Παρέμβαση Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Σε δήλωσή του για τη συζήτηση σχετικά με το "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρω...


Σε δήλωσή του για τη συζήτηση σχετικά με το "Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης" στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνου αναφέρει τα εξής: 

"Η συζήτηση για το λεγόμενο “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” (ΤΔΜ) στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, με βάση την έκθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη, διεξήχθη σαν να μην υπάρχουν οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, με αναστολή σύμβασης εργαζόμενοι στα κράτη-μέλη σε συνθήκες πανδημίας, ούτε οι προβλέψεις των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών που μιλούν «για απώλεια έως και 20 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη» σαν αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης που ήδη έχει ξεκινήσει. 

Σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην Ελλάδα – πάνω από 200.000 στην ΕΕ - με βάση το σχέδιο απολιγνιτοποίησης που για τη χώρα μας σημαίνει κλείσιμο και εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη. Πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις τις οποίες οι εργαζόμενοι και ο λαός των περιοχών που θα πληγούν έχουν απορρίψει κι απαντήσει αγωνιστικά συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους. 

Η έκθεση για το “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” υλοποιεί την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, της “Πράσινης Οικονομίας” για “πιο πολλά και πιο γρήγορα” στους ομίλους της παραγωγής ηλεκτρενέργειας κι άλλων κλάδων, έτσι ώστε να θωρακίσουν την κερδοφορία τους και μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση. Νερό στο όνομα αυτής της στρατηγικής πίνουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο κι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ. Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ζήτησε παραπάνω χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτής της αντιδραστικής στρατηγικής και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “σε αυτό το πνεύμα” θα καταθέσει “εποικοδομητικές τροπολογίες”. 

Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε κινείται και το “περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο” της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπερψηφίστηκε από την ελληνική βουλή και που επί της ουσίας παραδίδει φυσικούς πόρους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βουνά, παραλίες, κλπ ως βορά στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων με διαδικασίες αδειοδοτήσεων “εξπρές”. 

Εκτίθενται όσοι ισχυρίζονται ότι με τις επιδοτήσεις του “ΤΔΜ” οι πληττόμενες περιοχές της Ελλάδας θα γίνουν “Ελβετία”. Δεν μπορεί να συγκαλυφθεί η αλήθεια ότι για τα κέρδη του “πράσινου” κεφαλαίου, για να προχωρήσουν επενδύσεις δισ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κλείνουν σύγχρονες μονάδες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.  

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής όλων των κλάδων της οικονομίας με το λαό στην εξουσία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, απαλλαγμένος από τις αντιπαραθέσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για το ποιος θα έχει μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδοτικής πίτας, για να καλύψει τη χασούρα της πανδημίας και της νέας κρίσης, που όλοι τους έχουν κοινό στόχο να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων. Το λόγο έχουν οι εργαζόμενοι κι οι αγώνες τους, αυτοί δεν έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα."

Related

What's hot? 1979881969117827398

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item