Παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό: η ΕΕ δημιουργεί μια ανθρωπιστική αερογέφυρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για τη μεταφορά εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέ...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ για τη μεταφορά εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και ειδών έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, ταξιδεύει σήμερα με την πρώτη πτήση για Μπανγκουί, όπου θα συναντήσει την Αυτού Εξοχότητα Φαουστίν-Αρχάνγκε Τουαντέρα, πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, καθώς και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Επίτροπος δήλωσε σχετικά: «Αν μείνει απροστάτευτη μια περιοχή του κόσμου σήμερα, μένουμε όλοι απροστάτευτοι αύριο. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασής μας, η ΕΕ θα δημιουργήσει ειδική ανθρωπιστική αερογέφυρα για να μεταφέρεται βοήθεια σε περιοχές με ελλείψεις σε προμήθειες λόγω των δυσκολιών στη διαμετακόμιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αερογέφυρα αυτή μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για ορισμένες από τις πιο ευάλωτες κοινότητες παγκοσμίως.» 

Η πρώτη πτήση της ΕΕ, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλία, αναχωρεί από τη Λυών και θα μεταφέρει περίπου 60 εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα από διάφορες ΜΚΟ, καθώς και 13 τόνους ανθρωπιστικού φορτίου. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν δύο ακόμη πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικού φορτίου για τη μεταφορά 27 επιπλέον τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικά. Στο πλαίσιο του επαναπατρισμού, πολίτες της ΕΕ και άλλοι επιβάτες θα επιστρέψουν από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με τις πτήσεις επιστροφής της αερογέφυρας. 

Τις προσεχείς εβδομάδες προγραμματίζονται περισσότερες πτήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, με προτεραιότητα αφρικανικές χώρες στις οποίες η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσει την επιδείνωση πολλών υφιστάμενων ανθρωπιστικών κρίσεων. 

Πώς λειτουργεί η ανθρωπιστική αερογέφυρα 

- Στο πλαίσιο κοινής προσπάθειας της Επιτροπής και των κρατών μελών, η Επιτροπή χρηματοδοτεί τις αεροπορικές μεταφορές με πτήσεις που εκτελούν τα κράτη μέλη από και προς τους προτεινόμενους προορισμούς, σε συνδυασμό, όπου είναι δυνατό, με πτήσεις επαναπατρισμού που εκτελούνται ήδη, μεταξύ άλλων για την εναλλαγή του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας. 
- Το ανθρωπιστικό προσωπικό εθνικών διοικήσεων, ΜΚΟ ή οργανισμών του ΟΗΕ μπορεί επίσης να κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής. 
- Η Επιτροπή χρηματοδοτεί το 100 % των εξόδων μεταφοράς, ενώ την προμήθεια του ανθρωπιστικού υλικού εξακολουθούν να αναλαμβάνουν οι εταίροι της ΕΕ.

Ιστορικό 

Η παγκόσμια αντίδραση της ΕΕ στον κορονοϊό ακολουθεί μια προσέγγιση του τύπου «Ομάδα Ευρώπη». Βασίζεται σε συνεισφορές από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και συνδυάζει τους πόρους που κινητοποιούνται από τα κράτη μέλη και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στην υγεία και σε άλλους τομείς. 

Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας αλληλεγγύης που επιδεικνύει, μέσω της ανθρωπιστικής της βοήθειας, προς τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ΕΕ στηρίζει επίσης 15 νέα έργα το 2020 με συνολική χρηματοδότηση ύψους 15,2 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή θα παρέχει βοήθεια ζωτικής σημασίας στα πιο ευάλωτα άτομα. Από το 2014 η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει λάβει πάνω από 770 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, η ΕΕ έχει επίσης κινητοποιήσει πάνω από 30 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο πλαίσιο διαφόρων μέσων που διαθέτει, όπως το καταπιστευματικό ταμείο Bêkou. Η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση άμεσων αναγκών στους τομείς της υγείας, της ύδρευσης και της αποχέτευσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και στη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού με επίσπευση των πληρωμών δημοσιονομικής στήριξης.

Related

What's hot? 847465173247925722

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item