των μεταφορών συνιστά απειλή για τον υγιή ανταγωνισμό και για τα δικαιώματα των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, τόνισε η κυρία Κουντουρά και ζήτησε από την Επίτροπο Μεταφορών και Τουρισμού να τοποθετηθεί ξεκάθαρα:  

- Εάν εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εφαρμόσει άμεσα μία ευρωπαϊκή στρατηγική στον τομέα ώστε να αποφευχθεί μία κατακερματισμένη αγορά που ωφελεί μόνο τους πιο ισχυρούς στην Ευρώπη 

- Εάν δεσμεύεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι επαρκές για να διασφαλίζει δίκαιη υποστήριξη στον τομέα των ευρωπαϊκών μεταφορών 

- Εάν θα συνυπολογιστεί στην οικονομική στήριξη η διασφάλιση των ίσων όρων ανταγωνισμού, αναφέροντας ως παραδείγματα τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την Ιταλία, σε σχέση με την Γερμανία όπου η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη πακέτο στήριξης 1,5 τρις. ευρώ. 

Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα ασύμμετρο σοκ και πρόθεση της Κομισιόνείναι να μην δημιουργηθούν ανισότητες στο μέλλον, είπε η Επίτροπος. 

Ανέφερε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκτίμησης των αναγκών των κρατών-μελών, και διευκρίνισε ότι μόλις έχει ξεκινήσει από την Επιτροπή η αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν εξαγγείλει τα κράτη-μέλη. 

Κουντουρά: Voucher με κρατική εγγύηση 

Επιπλέον η κυρία Κουντουρά ανέδειξε το ιδιαίτερα επίκαιρο και κρίσιμο ζήτημα των βάουτσερ στην ΕΕ, ρωτώντας την Επίτροπο εάν η θεσμοθέτησή του από τα κράτη-μέλη χωρίς την εξασφάλιση της κρατικής εγγύησης είναι ενέργεια που σέβεται την προστασία των καταναλωτών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Στην τοποθέτησή της η κυρία Βαλεάν συμφώνησε με την παράμετρο αυτή που έθεσε η κυρία Κουντουρά. 

Διεμήνυσε ότι είναι αναγκαία η παροχή κρατικής εγγύησης στα voucher των αεροπορικών εταιρειών, για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε περίπτωση πτωχεύσεων. 

Ενώ τόνισε ότι η δυνατότητα επιλογής των voucher που θεσμοθετούν τα κράτη-μέλη πρέπει να προϋποθέτει τη συναίνεση των καταναλωτών.

Related

What's hot? 8666926102985279026

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item