Παρέμβαση Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου υπέρ μικροπαραγωγών τσίπουρου και τσικουδιάς

"Tη διαχρονική σύμπλευση ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων με τις απαιτήσεις των ποτο-βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών...


"Tη διαχρονική σύμπλευση ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων με τις απαιτήσεις των ποτο-βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών και τη συμπαιγνία τους σε βάρος των μικρών παραγωγών" σύμφωνα με το ΚΚΕ αποκαλύπτει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου σχετικά με την απαγόρευση των ονομασιών «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για τα προϊόντα απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών.

O αρμόδιος Επίτροπος J. Wojciechowski αρχικά επικαλείται άγνοια σε σχέση με τα όσα θέτει η ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του KKΕ Λευτέρης Nικολάου-Aλαβάνος και στη συνέχεια παραπέμπει στην ενημέρωση που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία “το προϊόν το οποίο παράγεται στο πλαίσιο του καθεστώτος για τους μικρούς αποσταγματοποιούς, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου των εν λόγω Γεωγραφικών Ενδείξεων (ενν. «Τσίπουρο» / «Τσικουδιά») και, ως εκ τούτου, πρέπει να φέρει (αποκλειστικά και μόνο) την επωνυμία πώλησης "προϊόν απόσταξης μικρών (διήμερων) αποσταγματοποιών" βάσει της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας”.

O τεχνικός φάκελος των αποσταγμάτων με γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ) «τσίπουρο/τσικουδιά» που επικαλείται η ΕΕ, καταρτίστηκε το 2016 με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες ΓΕ μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα εμφιαλωμένα προϊόντα, αποκλείοντας το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά των μικρών αμβυκούχων και αμπελουργών.
Σύμφωνα με την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, η συγκεκριμένη αναφορά προβλέφθηκε καθ΄ υπέρβαση των γενικών κατευθύνσεων και οδηγιών για τις ΓΕ που δεν συνδέουν τον ορισμό τους με την εμφιάλωση και που ορίζουν ότι ένα αλκοολούχο ποτό αποκτά γεωγραφική ένδειξη αμέσως μετά την απόσταξη και όχι την εμφιάλωση.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα πάντα με το ΚΚΕ, αξιοποιώντας τον τεχνικό φάκελο που κληρονόμησε, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: με εγκύκλιο που εξέδωσε επιβάλλει πρόστιμα 1000 ευρώ στα καταστήματα που χρησιμοποιούν τις ονομασίες “τσίπουρο” ή “τσικουδιά” για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών.

Η εγκύκλιος αυτή είναι "αυθαίρετη" γιατί η χρήση των συγκεκριμένων ονομασιών για το χύμα τσίπουρο/τσικουδιά είναι εθιμικά κατοχυρωμένη και δεν αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία. Όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ, ΕΕ και κυβέρνηση της NΔ προκειμένου να δικαιολογήσουν την απρόκλητη στήριξή τους σε βιομήχανους- μεγαλέμπορους επικαλούνται σχετικά με τη θεσμοθέτηση της αυθαίρετης εγκυκλίου, όχι την κείμενη νομοθεσία, αλλά τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) για το προϊόν "τσίπουρο/τσικουδιά".

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα, είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχοντας ως κριτήριο τα συμφέροντα βιομηχάνων - μεγαλεμπόρων, παίρνουν τη σκυτάλη η μια από την άλλη στην ικανοποίηση των συστάσεων της ΕΕ, που έχουν αποτυπωθεί στις γνωστές αποφάσεις τόσο του Δικαστηρίου της ΕΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προωθούν τον εξοστρακισμό των μικρών αμπελουργών και αμβυκούχων από την παραγωγή.

Οι μικροί αμπελουργοί και αμβυκούχοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από την εις βάρος τους συμπαιγνία και να οργανώσουν χωρίς καμιά καθυστέρηση τον αγώνα τους έχοντας στο στόχαστρό τους βιομήχανους – ΕΕ – κυβερνήσεις.

