Επένδυση ύψους 117 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για θεραπείες και διαγνωστικά μέσα

Προκειμένου να χρηματοδοτηθoύν περισσότερες προτάσεις υψηλής ποιότητας, η Επιτροπή αύξησε τη δέσμευσή της σε 72 εκατ. ευρώ (από τα 45 ...


Προκειμένου να χρηματοδοτηθoύν περισσότερες προτάσεις υψηλής ποιότητας, η Επιτροπή αύξησε τη δέσμευσή της σε 72 εκατ. ευρώ (από τα 45 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά) από το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζων 2020». Ο φαρμακευτικός κλάδος, οι συνδεδεμένοι εταίροι της IMI και άλλοι οργανισμοί που συμμετέχουν στα έργα θα διαθέσουν 45 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική επένδυση να φτάσει τα 117 εκατ. ευρώ. 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Για να νικήσουμε αυτή την πανδημία και να προετοιμαστούμε για τυχόν μελλοντικές εξάρσεις, πρέπει να συνδυάσουμε την εμπειρογνωσία και τους πόρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Χάρη σ' αυτή τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», από τους εταίρους μας στον κλάδο και άλλους εταίρους, επιταχύνουμε την ανάπτυξη μέσων διάγνωσης και θεραπείας του κορονοϊού, που είναι τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.» 

Τα έργα που επιλέχθηκαν σήμερα εντάσσονται στην κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού που τελεί υπό τον συντονισμό της Επιτροπής από την έναρξη της κρίσης. Στις 4 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκέντρωσης δωρεών «Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό», η Επιτροπή δεσμεύτηκε να συνεισφέρει συνολικά 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» και αποσκοπεί στην ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών και διαγνωστικών εργαλείων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2020, η Επιτροπή έχει κινητοποιήσει συνολικά 352 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020». Σε αυτά περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση ύψους 48,2 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε σε 18 ερευνητικά έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει ήδη την έρευνα σχετικά με ετοιμότητα και αντίδραση σε εξάρσεις, γρήγορα διαγνωστικά τεστ για χρήση κοντά στον ασθενή, νέες θεραπείες και νέα εμβόλια. 

Από τα 8 έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης της IMI, τα 5 επικεντρώνονται στη διάγνωση και τα 3 σε θεραπείες. Τα έργα που θα ασχοληθούν με διαγνωστικά εργαλεία σκοπεύουν να αναπτύξουν συσκευές που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε, από τα ιατρεία μέχρι τα σπίτια των ασθενών, και να επιτυγχάνουν γρήγορα αποτελέσματα σε 14-40 λεπτά. Τα υπόλοιπα έργα, τα οποία θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη θεραπειών, θα ασχοληθούν πρωτίστως με την τρέχουσα έξαρση του κορονοϊού, ενώ παράλληλα θα καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για την προετοιμασία για τυχόν μελλοντικές εξάρσεις. 

Στα έργα αυτά εμπλέκονται συνολικά 94 οργανισμοί, στους οποίους συγκαταλέγονται πανεπιστήμια, ερευνητικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί. Η συμμετοχή μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) είναι επίσης σημαντική, καθώς αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 20 % των συμμετεχόντων και θα λάβουν το 17 % του προϋπολογισμού. 

Ιστορικό 

Η πρωτοβουλία για καινοτόμα φάρμακα (IMI) είναι μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του φαρμακευτικού κλάδου, ο οποίος εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA). Στόχος της είναι να βελτιώσει την υγεία μέσω της ταχύτερης ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων και πρόσβασης των ασθενών σε αυτά, ιδίως σε περιοχές όπου δεν καλύπτονται οι ιατρικές ή κοινωνικές ανάγκες.

Related

What's hot? 2044871544319701423

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item