O Μανώλης Κεφαλογιάννης παρουσίασε στο ΕΚ το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 100 δισ. ευρώ

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως μοναδικός εισηγητής της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μ...


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης ως μοναδικός εισηγητής της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 100 δισ. ευρώ παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα εντεταλμένα μέλη των άλλων Επιτροπών και στην εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο της Έκθεσης. Η Έκθεση είχε θετική ανταπόκριση και έλαβε πολύ θετικά σχόλια από τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών ομάδων, από τα εντεταλμένα μέλη των άλλων Επιτροπών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και από την εκπρόσωπο της Κομισιόν. 

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το βασικό εργαλείο ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση της Ευρώπης προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο χωρίς κανείς να μείνει στο περιθώριο. Χωρίς κανείς να μείνει απροστάτευτος. 

Είναι μία καινοτόμα ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης που θα συμβάλλει στη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση με κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη χώρα μας, την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν περισσότερα από 4,2 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. που θα δαπανηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Στόχος, καμία περιοχή, κανένας πολίτης να μην μείνει πίσω. Χωρίς προστασία την ώρα της μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράσινη Εποχή και στην Πράσινη Οικονομία. 

Πρωτολογία: 

"Θέλω να ευχαριστήσω τους σκιώδεις εισηγητές για τη βοήθεια και συνεργασία τους. τους εισηγητές των άλλων Επιτροπών για τη συνεισφορά τους στο δημόσιο διάλογο. την Επιτροπή των Περιφερειών, τους άλλους θεσμούς της ΕΕ και βεβαίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της να δημιουργήσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Η πανδημία του Covid-19 δημιούργησε νέα δεδομένα. Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα αναθεωρήσουμε την πολιτική μας για την κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη και τη δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Η απάντηση είναι μία. Όχι βέβαια. Λόγω της πανδημίας είμαστε υποχρεωμένοι να χρεώσουμε τα παιδιά μας με τεράστια ποσά στο μέλλον. 

Ας τους δώσουμε τουλάχιστον μία πράσινη Ευρώπη. Ας κάνουμε πράξη τη μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία. Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Για να επιτύχουμε το στόχο μας στη μετάβαση στην «Πράσινη Ευρώπη» χρειαζόμαστε 1 τρις ευρώ. Ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Αλλά η μετάβαση αυτή πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο. για το λόγο αυτό δημιουργούμε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Με στόχο να επενδυθούν 100 δις ευρώ στις περιοχές που πλήττονται. 

Γιατί με το Ταμείο αυτό κάνουμε μία συμφωνία. Κανείς να μην μείνει πίσω. Απροστάτευτος. Να στηρίξουμε τις λιγνιτικές περιοχές που θα πληγούν περισσότερο. Φιλοδοξία μας είναι ένας αυξημένος προϋπολογισμός με ορίζοντα το 2030 Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί μία βαθιά τομή στον Ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη. 

Η λιγνιτική εποχή τελειώνει. Και πρέπει να τελειώσει. Όμως η αγωνία των εργαζόμενων στις περιοχές που πλήττονται τώρα αρχίζει. Γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά από τη μία μέρα στην άλλη. Ενώ δεκάδες επαγγέλματα στις περιοχές που πλήττονται απειλούνται με εξαφάνιση. Τα 7,5 δισ. ευρώ «φρέσκο χρήμα» που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης η Έκθεση μας προτείνει να αυξηθούν στα 17,8 δισ. ευρώ. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι. Και οι επιτροπές του Κοινοβουλίου και η Επιτροπή Περιφερειών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως συμφωνούμε όλοι ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου πρέπει να είναι μόνο από «φρέσκο χρήμα». Να μην επηρεάσει τις άλλες πολύ σημαντικές πολιτικές της Ένωσής μας. 

Προτείνουμε επίσης με την Έκθεσή μας αυτή, ένα νέο κριτήριο, το μηχανισμό επιβράβευσης. Να επιβραβεύονται δηλαδή από το Ταμείο οι χώρες εκείνες που θα μεταβούν με γρηγορότερους ρυθμούς στη νέα εποχή. Η πρότασή μας περιλαμβάνει, επίσης, τη χρηματοδότηση των νησιωτικών και των απομακρυσμένων περιοχών που δεν είναι συνδεδεμένες ηλεκτρικά με τις ηπειρωτικές περιοχές. Και μεταξύ άλλων με την Έκθεση μας προτείνουμε να προστεθεί στο κριτήριο του συντελεστή βαρύτητας των εργαζομένων στις λιγνιτικές και ο συντελεστής εξάρτησης της κάθε λιγνιτικής περιοχής από τις εξορύξεις στην περιοχή, αυξάνουμε το συγκεκριμένο κριτήριο από το 25 στο 33%."  

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της πρωτολογίας εδώ.

Δευτερολογία: 

"Ακούγοντας όλους τους συναδέλφους που τοποθετήθηκαν, διαπιστώνω ότι υπάρχει μία ευρεία σύγκλιση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Αναλαμβάνω την πρωτοβουλία ως εισηγητής να επικοινωνήσω με τους σκιώδεις εισηγητές και με τους εισηγητές τόσο των πολιτικών ομάδων όσο και των άλλων επιτροπών ώστε οι συμβιβαστικές τροπολογίες που θα κατατεθούν να αποτυπώνουν το κλίμα συνένωσης και συνεργασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να βγει ισχυρό με μία πρόταση με την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη από όλους μας ώστε να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε."

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της δευτερολογίας εδώ

Related

What's hot? 8754392266335483852

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item