Αυτήν την περίοδο, εν μέσω πανδημίας, ο ανταγωνισμός για την κερδοφορία φέρνει νέα δεινά. Η «απόσταξη κρίσης» και η "αποθεματοποίηση οίνου" που προβάλλονται σε επίπεδο ΕΕ ως η λύση για τη μείωση των αποθεμάτων οίνου δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς οινοποιούς. Κερδισμένοι θα βγουν και πάλι οι βιομήχανοι, που επικαλούμενοι τα πλεονάσματα, προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος προκειμένου να αρπάξουν τον νέο τρύγο σε εξευτελιστικές τιμές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ απαιτεί "εδώ και τώρα" η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυθαίρετες απαγορεύσεις και να τροποποιήσει τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων του "τσίπουρου/τσικουδιάς" με βάση τις γενικές κατευθύνσεις, ώστε να συμπεριληφθεί και το χύμα προϊόν των "καζανάδων". Επίσης, να ληφθούν μέτρα διοχέτευσης των οίνων των μικρών και συνεταιριστικών οινοποιείων στη λαϊκή κατανάλωση με κρατική ευθύνη σε λογικές τιμές.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του KKΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001347/2020 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Λευτέρης Nικολάου - Aλαβάνος

Θέμα: Αυθαίρετη απαγόρευση των ονομασιών «τσίπουρο» και «τσικουδιά» για τα προϊόντα απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών

"Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι Αγροτικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου αντιδρώντας στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει με εγκύκλιο πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ στα καταστήματα που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών (αμπελοκαλλιεργητές με δικαίωμα απόσταξης και μικροί αμβυκούχοι).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της απάντησης της Επιτροπής στην προηγούμενη ερώτηση αριθ. E-002329/2019 που ανέφερε ότι «δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας».

Με την εγκύκλιο που αποτελεί υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ επιχειρείται να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις και τα συμφέροντα ποτοβιομήχανων και μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών που έχουν καταφέρει, με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), να κατοχυρώσουν τις ονομασίες τσίπουρο και τσικουδιά αποκλειστικά για τα εμφιαλωμένα προϊόντα τους.

Δεδομένου ότι η χρήση των συγκεκριμένων ονομασιών για τα προϊόντα απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών είναι εθιμικά κατοχυρωμένη και δεν απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία (Υ.Α.91354/2017 και Ν.2969/2001), ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Πώς κρίνει την παραπάνω αυθαίρετη απαγόρευση των ονομασιών «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» και τη χρήση της αποκλειστικά στα εμφιαλωμένα προϊόντα των ποτοβιομηχάνων;

2.    Ποια είναι η γνώμη της για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η αυθαίρετη απαγόρευση στο εισόδημα των 6.000 αμβυκούχων – διήμερων αποσταγματοποιών και των περίπου 30.000 μικρών αμπελοκαλλιεργητών;"

E-001347/2020 

Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(29.4.2020)

"Οι ονομασίες «Τσικουδιά/Tsikoudia» και «Τσίπουρο/Tsipouro» αποτελούν γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), οι οποίες περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 1 [1] και, ως εκ τούτου, προστατεύονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/787 2 [2].

Η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της τις εξελίξεις στις οποίες αναφέρεται ο κ. βουλευτής. Ωστόσο, έπειτα από προηγούμενο αίτημα παροχής πληροφοριών που υποβλήθηκε από τις υπηρεσίες της Επιτροπής σχετικά με το ειδικό [ 1] ΕΕ L 39 της 13.2.2008, σ. 16–54  [ 2] Κανονισμός (ΕΕ) 2019/787 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, για τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομασιών των αλκοολούχων ποτών στην παρουσίαση και επισήμανση άλλων τροφίμων, την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά, τη χρήση της αιθυλικής αλκοόλης και των προϊόντων απόσταξης γεωργικής προέλευσης σε ποτά με αλκοόλη, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008 (ΕΕ 2019 L 130 σ.1) («κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά»), ο οποίος άρχισε να ισχύει στις 25 Μαΐου 2019. καθεστώς που ισχύει για τους μικρούς (διήμερους) αποσταγματοποιούς, μεταξύ άλλων, λόγω ανησυχιών για παράνομη χρήση των ΓΕ «Τσίπουρο» / «Τσικουδιά» για προϊόντα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου των εν λόγω ΓΕ, ο οποίος υποβλήθηκε βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι το προϊόν το οποίο παράγεται στο πλαίσιο του καθεστώτος για τους μικρούς αποσταγματοποιούς, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου των εν λόγω ΓΕ και, ως εκ τούτου, πρέπει να φέρει (αποκλειστικά και μόνο) την επωνυμία πώλησης «προϊόν απόσταξης μικρών (διήμερων) αποσταγματοποιών» βάσει της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας. Ο διάλογος με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάθε παραγωγός, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, μπορεί να παράγει και να διαθέτει στην αγορά μια ΓΕ, εφόσον το προϊόν πληροί τις απαιτήσεις των προδιαγραφών του προϊόντος. Τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω ΓΕ δεν χρησιμοποιούνται για προϊόντα που δεν δικαιούνται να τις φέρουν και, ως εκ τούτου, να προστατεύουν τους καταναλωτές από τυχόν παραπλάνηση σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος."

Related

What's hot? 4724574644676837052

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item