Το ΕΚ ζητά από την ΕΕ επιβολή κυρώσεων και διακοπή χρηματοδότησης στην Ουγγαρία

Σε συζήτηση με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Vera Jourová και την Κροατική Προεδρία της ΕΕ, η πλειοψηφία των ομιλητών υπογράμμισε ότι...


Σε συζήτηση με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Vera Jourová και την Κροατική Προεδρία της ΕΕ, η πλειοψηφία των ομιλητών υπογράμμισε ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχει λάβει η ουγγρική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της επ' αόριστον παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δεν είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και προειδοποιεί για αυξανόμενο κίνδυνο για τη δημοκρατία. 

Αρκετοί ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει τον έλεγχο των νομικών αλλαγών και να εκκινήσει διαδικασίες παράβασης. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να σταματήσει η καταβολή χρηματοδοτήσεων στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών προοπτικών και του σχεδίου ανάκαμψης, εκτός εάν υπάρχει σεβασμός του κράτους δικαίου. Επίσης, επέκριναν την παθητική στάση του Συμβουλίου και επέμειναν στην επαναφορά της διαδικασίας του άρθρου 7 που ξεκίνησε το Κοινοβούλιο. 

Ορισμένοι ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν τις αποφάσεις που έλαβε το δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο στην Ουγγαρία και συνέκριναν τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα με εκείνα που έλαβαν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία ή η Ισπανία. 

Σχετικές πληροφορίες 

Στο ψήφισμα της 17ης Απριλίου, το Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις στην Ουγγαρία για επ’ αόριστον παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξουσιοδότηση διακυβέρνησης με διατάγματα και αποδυνάμωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου συνιστούν ενέργειες "πλήρως ασύμβατες με τις ευρωπαϊκές αξίες". 

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι όλα τα μέτρα που σχετίζονται με τον COVID «πρέπει να είναι σύμφωνα με το κράτος δικαίου, απολύτως αναλογικά, [...], σαφώς συνδεδεμένα με την τρέχουσα υγειονομική κρίση, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και υπό τακτικό έλεγχο».

Related

What's hot? 4493683302503293359

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item