Αλέξης Γεωργούλης: "Να αποφευχθεί η κερδοσκοπία εις βάρος της ανθρώπινης υγείας"

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεργάζονται με σκοπό να βρεθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την καταπολέμησης της διάδοσης του COVI...


Η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεργάζονται με σκοπό να βρεθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την καταπολέμησης της διάδοσης του COVID-19. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάπτυξη ενός προφυλακτικού εμβολίου για την πρόληψη της νόσου και ενός θεραπευτικού εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί για θεραπεία. Ακολουθούνται εσπευσμένα κανονιστικές διαδικασίες προκειμένου να δοθούν το συντομότερο δυνατόν άδειες κυκλοφορίας ασφαλών, αποτελεσματικών και υψηλής ποιότητας φαρμάκων για την καταπολέμηση του COVID-19. 

Η Επιτροπή ανακοίνωσε μεγάλη χρηματοδοτική επένδυση για την έρευνα που θα φέρει την θεραπεία. Στήριξε συμπράξεις και χρηματοδότησε ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα για να βρεθούν τα εμβόλια και η θεραπεία για τον ιό.   

Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: "εξαρτόμαστε αναγκαστικά από θεραπείες και λύσεις για τον ιό". Η κρίση σύμφωνα με τον ίδιο ανέδειξε τρεις βασικές αδυναμίες, (α) την έλλειψη συντονισμού και ενός μηχανισμού που θα συντονίζει και βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων (β) ετοιμότητα για τις κρίσεις και (γ) την στρατηγική αντοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ανακοίνωσε νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη της όλα όσα συνέβησαν στην κρίση για να αποφευχθεί μια στο μέλλον.  

Το ερώτημα που τίθεται εν προκειμένω και είναι επιτακτικό σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη, είναι τι γίνεται με τις φαρμακευτικές και τον τρόπο που επιλέγουν να κατοχυρώσουν την διανοητική ιδιοκτησία μέσα από ευρεσιτεχνίες τα τεστ, τα εμβόλια και την θεραπεία στον ιό εν μέσω μια τέτοιας φονικής πανδημίας. Χρειάζεται να φροντίσουμε ότι η κερδοσκοπία σε βάρος της ανθρώπινης υγείας θα αποφευχθεί. Η ανθρώπινη υγεία είναι δικαίωμα και κανείς δεν θα μείνει εκτός σε αυτόν τον αγώνα να ανακτήσουμε τις ζωές μας. Η νέα στρατηγική πρέπει και οφείλει να λάβει υπόψη της αυτές τις παραμέτρους για να είμαστε όλοι πραγματικά ασφαλείς. Για τον λόγο αυτό κατέθεσα επείγουσα ερώτηση στην Επιτροπή  για να διευκρινίσω ότι θα υπάρξει σχέδιο και κανείς δεν θα μείνει πίσω, τόσο εντός ΕΕ όσο και εκτός.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:  

"Όλη η ανθρωπότητα αναμένει εναγωνίως το εμβόλιο, την θεραπεία, αλλά και αποτελεσματικά και γρήγορα τεστ για τον COVID-19. Το πολύπλοκο σύστημα προστασίας δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας έχει οδηγήσει σε έναν αγώνα για την κατάκτηση της κορυφής από φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες κατοχυρώνοντας την προστασία θα μπορούν να θέσουν και τους όρους πρόσβασης σε θεραπεία και 2 πρόληψη. Η κύρια λύση θα είναι εθελοντικές και προαιρετικής φύσεως συμφωνίες παραχώρησης που θα συνάπτονται κατά περίπτωση. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να αξιοποιηθούν όλες οι νομικές εξαιρέσεις υπέρ της δημόσιας υγείας όσο πιο ευέλικτα και με τρόπο που να επιτρέπει την θωράκιση του παγκόσμιου πληθυσμού, καθότι, αν ένας δεν είναι ασφαλής, τότε κανείς δεν είναι. 

Ερωτάται η Επιτροπή:  

1. Έχει καταρτίσει κάποιο σχέδιο για να αποτρέψει αποκλειστικότητα στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας; 2. Στις συμφωνίες χρηματοδότησης που συνάπτει με εταιρείες και ερευνητικά κέντρα έχει μεριμνήσει ώστε τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας να μην αποτρέψουν την πρόσβαση στα αποτελέσματα της έρευνας στο μέλλον; 
3. Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το άρθρο 31bis της Συμφωνίας TRIPS και να παρεκκλίνει από τα αντίστοιχα κεφάλαια των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου που έχει συνάψει, ώστε χωρίς πρόσθετα βάρη να εξάγει εμβόλια, τεστ και την θεραπεία σε κράτη που δεν έχουν δυνατότητα παραγωγής;"

Related

What's hot? 5080705368316671863

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item