Πανευρωπαϊκό σχέδιο δράσης από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τον COVID_19
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος ...
http://www.thecolumnist.gr/2020/04/covid19_7.html
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, επεξεργάστηκαν και καταθέτουν δημόσια ένα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Έκτακτης ανάγκης και κοινωνικής ανακούφισης με 12 οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19».
Σύμφωνα με αυτό, είναι άμεση ανάγκη «να εφαρμοστεί ένα πανευρωπαϊκό οικονομικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης με βάση έξι αρχές για την δίκαιη αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανακούφιση των πολιτών της ΕΕ», στη βάση συγκεκριμένων αξιακών αρχών και κατευθύνσεων, όπως: προστασία της ανθρώπινης ζωής, των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων των πολιτών, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προσβάσιμου για όλους χωρίς εξαιρέσεις, προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου - κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση.
Επιπλέον, το αναλυτικό κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, περιλαμβάνει εμπεριστατωμένο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Διάσωσης με 12 μέτρα, που αφορούν:
α) τη δραστική αύξηση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού
α) τη δραστική αύξηση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού
β) την κατάρτιση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Υγεία και
γ) την έκδοση ομολόγου corona bond από την ΕΚΤ,
για ανάκαμψη από την κρίση, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης.
Ακολουθεί Σύνοψη των θέσεων και προτάσεων του Σχεδίου:
1. Η Υγεία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, για όλους τους ανθρώπους, δίχως εξαιρέσεις
Ζητούμενο είναι “η ενίσχυση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες αλλά και οι άλλοι επαγγελματίες σε εποχές που υπάρχουν χρόνιες πιέσεις από πολιτικές λιτότητας, είναι όλο και πιο ευάλωτοι στον COVID-19 και δεν διατίθεται στο προσωπικό υγείας ο βασικός εξοπλισμός για την υγειονομική τους προστασία”.
Οι Κυβερνήσεις “πρέπει να εγγυώνται πρόσβαση σε προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, και ανεξάρτητα από το εργασιακό ή μεταναστευτικό καθεστώς”.
2. Προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους – δικαίου κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά την κρίση
Σε σχέση με τα κατ΄εξαίρεση μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτά πρέπει να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, να τελούν υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και να εξυπηρετούν μόνο τον σκοπό της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Δηλαδή, η κρίση να μην γίνει πρόσχημα για τον περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών.
3. Παροχή οικονομικής ανακούφισης απευθείας στους πολίτες
Επέκταση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, προστασία των θέσεων εργασίας, αύξηση των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας και επέκταση της παροχής βοήθειας στο σπίτι. Παράλληλα απαιτείται ελάφρυνση προσωπικών χρεών και παύση όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων αλλά και των διακοπών παροχής νερού και ηλεκτρισμού.
4. Διάσωση των εργαζομένων και των κοινωνιών – όχι των εταιρικών κερδών
Οικονομική βοήθεια στους εργαζομένους και τους ευάλωτους πληθυσμούς, και όχι απλά για τη στήριξη των εταιρειών. Οποιοδήποτε δάνειο εκδίδεται με κρατική εγγύηση, να χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση της μισθοδοσίας στους υπαλλήλους, και όχι για bonus στελεχών.
5. Παροχή κινήτρων για μια ανανεωτική οικονομία
Ενεργοποίηση ενός μεσοπρόθεσμου πακέτου κινήτρων για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης και για να εξασφαλιστεί μια δίκαιη ανάκαμψη, δεδομένου ότι η κρίση θα δημιουργήσει αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των κρατών – μελών και εντός αυτών. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν εκπτώσεις όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις και σε ζητήματα κλιματικής κρίσης, με αφορμή την υγειονομική κρίση του COVID-19.
