Στα 34 δισ. ευρώ τα έργα του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβούλων προς την ΕΤΕ

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών δημοσιεύει σήμερα την ετήσια έκθεσή του για το 2019, η οποία παρέχει επισκόπηση του αντικτύ...


Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών δημοσιεύει σήμερα την ετήσια έκθεσή του για το 2019, η οποία παρέχει επισκόπηση του αντικτύπου του Κόμβου σε όλη την ΕΕ. Ο Κόμβος, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2015 ως βασική συνιστώσα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, έχει λάβει περισσότερες από 2 300 αιτήσεις συμβουλευτικής υποστήριξης και τεχνικών συμβουλών. Οι αιτήσεις προέρχονται από όλη την ΕΕ, αλλά η πλειονότητα προέρχεται από τις χώρες συνοχής, και ιδίως από την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ως άμεσο αποτέλεσμα της υποστήριξης που έλαβαν από τον Κόμβο, 150 επενδυτικά έργα συνολικής αξίας 34 δισεκατομμυρίων ευρώ εξετάζονται τώρα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Από τα έργα αυτά, τα μισά περίπου είναι δυνητικά επιλέξιμα για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η συμβουλευτική υποστήριξη μετατρέπεται σε έργα που προσφέρονται για επενδύσεις. 

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Η παροχή εξατομικευμένης τεχνικής βοήθειας σε τοπικές αρχές και φορείς υλοποίησης έργων μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση της χρηματοδότησης που χρειάζονται για να κάνουν τα έργα τους πραγματικότητα. Χάρη στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών, θα μπορούσαν να εισρεύσουν έως και 34 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων και έργα καθαρής ενέργειας, καινοτομίας, καθώς και έξυπνων και κοινωνικών υποδομών. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εμπειρία στον μελλοντικό συμβουλευτικό κόμβο InvestEU».

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Λιλιάνα Πάβλοβα, δήλωσε: «Η ανάπτυξη ποιοτικών έργων, κατάλληλων για τραπεζική χρηματοδότηση αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια, περιορίζοντας τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ιδίως στις χώρες συνοχής. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για όσα πέτυχε ο Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση και να προσελκύσει πρόσθετη χρηματοδότηση, χάρη στο θετικό μήνυμα που εκπέμπει η συμμετοχή της ΕΤΕπ. Ο Κόμβος αποδείχθηκε ότι παρείχε καίρια υποστήριξη σε ευρωπαϊκούς φορείς υλοποίησης έργων, βοηθώντας τους να εντοπίσουν, να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν επενδύσεις σύμφωνα με τους στόχους προτεραιότητας του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη»

Καθαρή ενέργεια, ασφαλές οδικό δίκτυο, κοινωνική στέγαση και υγειονομική περίθαλψη 

Ο Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών παρέχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη σε ένα φάσμα τομέων. Λαμβάνει αιτήματα από πόλεις, περιφέρειες, ιδιωτικούς φορείς υλοποίησης και μικρές επιχειρήσεις. Ορισμένα από τα έργα στα οποία έχει προσφέρει υποστήριξη είναι: 

- Ένταξη οικολογικών αστικών λεωφορείων στη Σόφια και στη Φλάνδρα
- Ανάπτυξη στρατηγικής για το κλίμα στη Φλωρεντία
- Ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στη Ρουμανία
- Βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα
- Εγκατάσταση οδικού φωτισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης στο Βίλνιους
- Παροχή πιο προσιτής στέγης στο Πόζναν

Περισσότερες μελέτες περιπτώσεων μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών

Ιστορικό 

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών αποτελεί σύμπραξη μεταξύ του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη. Ο Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργεί ως ενιαίο σημείο πρόσβασης για διάφορα είδη υπηρεσιών παροχής συμβουλών και τεχνικής βοήθειας. Υποστηρίζει τον εντοπισμό, την προετοιμασία και την ανάπτυξη επενδυτικών έργων σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι σύμβουλοί του συνεργάζονται άμεσα με τους φορείς υλοποίησης των έργων για να προετοιμάσουν ένα ειδικά προσαρμοσμένο συμβουλευτικό προϊόν για την υποστήριξη επενδυτικών έργων. 

 Αν και ο Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών ειδικεύεται σε σύνθετα, μεγάλης κλίμακας αιτήματα παροχής συμβουλών, αναγνωρίζει ότι ορισμένοι φορείς υλοποίησης έργων χρειάζονται λίγες μόνο ώρες ή ημέρες ελαφρών στρατηγικών συμβουλών για να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την έναρξη λειτουργίας του, ο Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών έχει παράσχει αυτό το είδος υποστήριξης σε περισσότερους από 700 φορείς υλοποίησης που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της καινοτομίας και της υγείας. 

Για την επιτυχή παροχή της συμβουλευτικής υποστήριξής του σε τοπικό επίπεδο, ο Κόμβος δημιούργησε ένα δίκτυο τοπικών εταίρων — εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών και ιδρυμάτων — και ενίσχυσε τη συμβουλευτική τους ικανότητα με κονδύλια και τεχνική υποστήριξη. Μέχρι σήμερα, ο Κόμβος έχει δεσμεύσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των συμβουλευτικών προγραμμάτων των τοπικών εταίρων του μέσω επτά χρηματοδοτικών συμφωνιών που υπογράφηκαν με εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και ιδρύματα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, την Ιταλία και τη Σλοβενία. Ο Κόμβος εξακολούθησε επίσης να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα στήριξης μικρών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ελλάδα.

Related

What's hot? 3795700549355225926

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item