Ισχυρότερο ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης του COVID19 θέλουν 7 στους 10 πολίτες

Ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε διαδικτυακά η Kantar εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε 21 κρ...


Ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε διαδικτυακά η Kantar εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε 21 κράτη-μέλη από τις 23 Απριλίου έως την 1 Μαΐου, με βασικό θέμα την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.   

Σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) θέλουν η ΕΕ να έχει ισχυρότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης ενώ περίπου έξι στους δέκα δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη μέλη μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και 74% των ερωτηθέντων έχουν ακούσει για τα μέτρα ή τις δράσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας, μόνο το 42% δηλώνει ικανοποιημένο με τις πρωτοβουλίες αυτές μέχρι στιγμής. 

Η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τα κοινά εργαλεία της για την αντιμετώπιση κρίσεων σαν του COVID-19 

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (69%) συμφωνούν ότι «η ΕΕ θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία του κορονοϊού», ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο (22%) διαφωνεί με αυτή τη θέση. Οι πολίτες δηλώνουν περισσότερο υπέρ της προσέγγισης αυτής στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Τσεχία και στη Σουηδία. Όσον αφορά την πανδημία, οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν η ΕΕ να επικεντρωθεί πρωτίστως στη διασφάλιση επάρκειας ιατροφαρμακευτικών προμηθειών για όλα τα κράτη μέλη της, στην διοχέτευση πόρων για την έρευνα ώστε να βρεθεί εμβόλιο, στην απευθείας οικονομική στήριξη των κρατών μελών, καθώς και στη βελτίωση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ τους. 

Κάλεσμα για αναβίωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εν μέσω κρίσης 

Το ισχυρό κάλεσμα για αύξηση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και για μια πιο αποτελεσματικά συντονισμένη αντίδραση από την ΕΕ συμβαδίζει με την απογοήτευση που εκφράζει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων όσον αφορά την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού: το 57% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με την τρέχουσα κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου ενός 22% που δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένο». Μόλις ένας στους τρεις πολίτες (34%) δηλώνει ικανοποιημένος, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ιρλανδία, στη Δανία, στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία. Οι συμμετέχοντες από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα είναι μεταξύ των πλέον απογοητευμένων, ακολουθούμενοι από αυτούς από την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. 

Οι πολίτες γνωρίζουν για τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ και τα κρίνουν ανεπαρκή 

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες από τις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν ακούσει, ενημερωθεί ή διαβάσει για τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ το 33% γνωρίζει ποια είναι τα μέτρα αυτά. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί (52%) εξ όσων ξέρουν τι έχει κάνει η ΕΕ για την κρίση αυτή λένε πως δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Μόλις 42% δηλώνει ικανοποιημένο, με τις θετικότερες γνώμες να καταγράφονται στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία και στη Φινλανδία. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα, ενώ ακολουθούν από κοντά η Αυστρία και η Βουλγαρία. 

Έξι στους δέκα πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες 

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58%) δήλωσε ότι έχει αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες στην καθημερινή ζωή από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. Τέτοιου είδους προβλήματα συμπεριλαμβάνουν την απώλεια εισοδήματος (30%), την ανεργία ή την εκ περιτροπής εργασία (23%), τη χρήση αποταμιεύσεων νωρίτερα από το προγραμματισμένο (21%), τις δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου, λογαριασμών ή δόσεων δανείων (14%), καθώς και τη δυσκολία εξασφάλισης κανονικών και καλής ποιότητας γευμάτων (9%). Ένας στους δέκα είπε ότι χρειάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια μελών της οικογένειας ή φίλων για οικονομική ενίσχυση, ενώ το 3% βρίσκεται αντιμέτωπο με την προοπτική της χρεοκοπίας. Συνολικά, οι ερωτηθέντες στην Ουγγαρία, στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία είναι πιο πιθανό να έχουν αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, ενώ στην αντίθετη πλευρά της κλίμακας βρίσκονται οι συμμετέχοντες από τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία. Στις χώρες αυτές, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα από τα προβλήματα αυτά: 66% στη Δανία, 57% στην Ολλανδία, 54% στη Φινλανδία και 53% στη Σουηδία.

Related

What's hot? 8233310378327437902

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item