Επιστολή 123 ευρωβουλευτών προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για την ενδοοικογενειακή βία εν μέσω καραντίνας

Επιστολή 123 ευρωβουλευτών από έξι Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Renew, Ευρωπαί...


Επιστολή 123 ευρωβουλευτών από έξι Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Renew, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές- προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για τη δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της καραντίνας λόγω κορονοϊού συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά

Στην επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν τη δραματική εξέλιξη με την αύξηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλούν την Κομισιόν αφενός «να αναγνωρίσει τη σοβαρή φύση του προβλήματος» και αφετέρου «να θεσπίσει ειδικά μέτρα για τον περιορισμό της ενδοοικογενειακής βίας σε όλα τα κράτη μέλη». 

Κριτική ασκείται, επίσης, από τους ευρωβουλευτές στην απόφαση της Ουγγρικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως πρόσχημα για να απορρίψει την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας και καλούν την Κομισιόν να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά): 

"Προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν 
Θέμα: Άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού 

Αξιότιμη Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 

Εμείς, οι 123 συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για τη δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι τόσο τα κράτη μέλη όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να θεσπίσουν ειδικά μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων και πιθανών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. 

Η Γαλλίδα υπουργός Εσωτερικών αρμόδια για την ισότητα των φύλων, Marlene Schiappa, αποκάλυψε ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε σε μία εβδομάδα κατά 32% σε όλη τη Γαλλία – μόνο στο Παρίσι αυξήθηκε κατά 36%. Ο γραμματέας του Γαλλικού κράτους ορθώς επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη και ότι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης που υπάρχει για την αναφορά περιπτώσεων κακοποίησης λαμβάνει λιγότερες κλήσεις σε σχέση με το παρελθόν, λόγω του γεγονότος ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας «τα θύματα βρίσκονται κλειδωμένα στο σπίτι με τους δράστες». 

Ένα άλλο κράτος μέλος, η Ουγγαρία, χρησιμοποίησε την πανδημία για να υποχρεώσει το εθνικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει με έκτακτη διαδικασία ψήφισμα απόρριψης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι νομικά δεσμευτική για την Ουγγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Zsolt Semjen, υποστήριξε ότι παρότι η κυβέρνηση ήθελε να εξαλείψει τη βία, στόχος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι να εξαλείψει τις οικογένειες. Επομένως και όπως μπορείτε να δείτε, οι στάσεις των κρατών μελών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. 

Η άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας, ωστόσο, είναι μια δραματική εξέλιξη σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαιτίας της καραντίνας, η ανοχή σε πολλές οικογένειες μειώνεται, η λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών είναι επίσης περιορισμένη και τα θύματα έχουν λιγότερες ευκαιρίες για να αναζητήσουν προστασία. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέκαθεν ήταν σταθερά προσηλωμένη στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από αυτή την άποψη. Ωστόσο, η καραντίνα, λόγω της πανδημίας, θέτει όσο ποτέ άλλοτε το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας σε ένα πολύ πιο σοβαρό επίπεδο. 

Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού αναγνωρίσει τη σοβαρή φύση του προβλήματος, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της ενδοοικογενειακής βίας σε όλα τα κράτη μέλη και να τα κάνει να επικυρώσουν τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών."

Related

What's hot? 392880788933229131

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item