Ανάγκη για ένα ισχυρό Ταμείο Ανάκαμψης με τον χρόνο να πιέζει

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Ο χρόνος πιέζει. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης που διοργάνωσε το Γρ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Ο χρόνος πιέζει. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ενόψει της παρουσίασης της πρότασης της Κομισιόν για το ΠΔΠ 2021-2027 και στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης

Μοιραία η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την επερχόμενη και οξύτατη οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού, κρίση πολυεπίπεδη την οποία θα αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες της Ένωσης, όχι όμως με την ίδια ένταση και τους ίδιους όρους. Η δοκιμασία θα είναι ιδιαίτερα σκληρή για τις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, και γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται αντίρροπη δύναμη έναντι των "ευρωτσιγκούνηδων" του Βορρά, γενναία μέτρα και τελείως διαφορετική προσέγγιση από ότι στην προηγούμενη κρίση χρέους. Κοινός τόπος όλων ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού Ταμείου Ανάκαμψης, που θα στηρίζεται κυρίως σε επιχορηγήσεις και όχι σε δάνεια, όπως στο Βορρά, ενώ ως προς την γαλλογερμανική συμφωνία εκφράστηκε επιφύλαξη για το αν πρόκειται για πραγματική στροφή Μέρκελ ή για τακτικισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίστηκε ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκφράζει και τις πλέον προχωρημένες απόψεις ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Δημήτρης Παπαδημούλης: "Ο Μακρόν βάζει το άρωμα και η Μέρκελ την υπογραφή στη συμφωνία" 

Το μικρό μέγεθος του ποσού των 500 δισ. της συμφωνίας Μακρόν-Μέρκελ με τις αποφάσεις Λαγκάρντ ύψους 1,5 τρισ. ευρώ συνέκρινε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας την ανάγκη επιχορηγήσεων και όχι δανείων που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον ήδη υπερχρεωμένο Νότο ο οποίος "πρέπει να δημιουργήσει μια αντίρροπη δύναμη" έναντι των "ευρωτσιγκούνηδων του Βορρά". Παράλληλα, τόνισε τον ιστορικό ρόλο του Κοινοβουλίου σε αυτή την κρίση επισημαίνοντας ότι πρέπει να βάλει κόκκινες γραμμές και σε περίπτωση που η πρόταση της Επιτροπής είναι λιγότερο από 1,3 τρισ. ευρώ, ποσό που αποφασίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, ή στηρίζεται σε δάνεια αντί επιχορηγήσεων να μην υποχωρήσει και να μην εγκρίνει τον προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά αναγνώρισε ότι θα υπάρξει τεράστια πίεση από τις κυβερνήσεις αλλά και το χρόνο, με πιθανό ενδεχόμενο αυτή η ενιαία γραμμή να σπάσει. 

Ως προς την "πρωταθλήτρια της ύφεσης και της ανεργίας" Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη τόσο οι ευρωβουλευτές όσο και το εγχώριο πολιτικό σύστημα να στηρίξουν τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ χαρακτήρισε λάθος τακτικής οι χώρες του Νότου να λένε ότι αρκεί η προτεινόμενη γαλλογερμανική συμφωνία στην οποία "ο Μακρόν βάζει το άρωμα και η Μέρκελ την υπογραφή". Εξέφρασε δε την άποψη ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση, ενέχει ο κίνδυνος να διαρραγεί η συνοχή της ΕΕ με παράλληλη άνοδο της ακροδεξιάς στον Νότο με θύμα και την γερμανική οικονομία της οποίας το 70% εξαγωγών είναι εντός της ΕΕ. 