6. Αντιμετώπιση της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης
Η Επιτροπή και το Συμβούλιο πρέπει να εργαστούν εντατικά για έναν πραγματικά φιλόδοξο νόμο για το κλίμα, με στόχους για όλες τις πλευρές της Πράσινης Συμφωνίας (GreenDeal), όπως η στρατηγική farmtofork, το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, τη στρατηγική για την βιοποικιλότητα και άλλες νομοθετικές προτάσεις.
Δημοσιονομικά μέτρα για αντιμετώπιση της μεγάλης ύφεσης που θα πλήξει όλες τις χώρες που βάλλονται από την κρίση του COVID-19
Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχυθεί στην κατεύθυνση χρηματοδότησης των κρατών – μελών , ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Να χρησιμοποιηθούν τα αδιάθετα κονδύλια, ύψους 4 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020 και άλλα 3 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2019 και να κατευθυνθούν για την καταπολέμηση των συνεπειών του COVID-19, κοινωνικών και οικονομικών.Δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το 2021 και αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού 2021-2027.
- Προστασία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και κοινωνική ασφάλεια
Η οικονομική κρίση να μην είναι δικαιολογία στους εργοδότες για μείωση μισθών και για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων.
-Να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις και το κράτος να διασφαλίσει την επιβίωση των επιχειρήσεων ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται οι εργαζόμενοι.
- Οικονομική βοήθεια για όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν τα αγαθά πρώτης ανάγκης κατά την περίοδο της απομόνωσης και οι άνεργοι να λαμβάνουν υψηλότερα εισοδήματα.
- Προστασία της στέγασης και των υπηρεσιών ζωτικής σημασίας σε όσους δεν έχουν εισοδήματα, με μέτρα όπως την αναστολή αποπληρωμής των χρεών των νοικοκυριών για το διάστημα που διαρκεί η κρίση αλλά και καταβολή άνευ όρων ύψους 2000 ευρώ στους λιγότερο προνομιούχους πολίτες της ΕΕ.
- Δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενάντια στην βία και για την προστασία της ψυχικής υγείας με πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της επιβολής των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων, που είναι τα αισθήματα φόβου και αβεβαιότητας για το επαγγελματικό και οικονομικό μέλλον.
- Να μην μείνει κανένας πίσω με την ενίσχυση της ιατρικής βοήθειας και των μέτρων που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών.
Η Επιτροπή καλείται να συνεργαστεί με όλα τα κράτη- μέλη και τις Ελληνικές αρχές για την διασφάλιση των μέτρων προστασίας όσων ζητούν άσυλο αλλά και για την διασφάλιση των αναγκαίων προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων που αφορούν, εκτός των άλλων, και την αποσυμφόρηση των καταυλισμών αλλά και την μεταφορών των ατόμων υψηλού κινδύνου σε μέρη που μπορούν να εφαρμοστούν τα προληπτικά μέτρα.
12 Μέτρα
1. Άμεση έκδοση από την Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα ενός κορωνο – ομολόγου.
2. Αύξηση προϋπολογισμού του σχεδίου δημόσιων επενδύσεων σε 2 τρις ευρώ, για την χρηματοδότηση μιας Ευρωπαϊκής Κοινωνικής και Πράσινης Συμφωνίας.
3. Αντικατάσταση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Απασχόλησης.
4. Ενίσχυση του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, όπως ανακοινώθηκε στις 18 Μαρτίου από την ΕΚΤ.
5. Δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα ενεργεί ως δανειστής ύστατης ανάγκης για τα κράτη – μέλη.
6. Τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο του ΕΜΣ άνω των 400 δις ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας με μηδενικό επιτόκιο.
7. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επαναπροσδιορισμό από την ΕΚΤ των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης.
8. Αυστηρότερη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών ώστε να αποφεύγεται η αισχροκέρδεια.
9. Αναστολή των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
10. Παροχή βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
11. Εκπόνηση Ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης του τουρισμού ώστε οι συνολικές ζημιές του κλάδου να μην καταστούν μη αναστρέψιμες.
12. Η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις στις τρίτες χώρες που πλήττονται από την κρίση του COVID-19.