Καμία αναφορά στα ευρωομόλογα από Σαρλ Μισέλ σε ερώτηση Πρασίνων-Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Απάντηση στην επιστολή 39 ευρωβουλευτών από δύο Πολιτικές Ομάδες – Ευρωπαϊκή Αριστερά και Πράσινοι - που ζητούν τη δημιουργία ευρωομολό...


Απάντηση στην επιστολή 39 ευρωβουλευτών από δύο Πολιτικές Ομάδες – Ευρωπαϊκή Αριστερά και Πράσινοι- που ζητούν τη δημιουργία ευρωομολόγων και τη λήψη έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Την επιστολή συνυπέγραφαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά. 

Στην απάντησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμερίζεται τις σοβαρές ανησυχίες των ευρωβουλευτών σχετικά με τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση της πανδημίας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό μια συμφωνία για ένα σχέδιο ανάκαμψης. Γι’ αυτόν τον σκοπό και «απέναντι σε μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα» όπως σημειώνει, εργάζεται μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και έχουν παρουσιάσει από κοινού έναν Οδικό Χάρτη για την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν απαντά επί της ουσίας σε όσα ζητούν και αναμένουν οι συνυπογράφοντες την επιστολή ευρωβουλευτές από την ΕΕ για μια «ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση απέναντι στην επερχόμενη κρίση», αποφεύγοντας να αναφερθεί στη δημιουργία ευρωομολόγων, τα οποία θα παράσχουν μία εγγύηση στην αμοιβαιοποίηση του χρέους των κρατών μελών σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. 

Επιπλέον και προς επίρρωση της άποψής του περί «μεγάλης προόδου» που έχει σημειωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραθέτει ανακοινωθέντα μέτρα, όπως το δίχτυ ασφαλείας της τάξης των 540 δις. ευρώ για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη, τα οποία όμως έχουν ήδη κριθεί ως ανεπαρκή. 

Όσον αφορά, τέλος, τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει πως είναι «κάτι απαραίτητο και επείγον», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις έως τώρα καθυστερήσεις, καθώς και στο πότε θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση από την Κομισιόν της πρότασης για το Ταμείο. 

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ (μεταφρασμένη στα ελληνικά): 

"Αξιότιμοι ευρωβουλευτές, 

Σας ευχαριστώ για την επιστολή που μου εστάλη στις 2 Απριλίου και την οποία συνυπογράφουν 39 ευρωβουλευτές σχετικά με την ανάγκη λήψης αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού. Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας για την εξάπλωση της επιδημίας και τις πιέσεις που προκαλούνται στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. 

Συμφωνώ μαζί σας ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα Σχέδιο Ανάκαμψης και γι’ αυτό εργάζομαι από κοινού με την πρόεδρο της Κομισιόν. Μαζί με την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν παρουσιάσαμε στις 15 Απριλίου έναν Οδικό Χάρτη για την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Ο Οδικός Χάρτης ορίζει τέσσερις κεντρικούς τομείς δράσης: την ενιαία αγορά, τις επενδυτικές προσπάθειες, την παγκόσμια δράση της ΕΕ και την καλύτερη διακυβέρνηση. Στην τέταρτη τηλεδιάσκεψη από την αρχή της κρίσης που έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τον Οδικό Χάρτη. 

Στην ίδια συνάντηση και έπειτα από το Eurogroup της 9 ης Απριλίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενέκριναν τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας της τάξης των 540 δις. ευρώ για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη. Οι ηγέτες των κρατών μελών ζήτησαν το πακέτο αυτό να έχει τεθεί σε λειτουργία έως την 1 η Ιουνίου. Υπάρχει, επίσης, μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο και επείγον. 

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιδεικνύουμε ευελιξία και αναλογικότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα. Γίνονται προβλέψεις και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την παροχή στοχευμένης ανακούφισης στα άτομα που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Η καταπολέμηση του κορονοϊού και οι συνέπειές του θα χρειαστούν χρόνο, αλλά έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο."

Related

What's hot? 6640514165332433391

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item