ΕΚ: "Όι εθνικές αρχές να προβάλλουν περισσότερο τη συνεισφορά της ΕΕ"

«Η πληροφόρηση και η επικοινωνία είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης τόσο στην υγεία όσο και στην οικονο...


«Η πληροφόρηση και η επικοινωνία είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία, που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού», δήλωσαν οι αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Othmar Karas (Αυστρία, ΕΛΚ) και Katarina Barley (Γερμανία, Σοσιαλιστές) σήμερα, μετά από δύο μήνες συντονισμένων προσπαθειών από την ΕΕ για την καταπολέμηση του COVID-19.

«Καταρχάς, η χρήση ξεκάθαρων και συνεκτικών μηνυμάτων προς τους πολίτες σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί με συντονισμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο αντιπρόεδρος Othmar Karas. «Είναι επιτακτική η ανάγκη», δήλωσε ακόμη ο κ. Karas, «για να διατηρηθεί η ενότητα και η αλληλεγγύη στην ΕΕ και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, οι εθνικές αρχές να προσπαθήσουν να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με τη συλλογική δράση σε επίπεδο ΕΕ για την παροχή βοήθειας προς τα κράτη μέλη εν μέσω πανδημίας. Ως εκ τούτου, καλό θα είναι οι συνεντεύξεις Τύπου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, αλλά και τα ενημερωτικά της βίντεο, ειδικά όταν λαμβάνουν χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να αναμεταδίδονται ευρέως στα κράτη μέλη. Η πληροφόρηση γεννά συνειδητοποίηση», πρόσθεσε. 

Η αντιπρόεδρος Katarina Barley δήλωσε ότι «τελικά, όλες οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ εγκρίνονται όχι μόνο από τους ευρωβουλευτές στο ΕΚ, οι οποίοι προέρχονται από όλα τα κράτη μέλη, αλλά και από τους αρμόδιους υπουργούς όλων των εθνικών κυβερνήσεων. Όλοι έχουμε το ρόλο μας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και όλοι είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι όσον αφορά το αποτέλεσμα». 

Η κυρία Barley συνέχισε λέγοντας πως «αυτό είναι σημαντικό για λόγους ελέγχου, διαφάνειας, δημοκρατίας και εμπιστοσύνης στο πολιτικό μας σύστημα. Πολλές πτυχές της τρέχουσας κρίσης απαιτούν κοινή προσπάθεια και συγκέντρωση πόρων, ειδικά όσον αφορά τους κανόνες για τη διατήρηση των ανοιχτών συνόρων για την μεταφορά αναγκαίων ιατροφαρμακευτικών προμηθειών και τροφίμων. Το ίδιο ισχύει και για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και της αγοράς εργασίας, την παροχή πόρων για την έρευνα για αποτελεσματικά εμβόλια, τους κοινούς κανόνες για τις αερομεταφορές, τα μέτρα στήριξης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα, καθώς και την παροχή βοήθειας προς τα γειτονικά μας κράτη και τρίτες χώρες-εταίρους της ΕΕ». 

«Η ΕΕ και η ΕΚΤ συνολικά έχουν εξασφαλίσει εκατοντάδες δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας για τη στήριξη των δημόσιων ταμείων των κρατών μελών και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η στήριξη αυτή είναι εφικτή μόνο λόγω της δανειοληπτικής αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μεγάλης κλίμακας μόχλευσης για κονδύλια από τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να ασκήσει όταν ενεργεί ενωμένη», εξήγησε ο κ. Karas. 

Κλείνοντας, η αντιπρόεδρος Barley τόνισε: «Πολλές από αυτές τις προσπάθειες δεν προβάλλονται αρκετά ή, ακόμη χειρότερα, υπερκαλύπτονται από εκστρατείες παραπληροφόρησης που καταφέρνουν να κερδίσουν υποστηρικτές και ‘ταΐζουν’ τον κόσμο ψεύτικες ειδήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αποπροσανατολίζουν τους πολίτες όσον αφορά τις πραγματικές προσπάθειες αλληλοστήριξης αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και αβέβαιη περίοδο».

Related

What's hot? 2850561595930647196

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item