Νίκος Ανδρουλάκης: "Κίνδυνος νέου μνημονίου για την Ελλάδα" 

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε θεωρητική τη συζήτηση για το μέγεθος της ενίσχυσης καθώς ακόμη δεν είναι γνωστή η έκταση της κρίσης. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι σημασία δεν έχει τόσο αν θα υπάρχουν επιχορηγήσεις αλλά κατά πόσο αυτές θα υπερβαίνουν τα δάνεια, εκτιμώντας ότι ένα ποσοστό 60-70% επί του συνολικού ποσού θα είναι θετική εξέλιξη. Εξέφρασε πάντως την ανησυχία του η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε νέο μνημόνιο εάν λάβει μεγάλα δάνεια χαμηλού κόστους τα οποία θα συνδυαστούν με αναιμική ανάπτυξη και παράλληλη αύξηση χρέους. Τόνισε και εκείνος την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιδείξει σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση υπενθυμίζοντας σε όλους ότι έχει ήδη υποστεί μία ήττα το προηγούμενο καλοκαίρι με την ανάδειξη φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Επιτροπής, ενός προσώπου που δεν κρίθηκε καν από τους λαούς της Ευρώπης. Μάλιστα δε δίστασε να χαρακτηρίσει την ηγεσία της ανύπαρκτη που σε κρίσιμους καιρούς κάνει απλά τον "τροχονόμο" γι’ αυτό και υπογράμμισε ότι εάν συνεχιστεί η ίδια πορεία, το ΕΚ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες να οδηγηθεί η Επιτροπή σε νέα ηγεσία. Αναφορικά με την στρατηγική του ελληνικού πολιτικού συστήματος προέταξε και εκείνος την ανάγκη ήπιας συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ όλων των δυνάμεων ενώ ως προς τις πρόωρες εκλογές τις χαρακτήρισε μεγάλο πισωγύρισμα, αντίστοιχο του δημοψηφίσματος Τσίπρα το '15. 

Αναφορικά με το πρόγραμμα SURE εκτίμησε ότι μπορεί να βοηθήσει από τώρα τις δράσεις της κυβέρνησης καθώς έχει αναδρομική ισχύ ενώ ως προς την Πράσινη Συμφωνία εξέφρασε το φόβο να αλλοιωθεί όχι ως προτεραιότητα της ΕΕ αλλά ως μέγεθος σε κεφάλαια με την επίκληση της κρίσης του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το ευρωπαϊκό όραμα στα "τάρταρα" μαζί με την ελπίδα του ελληνικού λαού για μακροπρόθεσμη ευημερία. 

Γιώργος Κύρτσος: "Να μην μπουν ξαφνικά περιορισμοί “βορείου τύπου” στη συμφωνία"

Σταθερός στη γραμμή στήριξης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος διερωτώμενος όμως κατά πόσο είναι ανθεκτική η ευρύτατη πλειοψηφία από τη στιγμή του οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν ουσιαστικά χώρες. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με τα κεφάλαια του Μηχανισμού Σταθερότητας ενώ πρότεινε η διεκδίκηση πόρων να γίνει από εκπροσώπους περιφερειών και προβληματικών κλάδων και όχι τόσο από χώρες. Στην τοποθέτησή του έδωσε μεγάλη σημασία στη δημιουργία bad bank για την ουσιαστική ενίσχυση των τραπεζών και κατ΄επέκταση των κοινωνιών ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένος για τη γραφειοκρατία της ΕΕ η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα η όποια απόφαση να μεταφραστεί σε ζεστό χρήμα το νωρίτερο αρχές του 2021. 

Ως προς τις χώρες του Νότου τόνισε τον κίνδυνο ανόδου του ευρωσκεπτικισμού αν αφεθούν χωρίς στήριξη ιδίως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν μεν πολλά κοινά με την ελληνική οικονομία, όπως υπηρεσίες, τουρισμός, μικρές επιχειρήσεις, παράλληλη οικονομία, αλλά πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα συνολικά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τέλος, υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι τί θα αποφασίσει το Συμβούλιο για όλα αυτά ελπίζοντας ότι η στροφή Μερκελ είναι στρατηγική και όχι τακτική κίνηση που θα είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν ξαφνικά περιορισμοί "βορείου τύπου".

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 3263803473414251245

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item